вторник, 9 юли 2013 г.

Куманова гъбена чорба










Тази вкусна гъбена чорба научих от приятеля ми Ники Куманов. Е, как по друг начин да я нарека, ако не на негово име? Благодаря ти Ники от името на всички, които ще прочетат рецептата в блога и ще опитат чорбата. Всъщност, няма кой знае какво да се пише за тази супа. Обичате шкембе чорба, нали? Излишно е да ви обяснявам как се прави, всеки знае. Но все пак ... заради гъбената вкусотия ще ви опиша на кратко. 










Продукти

500 г пресни гъби по избор
2 с.л. масло 
сол на вкус
черен пипер
вода

1 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. масло
1 ч.л. червен пипер 

счукан чесън
оцет
лют пипер










Приготвяне

*  Почистете гъбите, нарежете ги на едри парчета и ги запържете в маслото. Долейте вода колкото вие прецените като  за гъста супа. Варете 30 минути, а накрая посолете и подправете с черен пипер. Налейте прясното мляко и кипнете.

*  Запържете червения пипер с маслото и го сипете при гъбите. Разбъркайте и отделно към чорбата сервирайте чесън, оцет и лют пипер. Това е, няма друго. Остава да и се насладите. Аз имах щастието да приготвя чорбата с диви гъби. Сега е добър сезон за тях, може да си купите от пазара или сами да си наберете. От култивираните гъби добър избор е да смесите печурка и кладница. И за край не мога да не ви се похваля с успешния гъбобер на веселата ни компания. Да ви е сладко. 













.

47 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  5. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  6. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  7. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  8. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  9. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  10. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  11. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  12. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  13. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  14. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  15. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  16. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  17. Ми така де,неможех да не ви се изфукам с гези гъби.Благодаря ви,наистина си я бива чорбицата.Тичайте в гората,сега времето наистина е супер за гъби.

    ОтговорИзтриване
  18. Леле,момичета ... обърках копчетата и изтрих всички коментари досега.Много моля да ме извините,супер съм завеяна... че и незнам как да ги върна.Прощавате ли ми?

    ОтговорИзтриване
  19. Йоли,много резултатен добив на гъби сте имали и чудна,приветлива компания!
    А за чорбата мога само да помечтая,предполагам,че е била невероятно ароматна и вкусна!Красиви снимки отново!С пожелание за хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  20. Йоли, на теб може да ти се прости абсолютно всичко:))
    Сега прая твоята чорба и съм очарована от миризмата, която се носи...а за вкуса просто е страхотна:)

    ОтговорИзтриване
  21. Йоли, аз ще възстановя коментара си, защото искам да отбележа твоята естетска ръка, която е пипнала навсякъде: кошницата, щайгата, старите софри /или синии/, букетите мащерка /или чубрица?/и жълт кантарион. Ще възстановя и пожеланието си за хубаво лято, което, отвреме навреме да споделяш с нас. Чакаме! Ана

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря ви много. Слънчево и красиво лято и на вас.Да си починете добре и да съберете много топлинка.

    Ани, благодаря ти мила. Много обичам старите български неща, в тях просто има магия. Билките са различи , лилавото е риган и мащерка. Абе голям кеф е, ей това е истината.

    ОтговорИзтриване
  23. Gabite ne se berat s pan4etata,a se otrezvat.Taka 6te ima gabi i sledva6tata godina.Kakvi ste gabari,4e ne razbrah?

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен, много моля да проверите информацията си за брането на диви гъби преди да сте така категоричен. Ще ви помогна - дивите гъби се берат задължително на ръка без да се режат. Това става с внимателно хващане на пънчето, завъртане и леко изваждане. Мицелът на гъбите остава в почвата. Когато гъбата е отрязана опасността можела да загине е голяма. Именно така се берат гъби! Няма пазар в света, в който ще видите рязани диви гъби. Всички български гъби, които се изнасят в чужбина, най- вече в Италия са така, не сте ли виждали поне тях по пунктовете за изкупуване на гъби? Моля да прочетете това в книгите за гъби, в гъбарските форуми и в чужди сайтове! Информирайте се, няма лошо в това.

    ОтговорИзтриване
  25. Здравей Йоли! Аз те открих случайно преди няколко дена,но днес готвих с твоите рецепти. Направих гъбената супа. Стана чудесна. Направих я само с печурки, на пазара нямаше кладница, а не ми се търсеше. Също така направих и бял хляб без месене. За него по едно време се бях притеснила, че не се надигна достатъчно, но според мен това е от формата, която е по-дълга. Също така ми отне и малко повече време и за втасване и за печене. Но резултата е страхотен. Горната горичка се напуска леко, а вътре е е точно като на твоите снимки. Само дето е малко по-нисък. Това май ще е новия фаворит в кухнята ми.
    Благодаря ти за вкусните рецепти и ясното обяснение. Ще опитам и други неща.

    ОтговорИзтриване
  26. Много,много се радвам,че ти допадна и чорбицата и хляба.Наистина се надявам да опиташ и други неща.Да ви е сладко на всички.

    ОтговорИзтриване
  27. Толкова голямо разнообразие на гъби и представени с прекрасни снимки :)
    Чорбицата несъмнено е вкусна Йоли , но гъбените ти снимки са просто вълшебни , не мога да им се нагледам :) Какво ли е било чувството да се докоснеш до тях и да им се насладиш на живо ?
    Щастливка :)

    ОтговорИзтриване
  28. Да, мила, страхотен кеф е! Сега чакам есенните дъждове за да хукна пак по горите. Целувам те много и благодаря !

    ОтговорИзтриване
  29. Много странно. Като бях малък баща ми и мен ме учеше, че гъби се режат с ножче . Чудно ми е как информация предавана с поколенията изведнъж се оказва грешна. Някакви нови проучвания ли има ? И сега ако кажете че копривата трябва да се къса с корените , вече ще ходя да се гърмя.

    ОтговорИзтриване
  30. Да,може би е странно.И аз така бях научена от баща ми,и аз не вярвах.Наистина проучих въпроса след като започнах да се чудя защо в чужбина продават дивите гъби с коренчетата.Имам и 2 гъбарски книги в къщи,и те го потвърждават.Е,какво да се прави,човек непрестанно се учи.А аз ще се радвам,ако опиташ супата.Много ти благодаря за коментара.

    ОтговорИзтриване
  31. Йоли, днес правих чорбицата за ...кой ли път, май към 4-5 вече...Става убийствено вкусна! Правя я само с гъби кладница, нямам такъв богат гъбобер, като теб. но днес заваля и сигурно на пазара от утре ще се появят и други вкусни гъбки, та ще пробвам и с тях.Но и само с кладница си е супер, направо си е заместител, здравословен на шкембе-чорбицата.Благодаря ти за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  32. Ммм,Мария,знам си аз,че ще оцениш тази чорбица.май е време да се видим на по едно истинско шкембе,а?Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  33. Страхотна рецепта, тамън си сипах! Благодаря, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  34. А така!Давай с повечко люто и чесън.Наздарве и да ти е сладко.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  35. Съвсем обикновена рецепта, а толкова вкусна...Досега съм яла шкембе, но никога не съм го готвила, ако се окаже лесно като тази супа... не ми се мисли какво съм пропуснала. Всъщност те всичките ти рецепти са леки и приятни, радвам се, че открих твоят блог още през 2010 година и досега не съм имала никакъв проблем с твоите рецепти...Следва Фрико :)
    Лека седмица, Теди, ех-Бургазлия

    ОтговорИзтриване
  36. Здравей Йоли :) Току що с приятеля ми хапнахме от тази невероятна супа, която днес реших изпробвам. Наистина е много вкусна! Много благодаря за рецептата, направо съм в екстаз :)

    ОтговорИзтриване
  37. Да ви е сладко,Люси.И на двамата!Благодаря ти от сърце.Много се радвам,че опита чорбата.Простичка е,но вкусна.

    ОтговорИзтриване
  38. Йоли, зачудих се дали може да се приготви тази супичка със сушени гъби. Те трябва да се киснат известно време във вода. Ти как мислиш дали ще стане?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Ами ... ще стане, няма какда не стане. Само имай пред вид, че сушените гъби са много концентрирани като аромат. Ще стане доста ароматна супа, бих казала в повече, отколкото трябва. Ако пък сложиш по-малко гъби супата няма да стане достатъчно гъсти. Най-добре е да ползваш пресни гъби и малко сушени за вкус и аромат. Ще стане чудно.

      Ако искаш да следиш нови рецепти заповядай в сайта ми yoli.bg, тъй като тук няма повече да публикувам нови рецепти. Благодаря ти.

      Изтриване
  39. Прекрасни снимки! Чорба от горски гъби (диворастящи) става най-хубава като се слагат гъбите в студена вода, варят се, овкусяват се със сол и нищо друго. Така изпъква най-добре гъбения аромат.

    Светла

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Светле. Напълно съм съгласна с теб. Те са така уникални като вкус и аромат, че е грехота да ги подправяме с кой знае колко много подправки. Весело посрещане на 2016г и много, много здраве и късмет ти желая!

      Изтриване
  40. 3 ти път правя вече тази невероятна супа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладка! Много, много ти благодаря за доверието и коментара!

      Изтриване
  41. Сготвих супата и стана чудесна. Тази рецепта също много ми допадна, защото съпруга ми не яде шкембе-чорба, а аз много я обичам. А тази супа допадна и на двамата. Съжалявам единствено /и благородно завиждам/ за дивите гъби, които сте събрали. Аз използвах кладница и печурка, но култивираната печурка не е много вкусна. Въпреки това супата стана много сполучлива. Нямам търпение да я направя с букет от диви гъби, които са и много ароматни. Поздрави отново
    Десислава

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Деси. Много се радвам, че ви е харесала чорбата. Да, нищо общо няма с шкембето, но стискай очи и си представяй, че вкусно сърбаш шкембе-чобра. За гъбите си права, голям кеф е. Дано има гъби тази година, не винаги по моя край ги улучвам кога изникват. Благодаря ти още веднъж и да ви е сладко!

      Изтриване
  42. Мноого вкусно!Гъбите "булка" са невероятни!Познати са в Италия, като "Цезарова гъба" и са дооста скъпички!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, това наистина са царски гъби! Действително са много скъпи, у нас също. Аз просто имах щастието да си ги набера сама. Благодаря ти, радвам се, че ти хареса рецептата.

      Изтриване