Време е за коледния щолен. Добре е сладкиша да се приготви поне две седмици преди Коледа за да може да стане крехък и да спои ароматите си. Едва тогава разгръща истинския си вкус. Предлагам ви идея за малки сладкиши, които да подарите на близките си.
Продукти за 16 мини щолена
2 с.л. течен мед
40 г захар
ванилия
1 ч.л. настъргана лимонова кора
70 г стопено масло + 2 с.л. стопена мас
10 г суха мая
100 мл хладко прясно мляко
50 г нарязани сушени плодове по избор
30 г тъмни стафиди
70 г цели бадеми
250 г брашно
200 г бадемов марципан
30 г меко масло за намазване
пудра захар за овалване
Приготвяне
* Разтворете маята в млякото. Разбийте леко яйцето със захарта и меда. Добавете двата вида мазнина, млякото, ванилията и лимоновата кора. Разбъркайте добре. Сипете сушените плодове, стафидите и бадемите. С брашното омесете меко и леко лепкаво тесто.
* Поставете тестото в купа и я покрийте с найлоново фолио. Оставете да втаса за 1 час на стайна температура.
* Разделете тестото на 16 малки парчета. По същият начин нарежете марципана на 16 части и оформете фитили.
* С ръце направете питка от всяко парче тесто. В средата сложете по едно парче марципан и загърнете така, че да имитирате бебешки повой. Символът на загъване на щолен е "Христос в пелени".
* Подредете сладкишите в тава, покрита с хартия за печене и оставете отново да втасат за 20 минути.
* Загрейте фурната на 180* и изпечете щолените за около 20 - 25 минути. Докато са горещи ги намажете с мекото масло и оваляйте в пудра захар. Оставете ги да изстинат, след което завийте всеки сладкиш в найлоново фолио. Така съхранявайте на хладно до Коледа. Да ви е сладко!
.
Скъпа моя, е как може с теб винаги да сме на една вълна кажи ми?:))От седмица си мисля да направя щолен с марципан.Само да се оправя и запретвам ръкави.А ти хитрушо не случайно си направила малки, така сладко, сладко ще излапаш половината преди дори да успееш да ги опаковаш :)))))Целувам те
ОтговорИзтриванеЧудесна идея, Йоли!
ОтговорИзтриванеГолеми сладурчета са станали!
Прегръдка!
Бях се отказала от правенето на щолен, макар и много да обичам. Сега ме накара да преосмисля решението си:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви. Румка,аз пък обратното ... не е точно най-любимия ми сладкиш.Особено пък купешките никак не ги обичам,дори и от Германия да са купени.Но реших да направя.Имам една друга рецепта за шолен с кварк.Виж той е много добър.Не е така твърд като тези с мая,нежен е като консистенция.Може да видите рецептата му в блога на Ели.
ОтговорИзтриванеhttp://ofisa-na-elidrag.blogspot.com/2011/12/blog-post_23.html
Йоли, прекрасни са! Тъкмо одеве Тики ми ги показа и се похвали, че едното е за мама, а другото - за любимия. Големи са симпатяги. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
Йоли, изглежда лесна рецепта. Миналата година правих опит и беше пълен провал. Май пак ще опитам, но с твойта рецепта.
ОтговорИзтриванеВкусни и пухкави! Малко ми миришат на мая и следващия път ще я намаля.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли! Имам малък въпрос: откъде купуваш бадемовия марципан? В магазина на улица "Кадемлия" намира ли се? Благодаря и весели празници!
ОтговорИзтриванеАл,не е нужно да ходиш до Кадемлия.Пък и там няма марципан.Ще го намериш в Била,Кауфланд,Метро,Карфур,Пикадили и Икеа.А може би и на други места.Няма проблем с намирането му вече.Ще се радвам да опиташ.Благодаря ти.
ОтговорИзтриванеИ на мен щолена не ми е от любимите, но ще пробвам с тази рецепта, още повече, че ги няма онези подправки характерни за щолените, тъй като те също не са ми от любимите, а и на останалите в къщи.
ОтговорИзтриванеВкусно, коледно, празнично, благодаря ти, Йоли. Ще опитаме задължително още тези дни. Прегрътки от нас:)
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки, Йоли!!! Залепят погледа за себе си и не го пускат дори рецептата да прочете!! Заснежената зеленост на фона уникално се вписва!!!! Щоленчетата не само изглеждат апетитни, ами така и ще вкусят!! Фея...
ОтговорИзтриванеИ аз така,много рядко харесвам щолен.Почти никога не правя,просто не е моя сладкиш.Но ще се радвам да опиташ.В няколко коментара по-горе пуснах линк за един един друг щолен,с рикота.Много по-хубав е,ако искаш,опитай него.Благодаря ти.
ОтговорИзтриванеАни,благодаря ти,да ви е сладко!
Здравей, мила ми Йоли!
ОтговорИзтриванеКоледа наближава и аз започвам да те тормозя ;-)
Искам да те питам колко долу-горе е голям е един такъв мини щолен? Не мога да преценя от снимката...
Благодаря ти!
Ема
(Може би ще получиш два коментара, първия не разбрах дали го изпратих и затова ти пиша пак:) Публикувай само един :-))
Здравей Еми. Десетина см някъде, максимум до 15 см ги правя щоленчетата. Много са сладки за подаръчета.
ИзтриванеЩе се радвам да ми пишеш вече в новия сайт, няма да има вече нови рецепти тук. Благодаря ти.
yloli.bg
Благодаря ти за бързия отговор!
ОтговорИзтриванеАз влязох първо в сайта да пиша, но тъй като там все още няма никакви коментари по рецептите, реших да вляза тук, за да видя дали няма вече отговор на такъв въпрос:) И като не намерих, писах тук :)
Но за занапред ще пиша там :)
Vgotovite shtoleni zakupeni ot hipermarketite sadurjat hidrogenizirano palmovo maslo.
ОтговорИзтриванеЕто затова си ги правим домашни. За да има хубави продукти в тях. Ще се радвам да опиташ рецептата. Благодаря ти.
ИзтриванеПробвах и двата вида щолен, които си предложила като рецепти и на вкус станаха невероятно! Кварк щолена стана без никаква забележка, но за жалост мини щоленчетата при печене не задържаха формата си на повой, а се леко се разтлаха (както американските бисквити). Възможно ли е да е от това, че направих двойна доза? Благодаря за рецептите, вкуса е наистина страхотен!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че опита, Лили. Много се радвам наистина! Не, не мисля, че проблемът е от дозата. Може би брашното е било по-малки? Честно, изобщо не помня какво се получаваше. Много отдавна съм ги правила. Въпреки формата се надявам на вкус да ти харесат. Весели празници ти желая!
Изтриване