неделя, 19 май 2013 г.

Риба с маслинова паста






Продукти за 4 порции

600 г филе от риба по избор
4  с.л. маслинова паста
4 резена моцарела
сол и черен пипер на вкус










Приготвяне

* Нарежете рибата на четири парчета, поръсете с черен пипер и леко посолете.  Внимавайте със солта, защото маслиновата паста е достатъчно солена.

* Върху всяка порция риба нанесете маслинова паста, а върху нея сложете по един резен моцарела.

* Загрейте фурната на 220*. Подредете рибата в тава, покрита с хартия за печене и я изпечете за около 15 - 20 минути. Сервирайте топла с добре изстудено бяло вино. Наздраве!

* Може да купите готова маслинова паста, а може да си я направите сами. Ето рецептата. Все пак, ако се спрете на по-лесния варият  и купите готова, послушайте съвета ми и я овкусете с малко чесън, розмарин или риган. Маслиновата паста е достатъчно мазна и затова не е необходима друга мазнина за тази рецепта. Ако желаете може да намажете леко рибата със зехтин. Странна е комбинацията между риба и сирене, може да я срещнете рядко. Избрах моцарела, тъй като товае е неутрално на вкус сирене. Придава сочност на рибата, приятно усещане за еластичност  и плътност, но не променя вкуса на самото ястие. Не препоръчвам друг вид сирене. Ако не ви хареса тази комбинация може да сложите върху маслиновата паста няколко резенчета картофи, нарязани на чипс и след това да запечете всичко. И така е вкусно,  отново ви казвам наздраве!









.

16 коментара:

  1. Определено изглежда много вкусна. Интересна комбинация, обещаваща добър край.
    Наздраве, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудничко изглежда! И аз предпочитам сама да си направя маслинената паста, кой я знае готовата колко време стои там пасирана, изветряла :)

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, замириса ми на море! И ми се допочива! А работната седмица тепърва започва;)
    Хубава да е за теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотна рецепта за бърза вечеря, приготвена от работеща домакиня!
    Благодаря за идейката, Йоли :)
    Ще се радвам ако споделиш още бързички рецепти за вечно забързани домакини!

    Поздрави за добрият вкус!
    Мира

    ОтговорИзтриване
  5. Много елегантно предложение, Йоли-
    съчетание на вкус и аромат, цвят и композиция!
    Определено ми допада, много :)
    Сърдечни поздрави и хубави майски празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Ако знаеш как ме хвана яд сега..познай какво вечеряхме тази вечер? :)) Сьомга във фолио със задушени зеленчуци, и отстрани си мажехме на хлебче маслинова паста, както ти си ме учила с чесънче, мащерка, риган..домашна :) Имам и моцарела в хладилника..как само ме е яд, че сега видях рецептата :))Пак сме на една вълна с теб скъпа моя :)

    ОтговорИзтриване
  7. Още снощи я приготвих. Невероятно вкусно. Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  8. Много благодаря на всички.Ани,ще те изям!такава си ми сладурана!

    Марианче,много се радвам,че ви е харесала.Да ви е сладко мила,благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  9. Много добър подбор,според скромното ми мнение тази рецепта си е за сьомга с нея май ще е най добре

    ОтговорИзтриване
  10. Ванче,аз със сьомга я направих,но нека всеки сам реши според вкуса и джоба си.Но си много права,сьомгата става много добре.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  11. Йоли, някаква магия се получи между сьомгата, маслинената паста и моцарелата, голяма вкусотия :) Или както се изрази мъжът ми - шедьовър:) Браво!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ти Майче,много се радвам,че опитахте тази лесна рецепта и ви хареса.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей Йоли, черпя вдъхновение от твоя блог. Предстои ми държавен практически изпит , за който трябва да изготвя меню, което по-късно всички от групата ми да сготвим и представим. Понеже не всички са кулинари, а повечето от тях и яйца не могат да изпържат, се спрях на тази рецепта, защото смятам, че е лесна за изпълнение, а и съм я опитвала и вкусът е страхотен. Затруднява ме измислянето на гарнитура, яла съм такава риба в едно заведение и гарнитурата беше от едни полу-сурови тиквички и не ми допадна. Ще се радвам, да ме посъветваш. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че си избрала тази рецепта, Сонче. Благодаря ти за доверието! Кажи първо каква гарнитура искаш? Топла или студена? Ако е топла най-добре е някакви картофи, броколи или моркови. Аспержите са супер, но са скъпи, няма смисъл. Имам една салата с моркови, нарязани на много тънки ленти и овкусени с лимон, чесън, джинджифил, сол, горчица и зехтин. Много хубави стават и са добре за риба, а са колоритни като цвят. Същото, но с ленти краставици също е добре. Но кажи наистина сурова или топла гарнитура.

      Изтриване
  14. А дали става с извара вместо с моцарела?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всичко става, Руми. Готвенето е изцяло въпрос на вкус. Ако смяташ, че ще ви хареса с извара, направи. Лично аз не бих пробвала. Просто не я обичам, това е. Моцарелата и изварата са два коренно различни продукта, които по нищо не си приличат, нищо, че са направени от мляко. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

      Изтриване