вторник, 30 юни 2015 г.

Пфанекухен ( Pfannkuchen ) с череши



b2ap3_thumbnail_Pfannkuchen_3-2.jpg

 
  Сега е сезонът на черешите, а във фермерския онлайн-пазар farmhopping се предлагат няколко вида бели и червени. Освен, че са много вкусни, черешите са и супер полезни.  Да им се насладим сега, докато са в разгара си! Те имат нисък гликемичен индекс, което ги прави идеални за диабетици. Намаляват коремната мазнина т.е.,  ако хапваме повече черешки, вероятно ще поотслабнем ... е, поне можем  да се надяваме. Малките червени плодчета са източник на мелатонин и помагат при проблеми със съня и намаляват стареенето на кожата заради богатото си съдържание на антиоксиданти.

  Десертът, който ви предлагам днес прилича на дебела сладка палачинка. Всъщност, това не е точно палачинка, но незнам как да го нарека на български. На немски Pfanne означава тиган, а Kuchen е сладкиш. Сладкиш в тиган. Не звучи много добре, затова нека го оставим като сладка дебела палачинка. За тънките палачинки  германците използват още няколко имена -  Palatschinken, Eierkuchen и Crеpe. Руснаците казват на дебелите палачинки блини, американците пенкейк. Имената нямат никакво значение, важното е да е вкусно. Надявам се тази рецепта да ви хареса и на вас.


b2ap3_thumbnail_Pfannkuchen_3.jpg


Продукти за 4 порции

3 яйца
140 г брашно
ванилия
1/4 ч.л. сол
200 мл мляко
20 г стопено масло
500 г череши
60 г кристална захар
1 с.л. олио
пудра захар за поръсване
канела
2 с.л. кристална захар за поръсване на черешите

Приготвяне

* Разбийте с млякото едно яйце, два жълтъка, ванилията, солта и стопеното масло. Добавете брашното, примесено с 2/3 от захарта. Разбъркайте на гладка смес и я оставете да престои 30 минути.

* Почистете черешите от костилките и ги поръсете с кристалната захар.

* Разбийте двата белтъка на сняг. На струйка сипете останалата захар и разбийте още малко. Внимателно ги прибавете към тестото.

* Загрейте олиото в тиган 26 или 28 см. Добре е да е с незалепващо покритие. Намалете силата на огъня под средната и излейте половината от тестото. Щом започне да се втвърдява отстрани, наредете отгоре череши.


b2ap3_thumbnail_Pfannkuchen_1.jpg


* Гответе докато се стегне повърхността. С помощтта на чиния обърнете палачинката и я запечете и от другата страна.

* Поднесете десерта топъл, поръсен с канела и пудра захар. Да ви е сладко!

* Количеството е достатъчно за две хубави дебели палачинки. Плодовете може да са най-различни. Класиката е с ябълки или сини сливи.


b2ap3_thumbnail_Pfannkuchen_4.jpg

3 коментара:

  1. Йоли, много вкусно изглежда! Нямаш умора при творенето на тези изящества!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. А солена, с някаква наденица, или луканка, дали няма да стане :)

    ОтговорИзтриване
  3. Може Пеп. И още как! В Белгия и Холандия е разпространен точно соления вариант. Ето виж. Харесай си нещо.

    https://www.google.de/search?q=holl%C3%A4ndische+pannekoeken&biw=1920&bih=926&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=_QCUVfPECMzwUqXOjKAH&ved=0CAcQ_AUoAg

    ОтговорИзтриване