четвъртък, 16 октомври 2014 г.

Доматени хлебчета






Продукти за 8 хлебчета

200 мл хладка вода
20 г прясна мая
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
2 с.л. зехтин
350 г брашно
6 - 7 мариновани сушени домата
босилек






Приготвяне

* Разтворете маята във водата, прибавете захарта и с малка част от брашното разбъркайте гладка каша. Оставете кваса на топло за 20 минути да втаса.

* Нарежете доматите на малки парченца и ги смесете с босилека и зехтина. Сипете ги в шупналия квас и с останалото брашно омесете меко тесто. Ако е нужно добавете още малко брашно.

* Нарежете тестото на 8 части и оформете малки кръгли хлебчета. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и ги оставете да втасат за 30 минути.

* Загрейте фурната на 200* и изпечете хлебчетата за около 25 - 30 минути. Да ви е сладко!







* Аз направих хлебчетата с домашно приготвени мариновани печени домати. Те са доста по-сочни и меки от сушените мариновани домати, които се продават по магазините. Затова хлебчетата стават доста активни на цвят  и вкус. Ако ползвате сушени домати ще се виждат по-ясно парченцата в хляба и цвета няма да е така оранжев. Подправете тестото с билки, които вие харесвате. Може да ползвате пресни или сушени. Ако предпочитате суха мая сложете нея, но спазвайте указанието на пакетчето за съотношението мая - брашно.





.

23 коментара:

  1. Чудесни хлебчета, с още по-чудесна хрупкава коричка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знам те аз, че си по хрупкавите корички. Веднага ти отчупвам. Мерси Пеп.

      Изтриване
  2. С тези хлебчета бих заменила и закуската, и обядя, и вечерята! Изключително апетитно изглеждат!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря. Като да разнообразиш трапезата, стават. Много са вкусни, така е, но наистина не стават за вкякакви манджички, както е с най-нормален хляб. Имаме зелеви сарми в момента, ама хич не са вкусни с тези хлебчета. Най-са си добри със сиренце или нещо такова. Благодаря ти отново, ще се радвам да ги опиташ.

      Изтриване
  3. Колко са интересни само! А съм сигурна, че и ухаят божествено. Ама издай сега с какво си ги поръсила? :)
    Прегръдки, Йолинка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, ти пък Гери. Доматен хляб като доматен хляб. Не е новост, не съм го открила аз. Просто го направих с моите домати, а не с купени. това е разликата. Много са хубави, ще се радвам да ги пробваш. Поръсила съм ги със сол. Имам две кутийки с различна сол на вкус. Ползвам я само ей така за солени печива. Благодаря ти мила.

      Изтриване
    2. Хайде, хайде... Доматен хляб като доматен хляб. Няма такива истории при теб. Нали е пипнато от ръчичка и е обгрижено с любов? ;) Знам аз колко вкусно е при теб! Ааа, ще си вземеш бележка, че никак не е обикновен хляб. :)
      Шегувам се, Йоли! Изпращам ти много усмивки!

      Изтриване
  4. Както си ги разчупила, по малко прясно сиренце в средата и друго ми не трябва. :) Може и една китка босилек в другата ръка и ще си ръфам ту от едната, ту от другата. Пък да ги мушна под грила за минутка всичко да потече.... Леле, окапах се, Йоли! :))))
    Много сладурски хлебчета!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти май се размечта. Такава си ми сладурка! Права си, Ирме, само сиренце, масло и китка босилек им трябва. Не вървят на всука манджа. Благодаря ти скъпа.

      Изтриване
  5. Ех, че са хубави :)
    Надули са се като пълни тумбачета :)
    Прегръдка, Йоли!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно казано, Дани. Като тумбачета са. Много смешни станаха. Благодаря ти.

      Изтриване
  6. Имам домашно сушени мариновани в зехтин домати и няма как да не се възползвам от идеята ти, Йоли! Страхотни са! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да опиташ, Еви. Ти обичаш да експериментираш. Убедена съм, че ще подобриш вкуса на хлебчетата още повече. Благодаря ти.

      Изтриване
  7. Много са готини хлебчетата, различни, вкусни и какви цветове само! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Катенце. Много си мила. Радвам се, че ти харесаха!

      Изтриване
  8. Неустоим разкош от аромати на босилек и сушени домати -
    това е още едно страхотно предложение, Йоли!
    Сякаш усетих уханията им, поздрави за теб и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дианче. Хубава седмица и на теб. Радвам се, че ти харесаха хлебчетата.

      Изтриване
  9. Обичам го този хляб ... ароматен и от подправките и от доматките :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Дани. И на мен ми харесва, но не си подхожда с всякаква храна. Със сиренце си е най- добре. Благодаря ти.

      Изтриване
  10. Какви са хубави, бомбести и със сигурност вкусни :) Чак тук ми лъхна на тези ароматни хлебчета :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Големи са смешки, да. Като бебешки дупенца се надуха. Радвам се, че ти харесват. Благодаря, мила ми Коконке.

      Изтриване
  11. Направих такива хлебчета снощи. :) Със сушените на слънце домати от мама, риган, малко нарязани маслинки. Къщата замириса на обич. Благодаря Ви, Йоли за рецептата и вдъхновението. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, че се радвам! Много, много ти благодаря! Да са ви сладки хлебчетата!

      Изтриване