вторник, 2 октомври 2012 г.

Пъстра салата




Продукти за 4 салати


2 глави червено цвекло
3 твърди круши

4 с.л. стафиди
4 с.л. сурови тиквени семки
1 с.л. мед
1 каф.ч. червено вино
балсамов оцет на вкус
сол на вкус
няколко стръка прясна мащерка
зехтин

4 големи с.л. заквасена сметана






Приготвяне

* Обелете цвеклото и го сварете до слабо омекване в силно подсолена вода. Охладете го в студена вода и го нарежете на филийки.

* Почистете две круши от семките и кората и ги нарежете на кубчета. Смесете ги със стафидите и листенцата от мащерката, и мариновайте всичко в червеното вино, оцета, солта и меда. Опитайте на вкус и ако желаете може да добавите още оцет или мед. Оставете крушите и стафидите в маринатата за 20 минути. Може да ги мариновате и по-дълго време, имайте пред вид, че ще се оцветят в по-силно червено.








* Нарежете третата круша на филийки без да я белите.

* В голяма чиния подредете кръгчетата цвекло и круша като леко ги застъпвате. Върху тях сипете маринованите кубчета круша. Поръсете с тиквените семки.

* С вилица разбъркайте сметаната с малко сол. Сипете я най-отгоре върху салатата. Полейте с малко зехтин и сервирайте с няколко връхчета прясна мащерка. Да ви е сладко!








* Може да направите 4 персонални салати вместо една обща. Салатата е много вкусна и с кисела ябълка. Пропорциите са относителни. Променете ги според вкуса си.








.

9 коментара:

  1. Чудесна цветна палитра!
    И вкусна!
    Благодаря ти, миличка!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Само една част от тази необятно вкусна фантазия, която вече познавам, но с напълно завършена хармония, която не трябва с нищо друго да се нарушава.

    Да не е посмял някой да налива ракийки към нея!

    Благодаря ти мило другарче!
    И тези снимки ще си ги закача в рамка. :)


    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви приятелчета!И все пак - наздраве с една ракийка, Драго!Много си е хубаво даже.

    ОтговорИзтриване
  4. Истинско цветно, вкусно и ароматно съвършенство! :)

    ОтговорИзтриване
  5. I'm dropping by because one or more photographs from this blog has been previously featured in the weekly Food Fetish Friday series on my blog. In order to continue featuring your photos as part of Food Fetish Fridays, I will need your authorization. Please read my recent post regarding this subject and email me with any questions: http://cookinwluv.blogspot.com/2012/09/wheres-food-fetish-friday.html Thanks so much and I hope to continue to feature your photos...

    ОтговорИзтриване
  6. Салатата е неотразима и много колоритна,радост за сетивата!
    Ще се съглася с Драго и бих я предпочела с чаша розе.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте, искам да попитам сметаната смесена ли е с нещо за да стой по течна? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и от мен. Не, в никакъв случай. Когато заквасената сметана се разбърка се получава точно такъв на плътност крем, особено, ако се посоли преди това.

      Изтриване