Тази чорба ми стана любима. За добре дошли в с. Яворово ни гостиха с Чолбур (Чалбур). Накараха ме да отгатна що се крие под това име. Какво ли не изредих, но нямаше никога да позная. Днес поразгледах в интернет и видях, че доста хора знаят за тази чорба, макар и по различен начин. Е, за мен беше откритие. Може би и за повечето от вас също ще е нещо ново. Непременно я пригответе, много е вкусна. Представям ви варианта на Рукие.
Продукти за 4 порции
50 г масло
2 с.л. брашно
1 равна с.л. сладък червен пипер
гореща вода
сол и черен пипер на вкус
1 яйце за застройка
6 до 8 яйца
2 скилидки чесън
лют пипер по желание
Приготвяне
* Направете светла запръжка от маслото и брашното. В последният момент прибавете червения пипер за да не прегори. Разбъркайте и разредете с горещата вода. Сложете толкова, колкото прецените, че ви харесва на гъстота. Чорбата трябва да е плътна. Подправете със сол и черен пипер.
* След като чорбата кипне сипете в нея на тънка струйка едно разбито яйце. Разбъркайте леко за да се образуват нишки.
* От ниско чукнете в чорбата едно по едно яйцата и ги оставете на тих огън да се забулят. Варете 6 -7 минути. Накрая нарежете на тънки филийки чесъна и го добавете към чорбата. Да ви е сладко!
.
О, фантастична чорба!
ОтговорИзтриванеОбичам пресечено яйце!
Открих вкуса му случайно като дете, когато ме оставиха да стопля застроена с яйце супа и аз естествено я оставих да заври :)
Ще я опитам на всяка цена!
И много нестандартни и интересни неща си видяла и ни предлагаш!
Прегръдка, Йоли!
Обожавам яйца, приготвени по всякакъв начин!Благодаря за страхотната рецепта, Йоли!Приятна вечер! :)
ОтговорИзтриванеСтори ми се познато, но се оказва че съм грешала - никога нито съм чула името, нито съм хапвала чорбицата, Йоли! А изглежда апетитно и някак ... познато.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата!
Поздрави!
Ха, това е любимото ми ядене, което ми готвеше баба! Тя така и никога не го нарече по име но беше най-вкусното нещо на света. Наскоро (преди няколко години) помолих майка ми да ми го приготви и тя се справи доста убедително - невероятна вкусотия. Аз така и не съм го готвил - честно казано не смея, за да не се разочаровам (от себе си). А иначе, не знаех че е чорба - винаги съм го приемал като ядене. Страхотни рецепти!
ОтговорИзтриванеПоздрави!!!
Благодаря ви много.Страшно се надявах да ви харесат тези простички селски гозби.Толкова топлинка има в тях,толкова истина.Много ще се радвам да ги опитате.
ОтговорИзтриванеЙоли, звучи много вкусно тази чорбичка и изглежда апетитно. Не съм я чувала досега, но ще я пробвам задължително. може би още днес даже :)
ОтговорИзтриванеТочно такова не съм готвила, нито на мен са правили, но тези манджи са ми най-любимите! Ще я направя.
ОтговорИзтриванеЦелувки милион за теб!
За всяка от публикациите ти днес си казвах, че това ще е нещото, което първо ще опитам. Но тази чорба избута всички останали в страни. Това ще направя първо! Звучи гениално просто и вкусно!!! Благодаря, Йоли, че ни показа какви хубави гозби се крият в селата ни!
ОтговорИзтриванеУсмивка :)
Знаех си аз,че много от вас ще харесат тази семпла чорбица.Наистина в селата ни се крият уникални неща.Чекам с нетърпение коментарите ви,много се надявам да ви хареса като вкус.Благодаря ви,много ме радвате!
ОтговорИзтриванеПисах, писах, даде ми грешка! Само искам да кажа много благодаря, защото от години търсех рецептата!
ОтговорИзтриванеМного се радвам,че съм успяла да те зарадвам с намирането на рецептата.За мен беше откритие,но пък отсега нататък ще я приготвям много често.Благодаря ти.
ОтговорИзтриванеСкъп спомен от детството и за баба ми, която ни я готвеше!
ОтговорИзтриванеНещо коментарите не се публикуват ама аз пак ще пробвам :)
ОтговорИзтриванеНе съм чувала за тази манджица но много ми хареса това, че е бърза пък и с яйца които в къщи много се харесват.Обичам и такива стари простички рецепти ....
Искрени благодарности Йоли за прекрасната рецепта!
Аз съм N-тата коментираща, но не мога да се въздържа. С една от предишните публикации ме върна към думата "кавардисвам", която татко често употребяваше, а с този чалбур ме върна към една манджичка на майка ми. Да, точно манджа, приготвена набързо за вечеря, а не супа и не под името чалбур. Просто манджичка...Мамина...Стана ми много приятно...В най-скоро време ще я приготвя и на моята дъщеря /когато се видим!/ и ще й разкажа историята. И в най-простата манджа има много история, нали?! Ана
ОтговорИзтриванеЗа мен тази чорба, точно с това име е мил спомен от детството, от баба от Петрич.Само че нямаше масло, та с олио :). Но пък понякога добавяхме и сирене, бяло саламурено натрошено! Поздравления за прекрасната поредица, Йоли!
ОтговорИзтриванеЧолбур в паницата дими,
ОтговорИзтриванеа Тики на аромата се диви :)
Както и очаквах, Йоли, това е голяма вкусотия!!! Направих го с домашни яйца от един съсед (които щъкат по цял ден на ливадата). Не знам дали от тях или от друго, но ми беше ужасно сладко!!! Благодаря ти :)
Хубав ден с усмивка от мен :)
Еха,Тики,благодаря ти мила.Многосе радвам,че ти хареса тази чорбица.Със сигурност домашните яйца я правят още по-вкусна.Прегръщам те.
ОтговорИзтриванеАни,Соня,много ми е приятно,че съм успяла да надникна в детските ви спомени и усещания.Страхотно е,че сте хапвали такава храта,направо е за завиждане.За мен беше ново и може би затова съм така впечатлена.Благодаря ви,радвате ме от сърце.
ОтговорИзтриванеТова е една от любимите ми манджички, на едната от прабабите ми. Тя я наричаше "Яйчана манджа" :) Много хубаво изпълнение, Йоли!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Зори, направо си щастливка,че я знаеш от малка. Прекрасна гозба е това. Благодаря ти мила.
ОтговорИзтриванеТоку-що хапнах сладко-сладко и сбъднах пожеланието на Йоли: "Да ви е сладко!". Направих го като яхнийка, защото в моите спомени мама, царица на манджите, готвеше това ядене така. Следващият път ще оставя яйцата по-рохкави и ще гледам да се снабдя с домашни яйца. АНА
ОтговорИзтриванеАни,прекрасно е,че имаш такива спомени с истински български гозби.Наистина е щастие това.Благодаря ти от сърце мила Ани.
ОтговорИзтриванеНе знаех как се казва тази вкусотия. Моята прабаба ми правеше и аз я обожавах. Сега често си я правим вкъщи.
ОтговорИзтриванеИве,щастлива си,че си я опитвала като малка,че я помниш.Традициите са нещо изключително ценно.А най-хубавото от всичко е,че ги поддържаш живи.Благодаря ти.
ОтговорИзтриванеМила Йоли, в навечерието на Великден с тази супа ти възкреси у мен детство! Моето, а заедно с него и скъп за мен човек - моята баба! Мислех си, че заедно с нея си е отишла и рецептата за тази ,,моя'' супа /така я наричах, когато баба ме питаше какво да ми сготви/. Ти ме върна в това безметежно време и ми е пълно! Сготвих веднага супата и домът ми замириса както тогава! Уют и топлота, обич и усмивки! Благодаря! Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеИзключително много ме зарадва този твой коментар,Зинаида.Много се радвам,че съм възкресила тези спомени в теб.Самата аз бях очарована от тази супа,толкова семпла,а много вкусна.Благодаря ти отново и светли Великденски празници!
ОтговорИзтриванеМила, Йоли! Благодаря ти за тази рецепта, правя я вече няколко пъти и резултата е просто вълшебен, като всичките ти предложения! Поздрави, с пожелания за много успехи!
ОтговорИзтриванеЕх,че ме радваш!Става ми едно такова щастливо,когато прочета,че някой е правил старите български гозби.Много,много ти благодаря!
ОтговорИзтриванеКаня и се от отдавна, и днес музата ме "връхлетя". :) Стана готова за 15 минути, а такава вкусотия отдавна не бях яла! Уж на пръв поглед нищо особено, а толкова много вкусове! Много благодаря! :)
ОтговорИзтриванеСупер много се радвам, Веси! Благодаря ти, че опита тази приказна българска гозба. Да ви е вкусно на всички!
ИзтриванечАлбур се казва, не чОлбур, иначе си е вкусно, ама се добавя и кисело мляко
ОтговорИзтриванеВъзможно е, Стойчо. Лично аз нямам представа, но съм написала името така, както го изричаше Рукие. Нали знаеш, често се случва да има разлики в имената, спрямо диалектите. Погледнах из нета, след като ми писа и виждам, че гозбата се среща и под двете имена. С киселото мляко е същата работа. Рукие не слагаше мляко, а аз искам да се придържам изцяло към нейния вариант. Благодаря ти, ще пробвам непременно с мляко. Знам, че ще ми хареса.
ИзтриванеКазва се Чалбур и най-напред се задушава много кромид лук и след това е всичко останало:)
ОтговорИзтриванеСъжалявам, не мога да променя името, нито рецептата. Надявам се, че разбирате защо. Както съм я видяла, както съм я опитала и както са ми я разказали, така съм я приготвила. Често се случва в различните краища на страната ястие с едно и също име да се приготвя по различни начини. Като пример мога да дам сармите. Толкова са много вариантите, че няма как да се посочи кое е вярно и кое не. С удоволствие ще опитам Чолбур/Чалбур с лук, както препоръчвате. Със сигурност ще ми хареса. Благодаря.
ИзтриванеЗдравейте! За мен това също е спомен от детството, когато прекарвахме всички ваканции на село при баба....
ОтговорИзтриванеАз често си я приготвям, но вместо да запържвам брашното го смесвам предварително с червения пипер,солта и олио, разбървам със студена вода и после го наливам във врящата вода при непрекъснат бъркане. Така варя соса 10 минути и после счупвам яйцата.
Казвам моя вариант за хора, които избягват пържено. Вкусът е същия.
Поздрави
Марияна
Благодаря, Марияна. Непременно ще опитам като теб. Много ми харесва това ястие, толкова нов и непознат вкус беше за мен. Щастлива съм, че го открих!
Изтриване