Продукти за около 40 - 45 курабии
80 г меко масло
40 г мека свинска мас
150 г захар
1 яйце
150 г фино настъргана ябълка
1 - 2 с.л. ябълков ликьор или есенция
ванилия
450 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
Приготвяне
* Разбъркайте заедно маслото, маста и захарта. Прибавете яйцето и настърганата ябълка. Подправете с ликьора и ванилията и отново разбъркайте. Смесете брашното и бакпулвера и омесете меко тесто. Оставете го да отпочине 20 минути.
* Разточете тестото на тънка кора с дебелина около 2 мм., като поръсите плота с брашно. Добре е тестото да е по-тънко, тъй като е с набухвател и при печене бисквитите ще се надуят. Изрежете цветя с формички за сладки. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 180* и изпечете курабиите за около 12 - 15 минути докато се зачервят приятно. Украсете по желание.
* Умишлено смесих масло и мас. Маста не разрешава на тестото да изсъхне. Може да използвате и други подправки, подходящи за ябълки - канела, кардамон, индийско орехче или карамфил. Бисквитите не са много сладки, тъй като съм ги направила с глазура от айсинг, която е доста сладка. Ако не ги направите по този начин увеличете захарта с още 30 г. Украсила съм ги със захаросани ябълкови цветове. Тук може да прочетете как се прави това.
.
ех, Йоли :) толкова са красиви, да му се прииска на човек да потъне сред тях :)
ОтговорИзтриванеПрелестни са, като произведения на изкуството! Сигурна съм, че са също толкова ароматни и вкусни :)
ОтговорИзтриванеТолкова пък да са красиви тези бисквити, толкова пък да са шик! И вкусът звучи обещаващо! Сега пък няколко дена по тази красота ще светкам от възхищение...
ОтговорИзтриванеЙоли, създала си поредният шедьовър. Определено ще опитам да ги направя, но не знам от къде да си купя мас. Можеш ли да ми помогнеш? Ще опитам да захаросам и ябълкови цветове, само дано вятъра не ги обрули докато стигна до тях :) Благодаря ти за прекрасната рецепта
ОтговорИзтриванеУникално красиви са!
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички,радвам се,че ви харесаха.Тази година не ми се рисуваха бисквити,а Цветница и Великден не могат да минат без дребни сладки,нали?Затова ми хрумна тази идея.Важното е да е пролетно и цветно!
ОтговорИзтриванеВеси,аз купувам мас от магазина,на Маджаров обикновено или на Бони.
Изглеждат невероятно, Йоли!Произведение на изкуството!!!!
ОтговорИзтриванеВесели празници!
Не приличат на курабии, а на току що откъснати ябълкови цветове. Прекрасни!
ОтговорИзтриванеЙоли, като художник си в кухнята. Гледам, наслаждавам им се и си представям вкусът. Поздрави!
ОтговорИзтриванеПрекрасни! :)
ОтговорИзтриванеИ къде отиде моят коментар... Така се бях въодушевила от красотите ти, Йоли! Ама сега ми е толкова изморено, че мога да кажа само СТРАХОТНА си! Прегръдки, Йолинце, като непипнати от човешка ръка са! :)
ОтговорИзтриванеПрелестни са -
ОтговорИзтриванепролетна цветна приказка продължава, с пълна сила Йоли.
Много красиви, ефектни, с нежен цвят и ябълков аромат...
Поздравления за теб,
хубави и усмихнати цветни празници!
Благодаря ви.Честита Цветница на всички!Бъдете здрави и много щастливи!
ОтговорИзтриване