събота, 27 септември 2014 г.

Маслени соленки със сирене






Продукти за 24 соленки

Тесто

100 г меко масло
100 г фино настъргано краве сирене
сол на вкус
170 г брашно






За намазване

лют червен пипер
къри на прах
микс сушени зелени подправки по избор
разбито яйце






Приготвяне

* Смесете маслото, сиренето и солта. Разбъркайте на крем. С брашното омесете меко тесто.

* Разделете тестото на три части и оформете топки. Всяка топка разточете на тънък кръг.

* Намокрете леко с вода всеки кръг и поръсете с различните подправки. Върху единия сложете пипер, върху втория къри, а върху третия листните сушени подправки.

* Нарежете всеки кръг на 8 триъгълника и завийте на малки кифлички. Поставете ги в тава, покрита с хартия за печене. Намажете с разбито яйце и поръсете от подправките или семена.

* Загрейте фурната на 180* и изпечете соленките за около 15 - 20 минути докато приятно се зачервят. Да ви е сладко!






* Соленките стават много мънички, колкото за една хапка. На снимките изглеждат по-големи, защото са снимани отблизо. Много са крехки, нямат набухвател, но ако искате да имат по-суха консистенция може да сложите 1/4 ч.л. бакпулвер. Лично на мен без набухвател ми допадат повече. В никакъв случай не заменяйте маслото с маргарин. От него соленките ще станат жилави и ще миришат неприятно. Експериментирайте с вкусовете. Намажете тестото с подправките, които обичате най-много. Чудесно мезе са за бяло вино, бира или просто за закуска. Изключително лесни и бързи за приготвяне.





.

21 коментара:

  1. Колко семпло, лесно и несъмнено вкусно! Като ги гледам, сякаш усещам вкуса им в устата си! Превъзходни хапки, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  2. Имам си тук едно бяло вино, и едно прекрасно ароматно бяло грозде, които плачат за твоите соленки, каква комбинация ще се получи с тези ароматни залъчета, мммм... Чудно предложение!

    ОтговорИзтриване
  3. Yoli, they look so goo. I took one for my breakfast. Regards and have a great weekend:))

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесни Йоли! И аз искам! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Снощи ги видях, но си ги оставих за закуска:), сега като ги гледам, мисля, че бих могла да ги хапвам по всяко време. Много харесвам предложенията ти, Йоли, толкова лесно представяш всичко, сякаш е детска игра... Страхотни са и снимки и соленки и ти:)! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Много красиви и апетитни :) За закуска ще ми дойдат отлично на душата :)

    ОтговорИзтриване
  7. В чашите съм сложила изстудено бяло вино :)
    Идвай с тези вкусотийки!

    ОтговорИзтриване
  8. Наздраве на всички ви, приятели! Соленки вече няма, но пък съм си сипала една чудна чаша червено вино. Хубава вечер на всучки и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Скъпа Йоли, веднага щом видях кифличките ги направих, станаха уйасно вкусни, аз им сложих маслини като ги навивах и направо бях възхитена от вкуса им. Ако ми позволиш искам да се похваля с рецептата и в моя блог (само с твое разрешение, разбира се).
    Хубав ден и благодаря за рецептата...:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, Дани, удоволствието ще бъде изцяло мое! Как изобщо можеш да ме питаш за такива неща! Изключително се радвам, че са ти харесали и са се получили добре. Благодаря ти, миличка!

      Изтриване
  10. Аз пък онзи ден правих такива кифлички на Фифин, но ги намазах със сладко. Тестото пак беше маслено. Да бях ги направила солени, та и аз да хапна... Другият път ще подходя така, соленичко с любими подправки по феята :)
    Разкошни снимки, обаче! Наистина изглеждат едрички соленките, но и толкова апетитни от този зуум!!
    Усмивка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да веднага ушите да ги издърпам! Как така само за Фифин! Я бързо да почваш да ядеш!

      Изтриване
  11. Чудесни кифлички,Йоли и при всички случаи пикантно-ароматни!Хубав ден с много слънце и усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарско, Роска! Радвам се, че ти харесаха!

      Изтриване
  12. Чудесни кифлички, колко време могат да издържат? Стават ли за парти?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О да! И то много издържат. Изключително са подходящи за парти. И седмица предварително да ги направиш пак ще си останат крехки и пръхкави. Ще се радвам, ако ги пробваш. Благодаря ти.

      Изтриване
  13. Йолинце, фантастични соленки. Снощи ги приготвих в двойна доза, защото първият път свършиха за нула време :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила. Много се радвам, че ви харесаха. Да са ви сладки!

      Изтриване
  14. Направих тези соленки за рождения ми ден. Не се получиха меки като кифлички, а ронливи, но действително много вкусни и идеални с винце : ) Благодаря за рецептата и винаги точните напътствия!
    Невена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Вени. Много се радвам, че опита соленките. Може би си поомесила малко по-дълго време тестото. При маслените теста това е проблема, изискват много кратко месене. Иначе се отделя маслото от водата и тестото става трошливо и сухо. Но, важното е, че са ти харесали. Много ти благодаря още веднъж.

      Ще се радвам, ако не пишеш тук, а в сайта www.yoli.bg, защото няма да пускам повече нови рецепти. Благодаря.

      Изтриване