сряда, 15 май 2013 г.

Полейник






Преди време ви запознах с Дешка от Горно Драглище като ви представих нейния тиквеник. Днес искам да ви разкажа за още едно уникално за този край ястие. То се приготвя през зимата и е задължително да бъде на трапезата по време на "Гудева кът". А това е времето, когато приготвят уникалния Нафпавок. И да го изречем , както казват там -  "Нафпавок, оти се нафпава". Ще ви разкажа за Полейник. Така наричат едно много семпло и лесно ястие, съставено от прясно изпържено свинско месо и мека питка. Прясно свинско се нарязва на хапки и се изпържва напълно натурално в малко мазнинка от неговата си сланинка. Не се слагат никакви подправки, освен сол. Залага се изцяло на пресния вкус на месото. Изпържените мръвки се отцеждат от мазнината и се изсипват в средата на голям плитък съд, например обикновена тава. Топлата изпечена питка се разчупва на късове и всеки комат се топва в мазнинката от пърженето. Напоеният хляб се подрежда като пръстен около месото. А след това взимаш с ръце парче хляб, няколко пържени мръвки и това е всичко. Сами разбирате вече защо ястието се нарича Полейник. Всичко идва от напоеният с вкусния сос от пърженето хляб. Червеното вино никога не стига, смехът не стихва и осъзнаваш, че простичките неща са най-истински. Щастие! 

Имах честта да съм част от това. Баба Вили, майката на Дешка ми предостави удоволствието аз да направя Полейника, имам предвид тестото за питката. Точно това ще ви разкажа днес, как се приготвя самия хляб. При Дешка няма мерки и теглилки, всичко е "на око". Аз ще ви напиша точни количества за ваше улеснение, макар да не са ви нужни. Питката се приготвя за по-малко от минута, няма месене, само разбъркване. Смесих два вида брашно, но вие може да я направите само с бяло, както е истинската питка на Дешка. Често приготвям този хляб, само парче сирене и един домат са напълно достатъчни да му се насладите.  Много ще се радвам да опитате и вие. Да ви е слаадко! 




Продукти за една питка


175 г бяло брашно
175 г пълнозърнесто брашно
350 мл хладка вода
20 г прясна мая
1/2 ч.л. сол

олио за намазване на тавата


Приготвяне


* Смесете двата вида брашно и солта.

* Разтворете маята във водата.

* Смесете всичко и разбъркайте с бъркалка, лъжица или просто с ръка. Ще получите гъста и лепкава смес.

* Покрийте тестото с кърпа и оставете да се надигне. След това разбъркайте с лъжица за да спаде. Отново оставете да втаса и отново разбъркайте. Направете това общо три пъти. Ще забележите, че тестото всеки път става все по-еластично. Бъдете внимателни само да не превтаса. Тестото е с много малко брашно и бързо шупва. Ако го изтървете и превтаса няма да се надигне при печенето.

* Загрейте фурната на 200*. Намажете тава с олио или я постелете с хартия за печене. Много внимателно изсипете втасалото тесто, просто го излейте в тавата. Оставете го за 10 минути, ако леко е спаднало, но не повече. След това изпечете питката за около 30 - 35 минути до зачервяване.

* Разчупете питката леко топла, но не гореща. Ще останете очаровани от шуплите в тестото, от еластичността и аромата на квас.

* Това е питката от Полейника на Дешка, мили читатели. Както казах по-горе, семплите неща са много истински. Благодаря на Дешка и баба Вили, че откриха пред мен красотата на техния свят. Наздраве на всички!









.

16 коментара:

  1. Ау, страхотна е. Ще я пробвам, пък каквото стане.

    ОтговорИзтриване
  2. Да живее простотата, семплите неща наистина са най-истински. Благодаря за емоцията, Йоли, това беше тази публикация за мен.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Старите и простички неща винаги са най хубави и вкусни.
    Поздрави за Дешка и баба Вили за невероятната рецепта,а на теб благодаря за прекрасното изпълнение и ,че сподели рецептата!
    Прекрасна вечер и сърдечни поздрави!!

    ОтговорИзтриване
  4. Питката изглежда фантастично лесна. Братовчедът на съпруга ми прави нещо подобно и отдавна се канех и аз да ипробвам, но с тази рецепта вече нямам причина да отлагам. Благодаря !

    ОтговорИзтриване
  5. Подобен на хляба без месене и този за 5 минути, които приготвям с удоволствие много често, само че с трикратно втасване.С удоволствие ще го пробвам!
    Йоли, благодаря за поредната интересна рецепта!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Много ви благодаря. Принципто често правя подобни хлябове без месене,защото са лесни.Тук тайната се крие в трикратното втасване.поне според мен е така.Тестото наистина става много жилаво и коренно различно след изпичане от всички останали хлябове, които съм правила.Опитайте го,няма да съжалявате.

    ОтговорИзтриване
  7. Йоли, просълзи ме. Това е питката на моите баби, които не са между живите, но тези питки няма да ги забравя никога.А топли са напрано невероятни с това ухание.
    Марияна

    ОтговорИзтриване
  8. Марияна,напълно те разбирам. Като се сетя моята баба какви неща правеше и аз като теб се просълзявам. Страхотно нещо са бабите, оставят едно такова топличко,топличко нещо в душичките ни... благодаря ти.

    Евка,простичка питка,бърза и лесна,но пък много истинска и вкусна.Благодаря ти миличка.

    ОтговорИзтриване
  9. Йоли, големи красоти си напускала пак, то на човек да му хвръкнат очите :)
    Монитора ме тегли с изплезен език и се чувствам как ще залепна за този Полейник.
    Няма начин... в неделя ще се прави.
    Семпла рецепта, но наистина, простичките неща са най-вкусни :)

    Харесах си и класическата орехова торта, и още куп рецепти, ама да не спамя наред, ще докладвам като опитам.
    Всичко каквото съм приготвила по твои рецепти ( а те не са никак малко) ме е очаровало, та съм сигурна, че ще харесам и това хлебче.
    Сега сън няма да спя...
    Виновна си, да знаеш!

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотен хляб-с хрупкава коричка.

    ОтговорИзтриване
  11. да,Роси,много си го обичам и аз този хляб.Благодаря ти за оценката.

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте Йоли, много харесвам Вашия блог и често следвам съветите и рецептите Ви. Резултатът винаги е впечатляващ. До днес..... Не успях да се справя с полейника. Стана тънък, едва се отделя от тавата, с много твърда горна кора и недопечен отдолу. Следвах рецептата и не знам какво се обърка....

    ОтговорИзтриване
  13. Чак мен ме е яд, а за теб да не говорим! Знам ли какво се е объркало... или при втасването, или при печенето. Но аз предполагам нещо съвсем друго. Мисля, че тестото ти е превтасало. Тъй като тук брашното е в малко количество и консистенцията е много лаепкава, лесно може да превтаса. Бързо се получава тази беля. В този случай маята вече не е активна и хлябът се получава точно както го описваш. Надявам се пак да опиташ, да не се откажеш. И много, много ти благодаря за хубавите думи и коментара, независимо от несполуката.

    ОтговорИзтриване
  14. Пробвах рецептата - получи се прекрасна питка с много въздушни мехурчета и хрупкава коричка. Вместо олио ползвах зехтин, заради аромата.
    Благодаря ти Йоли! 😘

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че пробва точно тази чудесна българска рецепта! Благодаря от сърце!

      Изтриване