Продукти
Крем
2 яйца
40 г пудра захар
2 с.л. гореща вода
500 г къпини
1 с.л. лимонов сок
3 с.л. кристална захар
300 мл млечна сметана за разбиване
ванилия
Основа
50 г печени счукани бадеми
80 г чаени бисквити
50 г стопено масло
Шоколадов сос
100 мл млечна сметана за разбиване
75 г бял шоколад
Приготвяне
* За крема разбийте яйцата заедно със захарта и горещата вода на водна баня до сгъстяване. Охладете в студена и отново разбийте.
* Кипнете къпините заедно с лимоновия сок и кристалната захар за 2 - 3 минути. Пасирайте и претрийте през цедка за да отделите семките. Прибавете 2/3 от къпиновото пюре към жълтъците и разбъркайте.
* Разбийте сметаната на сняг и я добавете към яйчено къпиновия крем, като бъркате внимателно с домакинска бъркалка.Подправете с ванилия.
* За основата смелете в блендер бисквитите заедно с маслото. Добавете бадемите и разбъркайте.
* За соса загрейте до кипване сметаната и сипете в нея шоколада, начупенна парчета. Разбъркайте до гладкост.
Сглобяване
* Покрийте дъното и стените на форма за терин с найлоново фолио. Може да ползвате и правоъгълна кексова форма с размери около 11/25 см. Изсипете крема във формата, загладете и приберете във фризера за няколко часа или докато терина замръзне до полуготовност.
* Извадете формата от фризера и отгоре сипете бисквитите за основата. Притиснете добре за да се слепят добре бисквитите и бадемите. Приберете отново в хладилника до пълно замразяване, минимум 6 - 8 часа.
* При сервиране залейте терина с шоколадовия сос и гарнирайте с останалия къпинов. Да ви е сладко!
* Теринът е за около 15 порции. Ако не се притеснявате да консумирате сурови яйца, може да ги разбиете със захарта на крем без водна баня. Ако не ви дразнят семките на къпините не ги отстранявайте. Може да замените къпините с други ароматни плодове. Ще получите плътна шоколадова заливка, а не сос, ако увеличите двойно количеството на шоколада спрямо сметаната. Десертът може да се приготви и в кръгла тортена форма.
.
Чудесен е теринът, Йоли!
ОтговорИзтриванеСтига ти толкова почивка това лято :))) Липсваш и добре започваш :))) Разкошен терин! Снимките са мноого апетитни!
ОтговорИзтриванеЙоли, много ми харесва този сладоледен разкош с вкус на къпини :)
ОтговорИзтриванеПрекрасен десерт наситен с аромати и цветове! Греят от снимките вкусните къпини, сякаш ако се пресегна и ще мога да си грабна една :)
Поздрави!
Къпинов, сладоледен, че и толкова апетитно поднесен :)
ОтговорИзтриванеХубав и емоционален месец септември Йоли! Поздрави миличка!
Отплесващи снимки, както винаги! :) Човек потъва в тях и забравя за къде е тръгнал. После пък му идва мисъл за лъжица и начин да сдобие малко от тази прелест. Звучи и изглежда много нежно и ароматно. Сигурна съм, че ще ми хареса :) Фифин пък направи къпиново сорбе. Чудя се дали да не го снимам, че му е адски успешно...
ОтговорИзтриванеУсмивка от мен :)
Jako lepo zamisljeno i uradjeno.Fotke su fantastične.Steta što nemaš share za Google*i Facebook...
ОтговорИзтриванеБлаженство...много изкушаващи снимки!
ОтговорИзтриванеОх, колко приказен е този терин, великолепие! Къде ми е лъжицата! Поздрави от мен!
ОтговорИзтриванеИ къпината идва, за да ми напомни, че лятото скоро ще си отиде. Но пък е толкова изкушаващо! Прегръдка, Йоли!
ОтговорИзтриванеIt looks soooo good. Enjoy it. Hugs:)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви. Вкусен плод е къпината, обичам я. Вярно, че навява на есен, Марте, но я си помисли, има ли по-красив и спокоен сезон? С лека меланхолия и носталгия, но не и тъжни чувства. Ще е прекрасна есен, обещавам!
ОтговорИзтриванеСтига сте го хвалили а вземете,че го ноправете да видим дали става!
ОтговорИзтриванеТака де! Напълно съм съгласна. Надявам се някой да се престраши и да го опита.
ИзтриванеЙоли, миличка,много ти харесвам рецептите.Стрхотна си!!!! Имам един въпрос,писала си ,че 2/3 от къпиновата смес се слага при жълтъците,ами другите къде да ги прибавя.Извинявам се за въпроса ,но нещо не мога да разбера
ОтговорИзтриванеОх, извинявай, ако не съм била ясна. В последното изречение на рецептата съм написала * При сервиране залейте терина с шоколадовия сос и гарнирайте с останалия къпинов.
ОтговорИзтриванеЗатова слагам само 2/3 от соса в сладкиша за да може да остане и малко като допълнителна заливка.
Ще се радвам да го опиташ, благодаря ти за милите думи.