Продукти
Основа
250 г рикота
8 с.л. олио
8 с.л. прясно мляко
1 яйце
350 - 400 г брашно
2 ванилии
настъргана кора от 1 лимон
1 1/2 ч.л. бакпулвер
Глазура
1 кг сини сливи
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
1 с.л. настърган пресен джинджифил
400 г заквасена сметана
250 г рикота
Приготвяне
* В купа смесете всички съставки за основата без брашното и бакпулвера. Разбъркайте, но не много енергично. Не ползвайте миксер. Пресейте брашното с бакпулвера и прибавете 2/3 към сместа. Разбъркайте отново, и с останалото брашно замесете меко тесто. Ако е нужно добавете малко брашно, но оставете тестото меко. Покрийте правоъгълна голяма тава с хартия за печене. Ползвайте тавата от самата фурна. Ако нямате голяма тава, това количество тесто ще е в повече и сладкиша ще стане по-дебел. В този случай може да намалте съставките на тестото с 1/3. Разточете тестото на кора и я пренесете в тавата. За ваше удобство може да го разточите на плота върху хартията за печене и след това заедно с нея да го пренесете в тавата.
* Почистете сливите от костилките и ги нарежете на половинки. Подредете ги върху тестото плътно една до друга с разреза нагоре.
* В купа леко разбийте яйцата със захарта и ванилията. Прибавете сметаната и рикотата. Разбъркайте и овкусете с джинджифила и лимоновата кора. Опитайте на вкус и ако не ви е достатъчно сладко добавете още малко захар.
* Изсипете глазурата върху сливите и изпечете сладкиша за около 30 - 35 минути в загрята на 180* фурна.
* Сервирайте сладкиша много добре охладен. Да ви е сладко!
.
Много вкусно ми звучи и изглежда страхотно.Досега не съм опитвала сладкиши с рикота.Но ти отново ме изкушаваш.Хубава вечер,Йоли.
ОтговорИзтриванеО-хо! Наистина сочно и вкусно!
ОтговорИзтриванеLa ciruela me encanta y esta tarta se ve fantastica ..las fotos preciosas ...BESOS
ОтговорИзтриванеЙоли, толкова е фотогеничен този сладкиш, страхотен е! Изключително съблазнителен и сочен вид има. Прекрасна вечер! :)
ОтговорИзтриванеСладкиша е истинско изкушение,Йоли!
ОтговорИзтриванеМного ми хареса!Благодаря за рецептата,ще пробвам!
Хубав ден!
Odlično pecivo, zelo lepo!
ОтговорИзтриванеBeautifull!
Йоли,уникален е!Обожавам плодови сладкиши,особено с тази заливка,тип печен чийз,разкош от първата до последната хапка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви.Ще се радвам,ако го опитате.Правила съм го и с праскови,чудесен става.Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеРазкошен плодов сладкиш!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Истински разкош! :)
ОтговорИзтриванеЙоли, разкошен сладкиш! Много изкушаващ!
ОтговорИзтриванеУау, Йоли,
ОтговорИзтриванечудесне е!
Сливата е един от плодовете, който най-много ми допада в сладкиш!
Изглежда страхотно! Докато има още пресни сливи на пазара, определено трябва да се опита.
ОтговорИзтриванеЙоли, няма смисъл да преповтарям чудесните отзиви за всяка твоя творба. Наистина великолепно се получава. Пробвах няколко твои рецепти - всичко е "по конец".
ОтговорИзтриванеИскам специално да отбележа, обаче, че снимките на гозбите ти са не по-малко впечатляващи.
Пълниш ни очите и сърцата!
Ей, какви хора сте!И колко малко му трябва на човек за да се почувства добре и да се усмихне. Благодаря ви от сърце!
ОтговорИзтриванеРазкошен, цветен и сочен:)
ОтговорИзтриванеОбожавам този плод и всичко направено с него!
Благодаря ти мила, и аз обичам сините сливи. Ама нашите, българските,не онези безвкусни кръгли сливи.Да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеЕто ме и тук ;)
ОтговорИзтриванеЙоли, страхотно ми изглежда и искам да го направя за РД на лЮбимия,кажи ми моля те, рикотата с какво мога да заменя?
Поздрави от мен,
Биби
Биби,за съжаление у нак няма фина неувкосена извара като в други страни.И затова лично аз тук ползвам рикота.Не бих ти препоръчала извара на нейно място,ще развалиш сладкиша.Много хора биха го направили,но аз просто не мога да понасям нашата извара.Извинявай,но няма да ти дам друг съвет,освен един - да си купиш рикота и нищо друго.Благодаря ти.
ОтговорИзтриване