петък, 6 декември 2013 г.

Мини щолен










Време е за коледния щолен. Добре е сладкиша да се приготви поне две седмици преди Коледа за да може да стане крехък и да спои ароматите си. Едва тогава разгръща истинския си вкус. Предлагам ви идея за малки сладкиши, които да подарите на близките си.





Продукти за 16 мини щолена

1 яйце
2 с.л. течен мед
40 г захар
ванилия
1 ч.л. настъргана лимонова кора
70 г стопено масло + 2 с.л. стопена мас 
10 г суха мая
100 мл хладко прясно мляко
50 г нарязани сушени плодове по избор
30 г тъмни стафиди
70 г цели бадеми
250 г брашно


200 г бадемов марципан
30 г меко масло за намазване
пудра захар за овалване








Приготвяне

* Разтворете маята в млякото. Разбийте леко яйцето със захарта и меда. Добавете двата вида мазнина, млякото, ванилията и лимоновата кора. Разбъркайте добре. Сипете сушените плодове, стафидите и бадемите. С брашното омесете меко и леко лепкаво тесто. 

* Поставете тестото в купа и я покрийте с найлоново фолио. Оставете да втаса за 1 час на стайна температура.

* Разделете тестото на 16 малки парчета. По същият начин нарежете марципана на 16 части и оформете фитили.

* С ръце направете  питка от всяко парче тесто. В средата сложете по едно парче марципан  и загърнете така, че да имитирате бебешки повой. Символът на загъване на щолен е "Христос в пелени". 

* Подредете сладкишите в тава, покрита с хартия за печене и оставете отново да втасат за 20 минути.

* Загрейте фурната на 180* и изпечете щолените за около 20 - 25 минути. Докато са горещи ги намажете с мекото масло и оваляйте в пудра захар. Оставете ги да изстинат, след което завийте всеки сладкиш в найлоново фолио. Така съхранявайте на хладно до Коледа. Да ви е сладко!







.

18 коментара:

  1. Скъпа моя, е как може с теб винаги да сме на една вълна кажи ми?:))От седмица си мисля да направя щолен с марципан.Само да се оправя и запретвам ръкави.А ти хитрушо не случайно си направила малки, така сладко, сладко ще излапаш половината преди дори да успееш да ги опаковаш :)))))Целувам те

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна идея, Йоли!
    Големи сладурчета са станали!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Бях се отказала от правенето на щолен, макар и много да обичам. Сега ме накара да преосмисля решението си:)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви. Румка,аз пък обратното ... не е точно най-любимия ми сладкиш.Особено пък купешките никак не ги обичам,дори и от Германия да са купени.Но реших да направя.Имам една друга рецепта за шолен с кварк.Виж той е много добър.Не е така твърд като тези с мая,нежен е като консистенция.Може да видите рецептата му в блога на Ели.

    http://ofisa-na-elidrag.blogspot.com/2011/12/blog-post_23.html

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли, прекрасни са! Тъкмо одеве Тики ми ги показа и се похвали, че едното е за мама, а другото - за любимия. Големи са симпатяги. :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  6. Йоли, изглежда лесна рецепта. Миналата година правих опит и беше пълен провал. Май пак ще опитам, но с твойта рецепта.

    ОтговорИзтриване
  7. Вкусни и пухкави! Малко ми миришат на мая и следващия път ще я намаля.

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей, Йоли! Имам малък въпрос: откъде купуваш бадемовия марципан? В магазина на улица "Кадемлия" намира ли се? Благодаря и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  9. Ал,не е нужно да ходиш до Кадемлия.Пък и там няма марципан.Ще го намериш в Била,Кауфланд,Метро,Карфур,Пикадили и Икеа.А може би и на други места.Няма проблем с намирането му вече.Ще се радвам да опиташ.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  10. И на мен щолена не ми е от любимите, но ще пробвам с тази рецепта, още повече, че ги няма онези подправки характерни за щолените, тъй като те също не са ми от любимите, а и на останалите в къщи.

    ОтговорИзтриване
  11. Вкусно, коледно, празнично, благодаря ти, Йоли. Ще опитаме задължително още тези дни. Прегрътки от нас:)

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасни снимки, Йоли!!! Залепят погледа за себе си и не го пускат дори рецептата да прочете!! Заснежената зеленост на фона уникално се вписва!!!! Щоленчетата не само изглеждат апетитни, ами така и ще вкусят!! Фея...

    ОтговорИзтриване
  13. И аз така,много рядко харесвам щолен.Почти никога не правя,просто не е моя сладкиш.Но ще се радвам да опиташ.В няколко коментара по-горе пуснах линк за един един друг щолен,с рикота.Много по-хубав е,ако искаш,опитай него.Благодаря ти.

    Ани,благодаря ти,да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей, мила ми Йоли!
    Коледа наближава и аз започвам да те тормозя ;-)
    Искам да те питам колко долу-горе е голям е един такъв мини щолен? Не мога да преценя от снимката...
    Благодаря ти!

    Ема
    (Може би ще получиш два коментара, първия не разбрах дали го изпратих и затова ти пиша пак:) Публикувай само един :-))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Еми. Десетина см някъде, максимум до 15 см ги правя щоленчетата. Много са сладки за подаръчета.

      Ще се радвам да ми пишеш вече в новия сайт, няма да има вече нови рецепти тук. Благодаря ти.

      yloli.bg

      Изтриване
  15. Благодаря ти за бързия отговор!
    Аз влязох първо в сайта да пиша, но тъй като там все още няма никакви коментари по рецептите, реших да вляза тук, за да видя дали няма вече отговор на такъв въпрос:) И като не намерих, писах тук :)
    Но за занапред ще пиша там :)

    ОтговорИзтриване
  16. Vgotovite shtoleni zakupeni ot hipermarketite sadurjat hidrogenizirano palmovo maslo.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето затова си ги правим домашни. За да има хубави продукти в тях. Ще се радвам да опиташ рецептата. Благодаря ти.

      Изтриване