понеделник, 20 октомври 2014 г.

Мариновани смокини




Продукти

8 - 10 зрели смокини
100 г захар
сок от 2 - 3 лимона
250 мл вода
1 - 2 люти чушки





Приготвяне

* В малка тенджерка кипнете захарта заедно с водата и сока от лимоните. Варете соса докато се редуцира на половина и се сгъсти.

* Срежете смокините на кръст без да ги прерязвате напълно. Подредете ги в буркан. Сложете лютите чушки и залейте с горещия сироп.

* Оставете смокините да се мариноват 2 дни. Сервирайте ги с различни видове сирене. Да ви е сладко!






* Опитайте на вкус соса. Ако обичате комбинацията сладко - кисело - солено може да сложите и сол. Овкусете така, както на вас ще ви хареса най-много. От престояването на смокините в маринатата сосът се разрежда. Ако искате да е гъст сервирайте смокините веднага след като сте ги залели със сиропа. Разбира се, охладете ги преди да ги хапнете.





.

20 коментара:

  1. Не бих отказала за нищо на света смокинка само една от твоите Йоли :) та било то и люта :)
    Страхотен цвят ... и това сиренце в далечината е страхотно :)
    Средиземноморски поздрав мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дани. Много добре ми идва този средиземноморски поздрав. Един софийски и за теб от мен. Прегръдки!

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Благодаря Еви. Обичам мариновани плодове, отлично вървят със сирене. Радвам се, че ти харесаха.

      Изтриване
  3. Йоли, много харесвам рецептите ти за мариноване на плодове и съм набелязала толкова много, че се чудя кога ли ще смогна да ги направя! И тези смокини изглеждат чудесно! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересна рецепта. Ще я направя, защото даже имам люти чушки.
    Страхотна си, Йоли.

    ОтговорИзтриване
  5. Много красиви смокини, а за вкуса ще трябва да опитам, никога не съм мариновала плодове!
    Като се има предвид, че едни от любимите ми брускети са със синьо сирене, смокини и мед, може би ще ми дападне вкусът им.
    Поздрави, Йоли!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Танче, с любимите ти брускети тези смокини ще паснат идеално. И не само смокини могат да се мариноват, права си. Череши и вишни също са супер, но сега не им е сезон. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти много.

      Изтриване
  6. Много интересно и ефектно предложение, Йоли,
    предполагам, че ще ни допадне и на вкус...
    Поздрави за теб и благодаря за чудесната идея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами не знам, Диди. Трябва да пробваш. Кисело следки се, нямат сол. Благодаря ти, радвам се, че ти харесаха.

      Изтриване
  7. Направо ти открадвам бурканчето Йоли, ама пълно да знаеш! :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От сърце ти го давам, Лилка! Да са ти сладки смокините! Благодаря ти!

      Изтриване
  8. С тия люти чушки ме разби!:) Вече съм много любопитна да я опитам тази комбинация:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, аз бях много впечатлена от вкуса им. Ужасна работа, нямат наяждане! Ще се радвам да ги опиташ, ако обичаш лютичко. Благодаря ти мила.

      Изтриване
  9. Йоли,безмилостна си да знаеш!Само хубаво бяло вино да си налея и с това сиренце и мариновани смокини си ме изстреляла директно в рая,мила :) !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесаха, Роси. Много си ми миличка ти. Благодаря ти!

      Изтриване
  10. Йолинка, обичам смокини, обичам люто, обичам да си хапвам, обичам и теб. :) Пък и щом е по твоя рецепта, гарантирано е, че ще се чува само "ммм". Ох, размечтах се... Грабвам една смокиня, че да не говоря толкова много. :)
    Прегръщам те много, Йолинка, и ти благодаря, че те има!

    П.П. Видя ли си рулцата? Ето защо те попитах за тях. Скоро ще им отдам и заслужената публикация. ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Гери. Сладуранката ми тя! Не съм видяла рулцата, май днес още нищо не съм гледала. Нямам търпение! Прегръщам те.

      Изтриване
  11. Изглеждат страхотно! Даже сега започнах да правя рецептата. Та имам един въпрос - може ли да се държат повече време /например да останат за зимата/ или е необходимо да се консумират веднага след 2 дни?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ще ги опиташ. Надявам се да ти харесат!
      Често казано, нямам представа дали може да се съхранят. Със сигурност трябва да се насипят в буркан плътно до горе и да се консервират за 5 мин. Но се опасявам, че нежните смокини ще станат после на конфитюр от стерилизацията. Разбира се, винаги може да опиташ с малко количество. Благодаря ти!

      Изтриване