Често ме питат "Йоли, блатът ми се начупи, къде греша? Изхвърлих го, на нищо не приличаше!". Днешната публикация е за едно неуспешно руло, което се превърна в торта. С нея специално се обръщам към тези, които също като мен са имали несполука. Не се притеснявайте, всичко може да се превърне във вкусен десерт. Нужни са ви само вяра, въображение и желание. И най-важното! Не се ядосвайте! Освен това, Ева Тонева успя със снимките си да превърне тортата на трохи в прекрасен сладкиш! Еви, благодаря ти от сърце!
И така, ето рецептата за блата, който трябваше да се увие около един вкусен крем. Оказа се, че е много фин и крехък и изобщо не е подходящ за тази цел. Но за блат за торта или малки индивидуални сладкиши е идеален.
Продукти за блата:
125 г пудра захар
125 г фино смлени бадеми
40 г брашно
3 яйца
ванилия
40 г стопено масло
3 белтъка
20 г кристална захар
Приготвяне:
* В купа смесете заедно пудрата захар, бадемите и брашното. Разбъркайте с лъжица колкото да се смесят. Добавете яйцата и ванилията. Разбийте всичко добре с миксер на пухкав крем и налейте маслото. Отделно разбийте на сняг белтъците. Добавете кристалната захар и отново разбийте докато се разтвори. Внимателно смесете белтъците с тестото, като бъркате леко с лъжица или лопатка. Изсипете тестото в тортена форма и го изпечете на 170* за около 15 - 20 минути. Оставете блата да се охлади, след което го разрежете на две хоризонтални части.
Крем:
250 г рикота
120 г пудра захар
ванилия
250 мл течна сметана за разбиване
10 г желатин
40 г суров шамфъстък
Приготвяне:
* За крема пасирайте заедно рикотата, пудрата захар, ванилията и шамфъстъка. Залейте желатина с малко студена вода и го стопете на водна баня. Налейте го в крема и разбъркайте добре. Отделно разбийте сметаната на сняг и я прибавете към крема. Оставете крема на студено за да започне съвсем леко да се желира.
Ягодово желе:
300 г ягоди
2-3 с.л. ягодово сладко или конфитюр
7 г желатин
Приготвяне:
* Пасирайте заедно ягодите и сладкото. Стопете желатина по същия начин както при крема и го налейте при ягодите. Разбъркайте добре. Налейте ягодовото пюре в подходящ съд и го оставете на студено да се желира напълно. За да извадите по-лесно желето от съда е добре да го покриете предварително с парче найлоново фолио.
Това са всички продукти и начина на приготвяне на сладкиша, който трябваше да е руло. Е, да сглобим тортата със същите тези компоненти.
И това добре. Блатът стана също чуден, пухкав и добре изпечен. Белята дойде като сложих върху него желирания крем и започнах да навивам. Начупи се на 100 парчета! Беше ясно, че нищо няма да стане, затова сглобих всичко като торта. Само едно малко парченце от рулото оставих за да ви го покажа. Не задруго, ами ме беше яд! Горе - долу да разберете каква беше идеята ми. Полях го с малко течно ягодово желе и ето го, вижте. Това трябваше да е облечено в тънък бадемов блат. Е, не стана. Друг път.
Мога смело да кажа, че като вкус крема, желето и блата са великолепни. Опитайте ги и вие. Но не ползвайте този блат за руло, не е подходящ.
Май това е най-дългият пост, който съм писала. Обикновено съм доста лаконична. Надявам се да не съм ви досадила много. Нека ви е сладко!
Много интересна торта, като ваш почитател бих искала да ви попитам във връзка с наближаващия Великден, може ли да ми споделите как да сложа лешникова нуга в козунак и дали ще се получи добра комбинация ! Благодаря за отговора и се надявам да не съм ви притеснила с въпроса си ! Прекрасен Ден !
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, радвам се, че ти хареса тортата. Да, разбира се, можеш да сложиш всичко в козунака. Щом ти харесва вкуса му съчетан с шоколад и лешници, няма лошо. Има какви ли не пълнежи, наистина е въпрос само на личен вкус. Има два начина да сложиш нугата. Или я настържи както си е твърда и я ползвай като сух пълнеж, или я размекни. Остави я да изстине и я намажи като мармалад и след това завий на руло. Ти си избери начина. Благодаря ти още веднъж и светли празници!
ИзтриванеБлагодаря за бързия отговор, може би ще я настържа както е твърда и след печенето ще се разтопи вътре вероятно и ще има по добър вид, защото когато съм правила с течен шоколад тогава козунака там където е шоколада може да остане по могър или недоизпечен защото плънката е по течна и за предпочитане е тя да е по суха и твърда, това исках да се посъветвам и още веднъж благодаря за отговора!
Изтриване