петък, 15 март 2013 г.

Бананови сладки





Продукти за около 20 двойни сладки

150 г меко масло
100 г пудра захар
1 жълтък
1/4 ч.л. канела
ванилия
1/4 ч.л. бакпулвер
250 г брашно








Пълнеж

1 банан
100 г шоколад по избор
разбито яйце за намазване
пудра захар за поръсване










Приготвяне

* Разбийте маслото с пудрата захар. Добавете жълтъка. Пресейте брашното заедно с ванилията, канелата и бакпулвера. Прибавете го към маслото и бързо замесете меко тесто. Увийте го в найлоново фолио и го оставете за 30 минути в хладилника.

* Разточете тестото с дебелина около 3 - 4 мм. За ваше улеснение разточвайте на малки части върху хартия за печене. Ако е нужно поръсете с малко брашно.

* Изрежете кръгчета с малка чашка или формичка и намажете краищата им с разбито яйце. В средата на всяко кръгче поставете тънко резенче банан и малко шоколад. Може да настържете шоколада, да го начупите, да ползвате шоколадов чипс или както аз - шоколад на копчета. Изборът на шоколад е ваш - натурален, млечен или бял.









* Върху пълнежа на бисквитите сложете кръгче от тестото като леко го разтеглите с пръсти за да стане малко по-голямо от основата. Прилепете добре краищата. Ако искате да е съвсем равно може наново да изрежете двойната бисквитка с формичката.










* Намажете сладките с яйце и изпечете за около 10 минути в предварително загрята на 180* фурна. След като се охладят ги поръсете с пудра захар. Да ви е сладко!

Идеята може да видите тук.









.


26 коментара:

  1. Ароматът им се носи надалеч, а вкусът им сигурно е богат! Поздрави и прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Оо, Йоли, само мога да въздишам по тези примамливи снимки! Чудесни сладки, с любим вкус! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно, невероятно вкусни - снощи ги направих и сега има останали вече само две. Малко трудно ми се събра тестото (може би жълтъкът бе от по-мъничко яйце), но му сложих една супена лъжица студена вода и се оправи :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря момичета.Благодаря ти и лично на теб,Доре,че ги опита.Многосе радвам,че са ви харесали.Да ви е сладко.

    ОтговорИзтриване
  5. Каква сладка идея :) Домашният ми сладкоядец много ще я хареса! Ще пробвам в тази или друга редакция. Благодаря за поредното вдъхновение, Йоли :) :)

    ОтговорИзтриване
  6. И аз ще опитам това. Имам си голям любител на банани, така че...
    Благодаря за споделеното, Йоли, прекрасен ден ти желая утре!

    ОтговорИзтриване
  7. оууу Йоли, изглеждат страхотно... много обичам бананови неща

    ОтговорИзтриване
  8. Мммм,сякаш усетих как се топят в устата,разкошни сладки,Йоли!

    ОтговорИзтриване
  9. Много ви благодаря момичета.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  10. Това ще бъде дълго :) Не приритвам нито по банани, нито по шоколад, и така обичаната от хората комбинация между двете също не ми беше понятна, но в една скорошна неделя видях тази рецепта и реших, че така и така имам всички необходими продукти - ще ги направя.
    Получиха се едни от най-вкусните сладки, които някога съм опитвала, и упражнението по сръчност за сглобяването им е пренебрежимо затруднение предвид удоволствието после.
    Първия път долният и горният слой тесто бяха от еднакви по размер цветчета, стори ми се една идея по-малка разправия с нагласянето :) Днес, обаче, тестото ми се получи пясъчно, и реших да го оставя така - просто във форма за тарт насипах и загладих слой за основа, наредих бананите и шоколада и покрих с трохи от същото тесто, които образуваха хрупкав завършек върху дъвчащия пълнеж.
    Обмислям трети вариант - да разточа (по-еластично) тесто, да наредя пълнежа и да покрия с втори слой, след което да изрязвам с формички, като по този начин би трябвало пълнежът да се запечатва във всяка сладка :)
    Благодаря за това, че променяш вкусове и нагласи, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  11. Ех,Ралка!Толкова си мила!Благодаря ти сърдечно,много се радвам,че са ви харесали сладките.На мен обаче повече ми допада вторият ти вариант, наистина звучи много вкусно.Ще се пробвам така,за което пък аз на свой ред благодаря за идеята.Ето това е кефа в цялата работа - да споделяш, да обменяш идеи и рецепти.И после да се наслаждаваме.Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  12. Невероятни са! Всички са влюбени в тези сладки! Благодаря за хубавата рецепта! Обмислям и аз други варианти на прекрасните сладки(др плодове, може ядки или като голям сладкиш) . Успех на всички :)

    ОтговорИзтриване
  13. Невероятно вкусни сладки!!! Свършиха за отрицателно време!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че са ви харесали. Благодаря ти за доверието!

      Изтриване
  14. Йоли, днес направих сладките и мисля, че са едно от най-вкусните неща, които съм приготвяла :) Тестото ми обаче се разкъсваше при месенето, а след като ги опекох, ставаше на трохи :\ Ще се радвам на съвет за следващия път, който със сигурност ще е скоро :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ги опита Гери. И че са ти харесали въпреки несполуката с тестото.То е капризно. Не понася дълго месене и пипане с ръце. Много бързо се събира на топка и това е всичко. Колкото повече го обработваш, толкова повече се отделя водата от маслото. най вече от топлината на ръцете. Пресича се и става твърдо и ронливо. Да го знаеш за друг път. Масленото тесто се обработва много кратко време. Благодаря ти за доверието.

      Изтриване
  15. Сладките са изключително вкусни! Благодаря за рецептата! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ееее, Стели! Много, много се радвам! Благодаря и да са ви сладки!

      Изтриване

  16. Днес направих сладките и въпреки несполуките ми с маслено тесто станаха чудесни.Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз ти благодаря за коментара и доверието! Многжо се радвам, че са ти харесали. Весели празници!

      Изтриване
  17. Привет. Ще станат много хубави и с локум и орехче, нали? Като съвсем истински локумки? Защото имам изостанала една кутия с локум и ми е жал да я изхвърля :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти Мариелка. Да, разбира се, че ще станат! Чудни даже! Надявам се да ти харесат, благодаря ти!

      Изтриване
  18. И тези също, вчера бях на вълна сладки и заедно с чийзкрем бисквитките с череши бяха направени. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз благодаря, Ники! Много се радвам, че ти харесаха и тези. Благодаря ти и че се отбиваш тук да оставиш коментар. Много си мила.

      Изтриване