неделя, 5 април 2015 г.

Желирана панакота в спаначена обвивка





От спаначения блат могат да се направят две рула, тъй като диаметъра на желираната пана кота е малък. Разбира се, преценете сами каква да бъде големината. Ако искате по-дебело руло увеличете количествата на крема и съответно го сипете в по-широк цилиндър. На мен повече ми харесва поднесено на малки хапки, като миниатюра. В крема може да сложите и друг вид ароматно сирене, което да овкуси добре сметаната.

Продукти за блата:

300 г спанак
1 с.л. олио
шепа листа мента
сол на вкус
2 разбити на сняг белтъка
2 с.л. брашно

Продукти за крема:

200 мл млечна течна сметана
100 г настърган грюер, пармезан или грана падано
7 г желатин - 1 пакетче др Йоткер
1/2 нарязана на ситно червена чушка
2 - 3 с.л. натурално крем сирене
1 ч.л. червен пипер

Приготвяне:

* Задушете спанака в олиото, отцедете го много добре и го сложете в блендер. Заедно с ментата пасирайте на гладко пюре. Овкусете със сол. Разбийте на сняг белтъците и като ги редувате с брашното бавно и с внимателно бъркане ги прибавете към спаначеното пюре.

* Покрийте правоъгълна тава с хартия за печене. Изсипете тестото и го загладете. Изпечете за около 15 минути в предварително загрята на 150* фурна. След като блатът изстине отстранете хартията. Трябва да получите тънък и влажен и еластичен блат.

* Загрейте сметаната заедно със сиренето. Сместа не трябва да завира, а само да е гореща за да стопи напълно сиренето. Опитайте на вкус  и ако е нужно добавете малко сол.

* Залейте желатина с малко вода и след като набъбне го стопете на водна баня. Прибавете го съм сметаната, сипете чушките и разбъркайте. Оставете крема на хладно докато започне леко да се желира.

* По същият начин, както е описано тук  , направете тънък цилиндър от ацетатна хартия. Затворете единия край и поставете цилиндъра в чаша. Стабилизирайте го да стои изправен с помощтта на парче алуминиево фолио. Сложете чашата на вратата на хладилника за няколко часа докато крема се желира напълно.

* В купичка разбъркайте крем сиренето и пипера. Намажете блата. Развийте ацетатното фолио и извадете желирания крем. Поставете го върху блата и завийте на руло. Нарежете на малки парчета и сервирайте. Да ви е сладко!



5 коментара:

  1. Приказни нови празнични предложения, Йоли -
    много ефектни, оригинални и както винаги неустоимо приготвени и представени!
    Честита Цветница, светли и благословени празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Отговори
    1. Воистина воскресе! Много щастие и слънце в душите желая от сърце!

      Изтриване