четвъртък, 28 февруари 2013 г.

Ябълкова торта





Продукти за блата

3 яйца
160 г захар
120 г брашно
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон


Продукти за крема

6 жълтъка
500 мл прясно мляко
120 гзахар
1 ванилия

200 мл течна подсладена сладкарска сметана
15 г желатин

3 малки ябълки или 2 големи
1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. бяло вино
5 с.л. захар
аромати по желание - шушулка ванилия, лимонова кора, канела, кардамон, карамфил


За гарниране

2 ябълки
10 г желатин
бита сметана







Приготвяне

* За да приготвите тази вкусна торта първо започнете с ябълките за гарниране. Добре е да изберете ябълки с червена кора, като цвят изпъкват по-добре отколкото зелени или жълти. Нарежете ги на тънки кръгчета без да ги белите. Може да ползвате ренде за рязане на чипс или остър нож. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Поръсете ги с малко захар  и канела на прах.








* Изпечете ябълковите кръгчет за около 15 - 20 минути докато леко се зачервят и омекнат.. Не ги преизсушавайте за да не се превърнат в ябълков чипс. Трябва да останат плътни и меки с апетитен вид. Оставете ги да се охладят.

 * Отделете няколко кръгчета и ги свийте на роза. Намажете ги с малко стопен желатин за блясък. Ако ви харесва може да ги ползвате за украса.








* За да направите борда на тортата ползвайте ринга от тортена форма или разтегателен обръч за торта. Сложете ринга в тортена чиния.

* За страниците на тортата ви е нужно ацетатно фолио или някакъв подобен материял, от който лесно може да се отлепва всичко. Аз ви предлагам един напълно изпълним вариант, ако не може да намерите ацетатно фолио. В случая ползвам пластмасови папки, които се продават във всяка книжарница или офис магазин. Папката трябва да е пластична и гладка. Нарежете я на ленти, съединете ги с телбод и облечете с получената дълга лента вътрешната страна на ринга. Когато режете лентите нека бъдат по-високи от самия ринг.

* Така подготвеният обръч намажете с плътен слой стопен на водна баня желатин и залепете изпечените ябълкови кръгчета по него.








* Време е да подготвите и ябълките за крема. Обелете ги, почистете от семките и нарежете на кубчета. Сварете ги до омекване във водата, виното и захарта. Ароматизирайте с подправки, каквито най-много обичате. Отцедете ябълките и запазете сока.

* За крема разбийте добре жълтъците със захарта и ванилията. Разредете с млякото и сварете крем или на водна баня, или на слаб огън в съд с незалепващо покритие. Не усилвайте огъня за да не получите бъркани яйца. Кремът е без брашно или нишесте. Не очаквайте, че ще се сгъсти кой знае колко. Достатъчно е да започне да оставя плътни следи по бъркалката. Докато го варите бъркайте постоянно. Оставете яйчения крем да се охлади добре.

* Разбийте сметаната на сняг и стопете желатина с малко вода. Добавете ги към студения яйчен крем като добре разбъркате всичко с бъркалка. Най-накрая прибавете ябълките и разбъркайте отново.

* За блата разбийте много добре яйцата със захарта и ванилията. Прибавете лимоновата кора и брашното като внимателно разбърквате с лопатка. Изсипете пандишпановата смес в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене. Най-удобно е да ползвате тавата от фурната. Изпечете блага за 6 - 8 минути в предварително загрята на 180* фурна. Тестото е много тънко, но аз предпочитам така. Ако ви харесва по-дебел блат увеличете продуктите с 1/3. От студения блат изрежете два малки кръга като ползвате някаква чиния за мярка. Остатъците от блата приберете в хладилника или фризера и ползвайте някой друг път за кремове, паниране на плодове или други десерти.








* Остава да подредите тортата. Половината от крема сипете на дъното на тортената чиния и загладете. Върху него сложете единия блат и го сиропирайте със сиропа, в който сте варили ябълките. Покрийте с останалия крем, поставете втория блат и отново сиропирайте. Приберете тортата в хладилника поне за 3 - 4 часа за да се стегне добре желатина.

* Отстранете ринга. Внимателно отлепете пластмасовата лента като си помагате с ножче. За да отлепя по-лесно от нея залепените ябълки леко я нагрях със сешоара. Ако решите да се възползвате от тази хитринка, внимавайте. Ако затоплите прекалено найлона може да се стопи и самия желатин и да се втечни.

* След като отстраните лентата гарнирайте тортата с бита сметана и украсете по ваш вкус. Да ви е сладко!








.

34 коментара:

  1. Здравей, Йоли!!! Пак невероятна рецепта. Днес очаровах всички с кексчетата с мак и пълнеж, а утре с тази торта!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте,
    Има пропуски в рецептата за блата-
    има грамаж,но не е указано какво е.
    При прочитане на рецептата е ясно,
    че това е брашно и захар,но от как-
    во по колко?
    А иначе-красота,както винаги!
    Румяна

    ОтговорИзтриване
  3. Само аз ли не виждам продуктите за блата? След 3-те яйца има само грамове, но какво? :) Поздрави, Илияна

    ОтговорИзтриване
  4. Има пропуски в блата,има грамаж,без
    да е посочено какво е.
    А иначе-красота,както винаги!
    Румяна

    ОтговорИзтриване
  5. Ахааа! Ето я и нея. Невероятна.

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна торта, радост за окото и предизвикателство за нас. Ще я изпробвам при първа възможност.

    ОтговорИзтриване
  7. Отново невероятна торта Йоли!

    ОтговорИзтриване
  8. Момичета,момичета. То един акъл не стига и за сутрин и за следобед.А моят вече и сутрин взе да дава фира.Много ви благодаря,че ми обърнахте внимание.И аз незнам къде към се била забляла.Радвам се,че харесахте тортата,много е лека,надявам се да я опитате.Благодаря ви още веднъж и за хубавите думи.

    ОтговорИзтриване
  9. Пореден тортен шедьовър,който се обзалагам,че ще обиколи много трапези!
    Страхотно е красива,а къдричките по края си оформила като иснитски професионалист,на който ръката му вече машинално рисува с поша.
    И гледай сега как две папки ще дадат фира,тъкмо ми се въртеше в главата от какво да си направя такива ленти,които да са по-устойчиви,защото до сега ползвах хартия за печене.
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  10. Невероятна торта, Йоли! Отново страхотно изкушение! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Йоли, честит рожден ден на патерица! Желая ти всичко най-добро - здраве, късмет, любов и продължавай да се развиваш успешно в сферата на кулинарията и изкуството!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  12. Lindo! Acabei de tomar café da manhã e ainda fiquei com vontade de provar um pedaço deste lindo bolo!

    Beijos,
    Sandra Bylaardt

    ОтговорИзтриване
  13. Йоли,разкошна торта си сътворила...

    ОтговорИзтриване
  14. Направо ме нокаутира с тази красота, Йоли! Ефирна, лека, кокетна, със сигурност невероятно вкусна! Поклон, мила! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Невероятна е!
    Каквато всъщност си и ти!
    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  16. Това е прекрасна торта, както винаги! Идеята за папките е страхотна, защото от онова фолио не може да намериш как да е!
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  17. Приказно красива торта, Йоли,
    цветна, ефирна и нежна - както очакваната пролет.
    Честити празници и първомартенски привет с пожелания за здраве, късмет и много, много щастие, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Йоли, честита баба Марта! Да си жива и здрава, румена и засмяна.
    Тортата е фантастична. Винаги онемявам пред твоите вълшебства!

    ОтговорИзтриване
  19. Уаааау, каква торта само!
    Като съдя по продуктите ще е невероятно лека, ароматна и вкусна, а за визията да не говорим - много нежна и красива!
    Йоли, това е поредната страхотна рецепта! Записвам, че много се изкушавам да я направя за повод.

    ОтговорИзтриване
  20. Невероятна, нежна и ефирна! Поздравления!
    Честита Баба Марта Йоли, с най -добри пожелания от мен!

    ОтговорИзтриване
  21. Великолепна е, Честита Баба Марта!

    ОтговорИзтриване
  22. Нежна и ефирна! И много артистично украсена! Поздрави, Ани

    ОтговорИзтриване
  23. Страхотна е тортата.
    Само как ще се справя с тази роза, никой не знае. Ще трябва да измислям друга украса в стил "Дивото зове".

    ОтговорИзтриване
  24. Честит Национален празник,Йоли!
    Хубав ден и много усмивки в очакване на пролетта!

    ОтговорИзтриване
  25. Честита Баба Марта и честит Национален празник на всички! Бъдете здрави и честити, българи!Благодаря ви от сърце за прекрасните коментари.Да ви е сладко и наздраве!

    ОтговорИзтриване
  26. Поздрави, Йоли!!! Извинявай но аз я кръстих "ябълково съвършенство от Йоли".Наистина е много лека, имам чувството че мога цялата да си я хапна сама.Благодаря за подробните рецепти. Публикувах снимките и веднага заваляха въпросите.Невероятни рецепти, Йоли!!!

    ОтговорИзтриване
  27. Благодаря ти много,толкова си мила.Ще я опиташ,нали?

    ОтговорИзтриване
  28. Поздравления за тортата и от мен. Първата торта, която се реших да пробвам :). ....И успях, направих я - с цялата и прелестна украса. Получи се страхотно и толкова поздравления получих за нея. Като за пръв път, обаче не уцелих съотношението между лимоновите кори /използвах сушени такива/ и ароматите, май малко прекалих, но на мен толкова ми хареса. Благодаря за хубавата рецепта и страхотния сайт.

    ОтговорИзтриване
  29. Еееееее,така пък се радвам!Прекрасно е да прочетеш,че се е получила хубава тортата.Благодаря ти много,много,много!

    ОтговорИзтриване