неделя, 21 юни 2015 г.

Тарама хайвер


b2ap3_thumbnail_caviar_3.jpg


Още в първата публикация, в която ви представих пасатора Philips Avance обещах, че ще направя тарама хайвер и ще напиша рецептата. Всъщност никога не съм го правила по точни пропорции на продуктите, а така, както го правеше баба и днес майка ми - "на око". За да нямате трудности, ще се опитам да напиша по-прецизно рецептата откъм количествата на продуктите.

   Използвах три от приставките на пасатора, за да стане хайвера максимално гладък  и пухкав.

Ето и самата рецепта:

Продукти:

1 пълна с.л. шаранов тарама хайвер ( около 40г )
1 малка главичка нарязан лук
средата на 1 дебела филия бял хляб
300 мл слънчогледово олио
лимонов сок на вкус


b2ap3_thumbnail_caviar_2.jpg

Приготвяне:

* Сложете в малката приставка за рязане на пасатора Philips Avance хайвера и лука. Налейте съвсем малко олио и смелете фино като натиснете докрай бутона Speed Touch.



b2ap3_thumbnail_caviar_1.jpg


* Накиснете хляба във вода и след като омекне го изстискайте много добре. Сложете го в купа и прибавете хайвера и лука. С пасатора смелете всичко докато получите гладка каша. Целта е да се усещат колкото се може по-малко неразпукани зрънца хайвер и трохи хляб.
* С телената бъркалка на пасатора Philips Avance започнете да разбивате хайвера, като на тънка струйка непрекъснато прибавяте мазнината. Наистина трябва да я прибавяте внимателно за да не се пресече хайвера. Разбивайте на по-ниски обороти като контролирате скоростта, натискайки по-леко бутона Speed Touch. Бъркайте докато хайвера поеме цялата мазнина. Овкусете с лимонов сок и сервирайте с препечени филийки. Да ви е сладко!


b2ap3_thumbnail_caviar_4.jpg


 Ако искате да се разхладите в горещите следобеди, вижте една рецепта за сладолед, който направих с пасатора Philips Avance.

11 коментара:

  1. Обожавам такъв хайвер, чудно гладък и пухкав е станал, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  2. Много го обичам този хайвер. Върна ме в детството, когато мама го приготвяше по абсолютно същия начин.
    Прекрасна нова седмица, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  3. Правила съм разбит хайвер Йоли, но слагам повече хляб и по - малко мазнина.Но някога ще изпробвам и твоя вариант и сигурна съм много добре ще се получи.Чудесна презентация и снимки.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Много апетитно изглежда,Йоли,наистина пухкав!

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда толкова пухкав и приканващ, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, на такава вълна съм. Искам да го направя за гости. Обичам да сервирам всеки път и нещо за топкане и мазане с вкусен хляб. Купувала съм готов хайвер, но напоследък все повече се заглеждам в етикетите със съдържанието и разбрах, че в готовите има толкова много неща, но не и хайвер. За това колкото и да го обичам, вече не купувам. За първи път ще правя и имам няколко въпроса :) От къде се купува хайвер, до сега не ми е правило впечатление и мисля, че не съм виждала. Какво означава- 1 с. л. ТАРАМА хайвер? това суров хайвер ли е? Четох някъде, че се осолява и трябва да престои 3-4 седмици за да зрее, това ли е ТАРАМА? Съжалявам, ако въпросите звучат глупаво, но наистина не ми е ясно. Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Биби. Не, никак не са ти глупави въпросите. Напротив. Думата "тарама" е по-скоро диалектна в някои районе в България и не се употребява навсякъде. Тарама нарибаме зрелият осолен шаранов хайвер. И от таранка да намериш, пак е добре, но класиката е с шаранов. Продава се в магазините за риба готов осолен. Много е силен на вкус, затова наистина 1-2 с.л. стигат за една купа разбит хайвер. Ако намериш не купувай повече от 200г. Те ще са ти достатъчни за няколко разбивания. Съхранявай тарамата в малка кунийка, добре натъпкан за да няма въздух между зрънзцата. Покрий го с тънка марля, напоена с олио за да не засъхва. Надявам се да намериш тарама. В София трудно се намира и аз си я купувам винаги от Бургас като си ида. Може и сама да си осолиш хайвер, но има някои тънкости. Хайвера трябва да е напълно пресен и много внимателно да отделиш от него тънката кръвоснабдена ципа. Ако остане от нея, край. Нищо не става от него после. Вмирисва се и загорчева. Така че, най-добре си купи готов осолен хайвер. Всичко останало е както съм го написала в рецептата. Благодаря ти за доверието.

      Изтриване
    2. Много, много благодаря за изчерпателния отговор, Йоли! Ще се похваля като направя :)

      Изтриване
  7. Йоли, хайвера стана великолепен, както и ореховата торта. Единствено,отгоре глазурата ми се разтече незнам защо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че опита хайвера. Много ми е любим! И тортата също. Глазурата и след престояване в хладилник ли остана течна? Не би трябвало, шоколадът в нея не е малко. Много се извинявам за закъснелия отговор. Бях в кратък отпуск и нямах компютър на разположение. Благодаря ти за доверието и че ми писа!

      Изтриване
  8. Здравей, Йоли. Хайвер съм хапвала само по заведения, но сега искам да се пробвам да го приготвя и в домашни условия. Аз живея в Бургас. Би ли ми казала от къде точно си го купуваш?
    Благодаря ти предварително!

    ОтговорИзтриване