Продукти
500 г картофи
500 г тиква
1 тиквичка
1 с.л. зехтин
сол на вкус
1 глава лук
75 г нарязан на ситно пушен бекон
30 г масло
40 г брашно
250 мл горещ зеленчуков бульон
350 мл горещо прясно мляко
100 г заквасена сметана
3 с.л. люта горчица
100 г настърган кашкавал или друго твърдо сирене
1 скилидка счукан чесън
1/2 с.л. семена от синап
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне
* Нарежете зеленчуците на тънки филийки или кръгчета. Посолете ги и разбъркайте със зехтина. Подредете ги в съд за печене керемидообразно.
* Нарежете лука на ситно и го запържете заедно с бекона до златисто в маслото. Сипете брашното и разбъркайте. Налейте бульона и млякото. Разбъркайте добре и варете соса няколко минути. Към края на готвенето добавете горчицата, сметаната и синапа. Махнете соса от огъня, подправете със сол, пипер и чесън. Добавете кашкавала и разбъркайте докато се стопи напълно. Залейте зеленчуците и изпечете ястието в загрята на 200* фурна за около 35 - 40 минути. Сервирайте леко топло.
* Количествата на зеленчуците са относителни. Преценете ги спрямо съда, в който ще приготвите ястието. Може да ги смените с други, които обичате - моркови, гъби, чушки и др. Ако нямате пресен зеленчуков бульон ползвайте кубче сух. И последно - колкото е по-ароматно сиренето, толкова по-вкусно ще стане. Чедър или Грюер са един великолепен избор. Да ви е сладко!
.
Мммм,че вкусно!Много харесвам такъв тип ястия с кашкавален бешамел.Превъзходно си го приготвила и презентирала,мила!
ОтговорИзтриванеПрекрасен ден!
Чудо, това ястие ми е точно по вкуса. Много си падам по всякакви зеленчукови блюда. Благодаря ти Йоли, непременно ще го опитаме! Целувам те
ОтговорИзтриванеЙоли, поздрави за поредната вкусотия сътворена от твоите ръце. Прекрасно изглежда ястието и тавичката, в която е приготвено е много красива :-)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви много момичета.Наистина стана много вкусно,да не повярваш чак с тази комбинация от зеленчуци.Но сосчето си го бива,признавам.
ОтговорИзтриванеЙоли, толкова навреме пишеш рецептата!
ОтговорИзтриванеОбиичам тиквата повече в солен вариант и замислях някаква "щура комбинация"
Благодаря за чудесната идея!
Прегръдки, миличка!
Ех ЙОЛИ, защо не си гледаш десертите и красотиите, ами се втуркаш навсякъде в кулинарията? Блюдолизците май те подвеждат.
ОтговорИзтриванеНе е нужно да показваш коментара, той си е лично за теб.
Ех,Анонимен,защо не си оставяш името?И защо да не публикувам коментара ти?Нека има критики,няма нищо лошо в тях,напротив!Лично аз мисля,че най-добрия учител е градивната критика.Незнам дали твоята е такава,но не е нужно да ти харесва всичко тук.Наистина разни хора,разни вкусове... Много съжалявам,че не ти допада рецептата,трябва да ти кажа,че се получи учудващо вкусно,незавсимо,че това не са ми най-любимите зеленчуци.Сочето наистина си го бива.Както и да е,но наистина ли мислиш,че хората,които пишат тук са блюдолизци?Никак не ми се иска дори да си го помисля.Заради самите тях,не заради мен.Защото аз просто обичам да готвя,това не е моята професия и никога няма да бъде.Аз съм самоука,идея си нямам как точно професионално трябва да се готви.Но нима е нужно?В крайна сметка гледаме да правим това,което обичаме,което ни радва и ни доставя удоволствие,нали така?Не претендирам за кой знае какви визможности в кулинарията,просто ми е кеф.И наистина не е нужно това,което правя да се харесва на всеки.Никога не бих се разсърдила на подобно нещо,егото ми не е чак толкова голямо,слава Богу.Та така,това е положението.Благодаря ти за коментара и искреността.И да ти е сладко.Мисля,че все ще намериш нещичко тук,което би ти харесало.
ОтговорИзтриванеИнтересна комбинация на зеленчуците и тъкмо за този сезон!
ОтговорИзтриванеСосът също ме впечатлява!
Изглежда и красиво, и вкусно!
Поздрави!
Йоли, много радват тези зеленчуци.
ОтговорИзтриванеАз съм от онези "блюдолизци", които те "подвеждат" :))). Този анонимен толкова ме разсмя. На мен пък това зеленчуково чудо много ми хареса. Никога не съм слагала тиква в ястие и непремено ще пробвам. А това с червената коричка какво е?
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че сподели рецептата.
Хубава събота!
Благодаря момичета.Много се радвамм,ч
ОтговорИзтриванее ви хареса тази манджичка.
Диди,така е.За съжаление Анонимен обижда не мен,а вас.Както и да е,всеки има право на мнение,няма нищо лошо в това.Можех и да не публикувам този коментар,но не виждам наистина нищо лошо в него.
Онова с оранжевата коричка е тиква Хокайдо.Тя се яде с кората,толкова е фина.Беше ми останала малко такава тиква и реших да я ползвам именно тук.Още едничка едва опазвам за Бъдни вечер. Благодаря ти и да ти е сладко!
Мммм, този сос не е вкусен. Той е прекрасен!!!
ОтговорИзтриванеСега ставаме от масата, след като ометохме половин тава, макар и да сме само двама.
Не знам какво означава "блюдолизец" (струва ми се, че е употребено в негативен смисъл), но ако означава човек, който си е облизал и пръстите и чинията ... ми 'начи аз съм от тях.
Благодаря ти Йоли, за поредното чудесно ястие, което със сигурност ще присъства регулярно на моята трапеза!
Хубава седмица ти желая!
Благодаря ти Мони, че си си облизала чинийката. Нека все пак така да го приемем. Много се радвам, че пробва соса, наистина той е главен герой тук. Да ви е сладко и спокойна вечер.
ОтговорИзтриванеОоо, Йоли, това богато ястие много ми харесва! Даваш ми идея за обяд! Чудесни снимки, много примамващи, както винаги!
ОтговорИзтриванеПрекрасна седмица ти пожелавам!
Оооо тази рецепта е точно по мой вкус! Че и тиква има, направо разкош, много харесвам тиква в солената кухня. Благодаря ти за чудната рецепта!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Благодаря ти Зори.Радвам се,че ти харесва.Можеш да импровизираш всякак с това ястие.Да ти е сладко.
ОтговорИзтриванеЛети,честно да ти кажа,предпочитам тиквата в солен вариант.По принцип не ми е любима,но солена наистина ми е вкусна.Благодаря ти много.
невероятно вдъхновяваща страница , изпълнена с позивитизъм
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря. Страхотно е хубаво да прочетеш думи, точно за позитивизъм! Това ме радва най- много. Да ти е сладко тук!
ОтговорИзтриванеТази вечер ще я приготвя зеленчуците в сос, но от сега мога да кажа, че ще е невероятно вкусно. Благодаря ти Йоли, че и тази вечер ще е много вкусна за нас.
ОтговорИзтриванеРадвам се мила.Да ви е сладко и наздраве.
ОтговорИзтриванеSamo mogu da kažem da je super, sos je izuzetno ukusan, Hvala
ОтговорИзтриванеMirjana
Здравейте! Изглежда много апетитно! А дали ще се получи без заквасената сметана?
ОтговорИзтриванеЗдравей Кара. Може ба да, но трябва да уплътниш малко соса. Сложи към млякото 1 - 2 лъжички нишесте да го посгъстиш. Иначе ще ти стане много рядко и чорбаливо.
ИзтриванеБлагодаря за съвета! Ще пробвам :)
ОтговорИзтриване