понеделник, 8 септември 2014 г.

Фламкухен ( Flammkuchen )





       Едно от любимите ястия в Германия е Фламкухенът. Тази година имах щастието да го опитам и с удоволствие го представям и на вас. Благодаря на приятелката ми Деси, че ме научи как се прави фламкухен. Произходът му е от Елзас, но е разпространен не само във Франция и Германия, а и в цяла Европа. Разликата между фламкухен  и пица е много голяма. Може би на вид си приличат, но на вкус категорично не. Тестото при фламкухена е много по-тънко отколкото при пицата. В него няма домати, нито средиземноморски подправки. Сервира се в продълговата форма непременно върху дървена дъска. По ресторантите в Германия може да се намери най- различно гарниран фламкухен, но класиката си остава крем фреш или шманд, див лук, суров солен бекон и стар лук. Лесно и семпло ястие. В Елзас пекарите са пробвали готовността на пещите именно с парче тънко разточено тесто преди да сложат в тях да се пече хляба. Оттам идва и името фламкухен или tarte flambée. Няма да пиша рецепта с точни пропорции, просто ще ви разкажа как се прави и какво ви е нужно като продукти. Количествата преценете сами. Да ви е сладко!





Продукти

тесто за хляб
крем фреш или шманд
див лук
суров солен бекон
стар лук




Приготвяне

* Разточете тестото на много тънка кора. Опитайте се да я изтъните два пъти по-тънко отколкото е нужно за пица. Най-добре е да направите това върху хартия за печене, поръсена с малко брашно. След това лесно ще пренесете в тавата тестото заедно с хартията. 

* В купичка разбъркайте крем фреш с нарязан див лук. Посолете на вкус и намажете тестото. 

* Върху пласта крем фреш поръсете с бекон  и кръгчета лук.

* Загрейте фурната на 220*. Изпечете фламкухена за около 10 - 15 минути или докато стане хрупкав. Сервирайте веднага. 






* Ако ви е трудно да намерите крем фреш или шманд може да ги замените със заквасена сметана. Тя е по-влажна от другите два продукта, затова не слагайте твърде дебел слой. В противен случай фламкухенът ще остане мек. Суровият бекон, който се ползва за тази рецепта в много държави се нарича шпек. Може спокойно да сложите български сурово пушен бекон, става чудесно. И накрая, за разкош може да поръсите малко настърган кашкавал или друго твърдо сирене, подходящо за разтапяне. Наздраве!







.

52 коментара:

  1. Изглежда фантастично и изкушаващо! Направо ми влезе под кожата тази рецепта - ще я пробвам :-)
    Благодаоря, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  2. Щее се радвам, мила. И аз го открих съвсем наскоро, благодарение на приятелката ми, която живее в Германия. Чудно нещо е. Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте Йоли, отново чудесна рецепта! Можете ли да споделите откъде в България намирате крем фреш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, радвам се, че ти хареса рецептата. Крем фреш може да се намери в Хит, понякога в Метро или Пикадили. Има го и в Дар на боговете - любимият ми магазин за сирена. Аз затова написах, че може да се замени със заквасена сметана. За съжаление хората ще се затруднят с намирането на крем фреш или шманд.Ще се радвам да опиташ фламкухена, дори и със сметана.

      Изтриване
  4. Уау,това е само за мен- тънка кора и без доматен сос :)
    Чудесна идея, Йоли и прекрасни снимки!
    Прегръдка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, бях сигурна, че точно ти ще го харесаш. Познавам вкуса ти, знаех си аз! Благодаря ти мила.

      Изтриване
  5. Йоли, изглежда страхотно! И аз много обичам да правя фламкухен и в къщи ни е любима рецепта. Понякога заменям крем фреш-а със сметана и пак става много вкусно!

    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, и аз написах накрая на рецептата, че може със заквасена сметана да се замени крем фреша. За друг продукт, така близък до крем фреша и шманда не се сетих. Благодаря ти мила, радвам се, че и на теб ти харесва.

      Изтриване
  6. Правила съм го много пъти, Йоли (без шманд, обаче) и не съм знаела че това е фламкухен, за който съм само чувала, но никога не бях си поръчвала, макар в Германия да съм всяка година. Вече ще знам за какво иде реч и няма да гледам тъпо, ако ми го предложат. :))) И ще обера каймака на млякото следващият път. ;)
    Страшна коричка и на тестото и отгоре, Йоли! Съжалявам, че не видях поста ти по-рано, мила!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, ето това е истината! Ако имах каймак, и аз щях с него да го направя. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

      Изтриване
  7. Страхотно изглежда, Йоли! Хапвала съм го, но никога не съм приготвяла от него, време за поправка!
    С пожелания за прекрасна вечер

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иги, аз преди месец за първи път го опитах. Много ми хареса. давай, твой ред е сега. Благодаря ти.

      Изтриване
  8. Това е повече от вкусно, това е вкусно на квадрат, Йоли! :) Открадвам ти го, да знаеш... ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давай Гери, момчето ти със сигурност ще го хареса. Благодаря ти.

      Изтриване
  9. Йоли, отново изкушаваш наоколо с вкусно предложение :) Не съм приготвяла тази вкусотия от години, но след твоето напомняне, ще зарадвам домочадието с Фламкухен за вечеря в близките дни! Живяла съм в Германия шест години и ми е известна популярността на тази вкусотия, не знам дали опита и сладък вариант при посещението ти там, аз много обичах с ябълки :)
    Шманд мисля, че е точно много гъста заквасена сметана, може би като тази На Баба или Данон, но аз съм го приготвяла и с Кварк, нещо като нашето цедено кисело мляко, също се получаваше много добре :)
    Поздрави, Йоли!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да видиш ти! Само аз не съм го познавала този фламкухен. А 100 пъти съм ходила в Германия. Танче, много съм впечатлена от шманда и кварка. Може да ми се смееш, но виноги си нося по няколко опаковки и си го замразявам. Просто са вълшебни и двата продукта. Непременно ще пробвам с ябълки, добре звучи. Благодаря ти мила.

      Изтриване
    2. Сега разбрах откъде (най-вероятно) иде тая (любима моя) медена питка, която предлага в менюто си верига софийски заведения - кора тесто, сметана, ябълки, мед, орехи и кашкавал...
      Йолинка, това чудо ще пострада ли, ако му сложа червен лук вместо бял? :)

      Изтриване
    3. Рали, я кажи къде гопредлагат това. Много вкусно ми звучи, обичам тази комбинация. Разбира се, че нищо няма да пострада в ястието. То е като пицата, слагаш това, което обичаш или което имаш в хладилника. И с червен лук ще е чудно. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ!

      Изтриване
    4. В Кривото предлагат медената питка, и в редките случаи, когато ги посещавам, си взимам точно нея. Хората от компанията обикновено гледат недоверчиво, но всеки опитал се прехласва по сполучливата комбинация от вкусове. Дано ти хареса :)
      Гуш!

      Изтриване
  10. Оле-ле, както съм гладна...
    Ама че прекрасно печиво! Ще трябва да го опитам обезателно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давай Ели. Знам със сигурност, че на вас ще ви хареса. Тъничко и хрупкаво. Благодарско, друже.

      Изтриване
  11. Pa ovo je sjajna kombinacija! Jedna od onih što se svima dopadaju.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Нина. Радвам се, че ти хареса. Много си мила.

      Изтриване
  12. Привет, момичета, аз да попитам, този див лук не се ли нарича самардала??? В предлаганата подправка е смесен с доста сол, но вкусът е уникален. Би ви могла да се използва тази подправка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не мила, нищо общо няма самардалата с дивия лук. Наричат го още сибирски лук. Прилича на зеления лук, но е много ситен и е само стебълца. Всъщност са малки целени тръбички. Ето, копирай този линк и го отвори в нов прозорец за да видиш как изглежда.

      https://www.google.bg/search?q=%D0%B4%D0%B8%D0%B2+%D0%BB%D1%83%D0%BA&client=firefox-a&hs=7bl&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=sb&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=NwEOVPKxAsbjywO7m4LYCA&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1366&bih=631

      А самардалата е изглежда така. Ето и за нея линк.

      https://www.google.bg/search?q=%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B0&client=firefox-a&hs=kxQ&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=fflb&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=cQEOVO_tFcKAywPV44GQCA&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1366&bih=631

      Винаги можеш да ползваш самардала там, където ти харесва. Това му е хубавото на готвенето. Че всичко е въпрос на вкус.

      Изтриване
  13. Йоли, голяма изкусителка си! Изглежда превъзходно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Едно любимо ястие ! Мерси !
    Този "Див лук" не е ли "ciboulette" (фр.) ? Във Франция е много популярно културно растение и листата му са като тръбички. Много обичам самардалата и също се чудех дали не е див (или мечи) лук, за да си направя. За съжаление линковете водят към най-различни растения и не можах много да се ориентирам ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти хареса, Диди. Права си, точно ciboulette е. И аз харесвам див лук, има го вече редовно и по нашите магазини. А аз самата може би вече от 5 години си отглеждам в две саксии. Зимува идеално на терасата, а напролет наново излизат тръбичките. Самардалата си е самардала. Уникално растение е, среща се само в определени райони в България. В сурово състояние е много люта, но изшушена губи това свойство. Ароматна и много вкусна! А левудата, или казано по друг начин Мечи лук е смирис на чесън. Пролетно растение, разпространено из цяла Европа. Листата и съцветието пролоча на момина сълца и има мирис и вкус на чесън. И него го обичам много.

      Изтриване
    2. Благодаря много за изчерпателния отговор !

      Изтриване
  15. Също записвам рецептата и се присъединявам към най-нетърпеливите да го опитат.
    Благодаря, Йоли и поздрави сърдечни :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да опиташ, Креми. Надявам се да ти хареса. Благодаря ти!

      Изтриване
  16. Ах, Йоли, как ми припомни годините в Германия :) Толкова много обичам това ястие и даже съм си го приготвяла, но все ми казват, че им прилича на пица :) Комбинацията на крема и лука е невероятна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че навявам приятни спомени, Люси. И аз много го харесах този фламкухен. И изобщо не прилича на пица, може би само на външен вид. Права си, комбинацията от лук и сирене е наистина чудесна. Поздрави и от мен, прекрасно момиче!

      Изтриване
  17. Много любопитно нещо предлагаш, Йоли! Да не споменавам колко апетитно си го позлатила и снимала. Колкото пъти минавах покрай някоя от снимките, си отхапвах :) Ще направя такъв фламкухен някой път, защото съчетанието е необичайно за мен, но съблазняващо!
    Усмивка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Слънчо, ти няма как да не го знаеш това чудо. От Елзас идва, не може да не го приготвяш. Е, може да е под друго име, но какво от това? Важното е да е вкусно. Благодаря скъпа.

      Изтриване
    2. Не го знам, наистина. Тук не предлагат подобности, под каквото и да е име. Ама ми е толкова любопитно на какво прилича тесто с печен крем фреш отгоре, че и лук, та ще опитам непременно! :)

      Изтриване
  18. Изключително вкусен е, а в твоят и невероятно фотогеничен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Еви. Май само аз не го знаех това чуда, всички са го опитвали, а аз сега го откривам. Така се радвам, че винаги има нещо ново, което да ме впечатли! Това му е хубавото на готвенето. Нови и нови неща, неизчерпаем извор!

      Изтриване
  19. И прилича на пица, и не е пица, но със сигурност е много вкусно.
    Крем фреш нямаме, но ще опитам със заквасена сметана, по-тънък пласт, както си посъветвала.
    Чудесно предложение, Йоли :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да пробваш, миличка. Радвам се, че ти хареса. Благодаря ти!

      Изтриване
  20. Невероятно се получи , много е вкусно .Крем фреш не намерих , но си направих сам , като смесих квасена сметана 200 мл. и 100 мл. животинска сметана 35 % за готвене , щипка сол и див лук. Невероятно вкусно и просто за приготвяне .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че опита хам - хум ... кена, както го нарича мой приятел. Винаги може да се намери заместител на крем фреша и шманда и ти си направила много добре, като си смесила двата вида сметана. Чудесна идея, благодаря ти много и да ви е сладко!

      Изтриване
    2. Всъщност идеята за крем фреш не е моя , търсих рецепта в интернет и намерих .Не мога да преценя дали се доближава до този , който продават понеже не съм купувал , но така или иначе стана вкусно. И съм мъж .Има и мъже , които готвят :-) .Както и да е , рецептата е страхотна наистина , нещо ново , различно и вкусно .Стана ни любима от първият път .Поздравления !

      Изтриване
    3. Ами така е, като си анонимен. Аз как да разбера мъж, жена, дете ... Моля те да ме извиниш, че обърках пола. Разбира се, че има мъже, които готвят. Те са точно толкова, колкото и жените. Просто мъжете по-рядко оставят коментари в блога. Нали знаеш, жените обичат да бъбрят повече, мъжете са някак по-обрани. Но, както и ти казваш, както и да е. Изключително много се радвам, че писа тук. Още веднъж благодаря и за доверието. Надявам се, че ще опиташ и нещо друго от рецептите тук. Хубав ден ти желая.

      Изтриване
  21. Здравей, Йоли. Страхотна рецепта,аз за по- удобно си вземам фришкиезе с подправки ( плюса да живееш в Германия), а колкото до съставките - експериментирайте момичета, няма да сбъркате. Някой беше попитал от къде може да си закупи фришкиезе.. От Lidl съм си купувала, като бях в България, ноо с крема сирене става също вкусотийка. Поздрави Синди 🙂

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Синди. Самата аз живея в Германия и истински се наслаждавам на всички подобни млечни продукти. Благодаря ти, че пишеш на хората, откъде у нас могат да намерят фришкезе. Наистина е важна информация.

      Изтриване
  22. Кога слагате кашкавала,заедно с всичко останало преди печенето или към края на печенето?Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стаси, в рецептата няма кашкавал.

      Изтриване
    2. Ако все пак искаш да сложиш, направи както съм написала. По желание накрая се поръсва, най-отгоре и всичко се пече заедно.

      Изтриване