четвъртък, 21 март 2013 г.

Зеленчуков тарт Татен





Продукти за тестото

220 г брашно
1/4 ч.л. сол
120 г студено краве масло
3-4 супени лъжици студена вода


Продукти за пълнежа

1 малък патладжан
10 - 12 чери доматчета
1 ч.л. нарязан пресен розмарин
2 с.л. зехтин
сол



Приготвяне

* Смесете брашното и солта. Нарежете студеното масло на парченца и го претрийте заедно с брашното докато получите маслени трохи. Добавете 3 - 4 с.л. студена вода и бързо омесете тесто. Завийте го в найлонов плик и го приберете в хладилника докато подготвите пълнежа.

* В тиган с незалепващо покритие сипете зехтина, подредете зеленчуците, посолете ги и поръсете с розмарин.








*  Запържете ги до златисто и ги оставете да се охладят.

*  Разточете тестото на кръг малко по-голям от размера на тигана. Похлупете с него студените зеленчуци и подгънете краищата. Надупчете маслената кора с вилица да да има откъде да излиза парата по време на печене.








* Загрейте фурната на 200* и изпечете ястието за около 25 - 30 минути. Извадете от фурната и след като леко поизстине го обърнете в голяма равна чиния. Сервирайте студен или леко топъл. Да ви е сладко!

* Ползвайте тиган с дебело дъно и задължително с дръжка, която издържа висока температура при печене. Ако нямате такъв направете пая в малка тавичка. Може да ползвате подправки и всякакви зеленчуци по ваш избор.







.

12 коментара:

  1. Прекрасен!
    Много ми харесват такива печени/задушени патладжани в компанията на сирене.

    ОтговорИзтриване
  2. Фантастично изглежда, а без съмнение е и много вкусно! Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  3. Сигурна съм, че е толкова вкусно, колкото и красиво! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Доволно гали окото и небцето тази рецепта,Йоли!Прегръдка и хубави почивни дни!Честита пролет!

    ОтговорИзтриване
  5. Зеленчуци в компанията на сирене. Ще бъде вкусно

    ОтговорИзтриване
  6. Ами ... да.Ние специално го хапнахме със сиренце,както казват Пепи и Стефан и с червено вино.Идеята не е моя,очевидно е на сестрите Татен.Незнам дали знаете,но всъщност те мнооооого отдавна откриват изключителната рецепта тарта Татен съвсем случайно,както много други неща в кулинарията.И то от грешка.А от там нататък всичко е просто импровизация.Въпрос на личен вкус е какво да сложите.Наздраве ви казвам и благодаря!

    ОтговорИзтриване
  7. За презентирането нямам думи, Йоли, и то още след първите няколко рецепти, които видях при теб.
    Страхотно предложение отново, ще се възползвам в най-скоро време,благодаря!
    Сега правя с патладжани лазаня, та следващия път... :)

    ОтговорИзтриване
  8. Много ти благодаря Морена.Ще се радвам да опиташ нещо.Да ти е сладко.

    ОтговорИзтриване
  9. Браво, в момента го приготвям, дано да стане както на снимките :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова ще съм щастлива, ако се получи добре. Силно се надявам! Благодаря ти, че опита, както и за доверието.

      Ако искаш да следиш нови рецепти, заповядай в сайта ми yoli.bg. Тук в блога няма да публикувам повече. Благодаря ти.

      Изтриване
    2. Снощи го направих! Стана много вкусно, бях похвалена у дома :)
      Веднага се записвам, защото съм правила няколко рецепти и до сега не съм оставала разочарована! Целувки!

      Изтриване
    3. Много се надявах да кажеш това. Благодаря ти за доверието. Радвам се, че всичко се е получило добре. Целувки и от мен и да ви е сладко!

      Изтриване