сряда, 18 ноември 2015 г.

Пареник




Една от любимите ми български гозби е родопския Пареник. Може да опитате този вкусен качамак в различните краища на красивите Родопи в много варианти. Това е гъста каша от картофи, царевично брашно, сирене, яйца и месо. Моят любим качамак е с истинско царевично брашно, което наричат "мисирено" и с хапки телешко месо. Предлагам ви един вариант на родопския Пареник без картофи. Научих се да го правя в село Киселчово. Няма кой знае какви изменения в рецептата. Вместо вода ползвам прясно мляко. Намирам, че вкуса става много по-богат. Тъй като нямам родопско телешко, което да наредя на хапки най-отгоре, поръсих пареника с кашкавал. Качамакът става невероятно вкусен, но не забравяйте, че истински може да му се насладите само в Родопите.

Продукти за 4 порции

4 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. царевичен грис за качамак
сол на вкус
6  яйца
300 г натрошено овче сирене
125 г меко масло
100 г настърган кашкавал

Приготвяне:

* Налейте млякото в тенджера и прибавете 2/3 от маслото. Оставете го да кипне, след което намалете силата на огъня. Постепенно прибавете качамака и бъркайте с бъркалка или дървена лъжица докато се сгъсти.

* В купа натрошете сиренето и го разбъркайте с яйцата.

* Намажете тава с останалото масло и изсипете сиренето с яйцата. Отгоре разпределете качамака. Поръсете с кашкавал.




* Запечете пареника за около 20 минути до зачервяване. Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар