Продукти за 4 порции
1 средно голяма глава карфиол
2 с.л. олио
50 г стафиди
сок от 1 лимон
настъргана кора от 1/2 лимон
2 - 3 с.л. каперси
50 г нарязани сурови бадеми
сол и бял пипер на вкус
2 - 3 с.л. зехтин
2 с.л. ситно нарязан магданоз
Приготвяне
* Накиснете стафидите в лимоновия сок и ги оставете да се напоят за 20 минути.
* С кухненска салфетка добре подсушете каперсите от саламурата.Загрейте олиото и ги изпържете за 2 -3 минути докато станат хрупкави. Извадете ги с решетъчна лъжица и ги отцедете от излишната мазнина върху кухненска салфетка.
* В същата мазнина запържете за кратко бадемите докато станат златисти. Отцедете и тях от мазнината.
* Накъсайте карфиола на розички. С нож изрежете само горната им част. Останалото може да ползвате за супа, пюре или друго ястие. Изпържете карфиола за 2 - 3 минути в останалото от каперсите и бадеми олио. Трябва да остане суров, съвършено хрупкав. Достатъчно е само леко да промени цвета си. Посолете по време на пърженето.
* Извадете карфиола в купа и го оставете да изстине. След това добавете стафидите заедно с лимоновата кора и сок, бадемите и магданоза. Полейте със зехтин и разбъркайте. Опитайте на вкус и ако е нужно добавете още сол, лимонов сок или зехтин. Разпределете салатата на порции и преди поднасяне поръсете с бял пипер хрупкавите каперси. Наздраве!
.
Фантазия! Непременно ще я опитам. Много обичам карфиол. И аз съм на вълна салати с карфиол. Звездата тази есен. Искам да ти препоръчам като ценител една салата с него, хапваме я в Пасторант и ни стана любима. Правих я и у дома. Сварени карфиолени розички, но не напълно, накъсана риба тон, каперси, обилно количество магданоз, шепа накъсана рукола, всичко залято с дресинг от стрити рибки аншоа, скилидка чесън и зехтин. Лимон по желание. Божествена е! Опитай я скъпа! Целувам те!
ОтговорИзтриванеО, Ани, непременно ще я опитам. Много ми харесва комбинацията с риба тон и сос от аншоа. Аз често го ползвам като дресинг за различни салати. Благодаря за споделеното.
ИзтриванеЧудна е салатката , Йоли !
ОтговорИзтриванеВеднага си записвам рецептата.
Поздрави и леки почивни дни !
Много е вкусна, Ели. Синът ми и приятелите пощуряха по нея. Наистина си заслужава салатата. Благодаря ти!
ИзтриванеЧудесна е, Йоли :)
ОтговорИзтриванеАз го хапвам суров с балсамико и зехтин.
Но комбинацията с бадеми, каперси и стафиди
ще ни хареса!
Наздраве :)
Благодаря ти Диди. Аз не съм фен на суровия карфиол, определено не ми е по вкуса. Ще се радвам да опиташ тази салата и да си кажеш мнението. Наздраве и на вас!
ИзтриванеАз тези дни експериментирах с печен карфиол, който е нещо като топлата версия на твоята слатка, Йоли. Наистина е голяма вкусотия! И как греят снимките ти... Май слънчо се е подслонил в къщичката ти. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мило другарче!
И аз пробвах с печен, Гери, но категорично не ми хареса толкова. Някак си хем ми е безвкусно, хем ми мирише по силно на зеле. ще се радвам да пробваш и този вариант. Благодаря муцунке.
ИзтриванеОооо, звучи фантастично и ще опитам задължително, а може и още днес, тъй като имам налични всички продукти :) Благодаря за идеята и уютен уикенд!
ОтговорИзтриванеМного ще се радвам, Ванче. Отсега съм сигурна, че ще ви хареса. Да ви е сладка! Благодаря ти.
ИзтриванеБижу си приготвила, Йоли! :)
ОтговорИзтриванеЕвка, върви си по есенно време тази салатка. Ще се радвам да я пробвате и вие у дома. Благодаря ти.
ИзтриванеИ аз съм почитетел на карфиола :)! Чудесна салатка, Йоли! А паста с карфиол и риба тон също е много хубава, все отлагам да напиша рецептата мислейки, че няма да се хареса :)!
ОтговорИзтриванеПоздрави с пожелание за спокойни почивни дни!
Иве, непременно я напиши, моля те! лично аз съм убедена, че ще се хареса, то няма как да е друго! Благодаря ти много, радвам се, че ти допадна салатата!
ИзтриванеЙоли, салатата е страхотна! Как да издържиш като видиш снимката и да не я направиш:) Обичам карфиол и не устоях да я пробвам веднага. Влиза в графата "любими" и ще се прави пак скоро. Прегръдки, вълшебнице!
ОтговорИзтриванеЕто го първият осмелил се да опита салатата. Много ме зарадва, Светле! Страшно съм щастлива, че ти хареса! Благодаря ти!
ИзтриванеСтрахотно ми звучи и излежда тази салата,Йоли,интересна и несъмнено пленителна!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеДавай Роска, тичай до магазина докато пак не е станал безбожно скъп карфиола. Благодаря ти много.
ИзтриванеМного обичам суров карфиол, правила съм и паниран. Салатката ти, Йоли, много ми допадна в съчетание с останалите продукти. Прекрасен уикенд! :)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти хареса, Дани. Аз никак не обичам суров и варен карфиол. Ако го варя го оставям доста твърд, като е разкашен не ми допада. Съвсем суров също. Този вариант е нещо по средата и много ми хареса. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.
ИзтриванеАз ще опитам тази богата салата задължително, карфиола ми е много любим. Комбинацията на продуктите ми стана интересна и лекото запържване на всичко си представих как би променило вкуса! Чудесна салатка!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Йоли!
Като си те познавам съм наясно, че веднага ще усетиш как се изменя вкуса от лекото запържване на продуктите. Ще се радвам да опиташ, вълшебнице. Благодаря ти.
Изтриване