неделя, 28 февруари 2016 г.

Лилава торта




Преди да сервирате тортата отстранете ринга. За да е максимално гладка отстрани леко духнете със сешоар по ацетатните ленти. Така те ще се отлепят без да има залепнал крем по тях. Режете тортата с горещ подсушен нож. Вместо теменужки може да ползвате други ядливи цветя.

Продукти за торта 20 см:

блат:

1 яйце
100 г захар
ванилия
100 г заквасена сметана
50 г стопено масло
2 с.л. сушени боровинки
100 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер

крем:

250 г боровинки
70 г кристална захар
500 г маскарпоне
400 мл течна пълномаслена сметана
15 г желатин
ванилия
70 г пудра захар

за измазване на тортата:

125 г натурално крем сирене
1-2 с.л. пудра захар

глазура:

200 мл вода
сок и кора от 1/2 лимон
2 с.л. захар
5 г желатин
цветчета теменужки






Приготвяне:

* За блата разбийте с домакинска бъркалка яйцето, захарта и ванилията. Когато сместа се разпени добавете сметаната, а след това и маслото. Накрая сипете боровинките и брашното, смесено с бакпулвера. Миксер не ви е нужен. Изсипете тестото в малка кръгла форма 20 см, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 170* и изпечете блата за около 25 минути. След като изстине го разрежете хоризонтално на две.

* За крема първо сварете на конфитюр боровинките и кристалната захар. Охладете и пасирайте фино.

* В купа разбъркайте маскарпонето с пудрата захар и ванилията. Разредете го с течната сметана, като бъркате с лъжица или бъркалка. И тук миксер не ви е нужен. Добре е крема да се бърка без електрически високооборотен уред, за да има колкото се може по-малко въздух в него. Противно на повечето подобни рецепти, в които сметаната се разбива на пухкав крем, тук тя се прибавя течна, за да направи консистенцията на крема съвършено гладка. Накрая налейте желатина, разтворен на водна баня в малко вода. Разбъркайте добре и разделете крема в две купи. Към двата крема прибавете боровинковото пюре, като оставите единия крем по-светъл от другия. Направете наситеността на цветовете така, както на вас ще ви хареса. Аз направих 2/3 от целия крем тъмно лилав и 1/3 по-светъл.

* За глазурата направете лимонов сироп, като кипнете за 3-4 минути водата заедно със захарта, настърганата кора и сока от лимона. Дръпнете от котлона и прибавете желатина. Бъркайте, докато се стопи напълно в горещия сироп. Охладете и прецедете няколко пъти през фина цедка, за да се избистри желето. Ако нямате толкова фина цедка прецедете през книжна бяла салфетка.

* За измазване на тортата разбъркайте в купичка крем-сиренето с пудрата захар.






* Сглобете тортата, като на дъното на тортена чиния поставите единия блат. Пристегнете го с подвижен ринг за торта, а вътрешната страна на ринга покрийте с ленти ацетатна хартия. Върху блата излейте тъмния крем, а върху него светлия. Ако искате пластовете добре да се разграничават изчакайте първо тъмния крем да се стегне малко и след това сипете светлия. Аз предпочетох да се смесят небрежно и ги сипах веднага един след друг. Върху крема сложете втория блат и притиснете с длан за да прилепне добре към него. Приберете тортата за няколко часа в хладилника за да се желира крема.






* След като тортата се е стегнала добре намажете крем-сиренето най-отгоре и загладете. Наредете цветчетата от теменужки и внимателно залейте с желатиновия лимонен сироп. Приберете тортата в хладилника, докато напълно се стегне. Да ви е сладко!






6 коментара:

  1. Много сладка лилава торта и красива.

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусна торта - получи ми се от първия път. Доволна съм.Поздравления Йоли - очаквам още предизвикателства.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздравленията са само и изцяло за теб! Нали се сещаш, че не аз съм направила тортата вместо теб. Аз само мога да ти благодаря от сърце за доверието! Много, много ме зарадва!

      Изтриване
  3. Здравей Йоли .Благодаря за чудесната рецепта .Отдавна се каних да предизвикам себе си с тази торта и каквъв по-добър повод от Великден и идването на пролетта .(Ето и моята версия , която въпреки несъвършенствата зарадва моето семейство https://goo.gl/photos/7BG6K7a6f3HxZUdm7 ) .Бъди здрава и проделжавай да ни радваш.Поздрави,Гергана :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Боже, колко си талантлива! Златни ръце имаш, Гери! Просто не знам как да ти благодаря! Идея нямаш как широко ме усмихна! Фантастично изпълнение, браво!

      Изтриване