петък, 8 април 2016 г.

Крем супа от грах и аспержи




Преценете гъстотата на двете супи според вашия вкус. Ако е нужно добавете малко вода. За да не се смесят пластовете супите трябва да бъдат достатъчно гъсти. Вместо течна сметана може да ползвате заквасена, а за по-плътен вкус да добавите и малко натурално крем сирене.

Продукти:

500 г замразен грах
20 г масло
200 мл зеленчуков бульон
100 мл течна сметана
1 с.л. прясна мента
лимонов сок и сол на вкус

500 г бели аспержи
20 г масло
1 с.л. брашно
200 мл зеленчуков бульон
100 мл течна сметана
индийско орехче и сол на вкус




Приготвяне:

* Задушете граха и ментата в маслото. Налейте малко от бульона. Оставете го да поври 15 минути докато омекне и го пасирайте на гладко пюре. Добавете останалия бульон и сметаната. Гответе още 2-3 минути, подправете със сол и лимонов сок, и оставете супата да изстине до леко топло.

* Обелете аспержите и ги нарежете на парченца. Задушете ги в маслото. Посипете с брашното и налейте бульона. Варете 15 минути и пасирайте до гладкост. Прибавете сметаната и овкусете със сол и индийско орехче. Оставете и тази супа да се охлади леко.

* Сервирайте в прозрачни чаши, като на дъното сипете от граховата супа, а върху нея внимателно налеете супата от аспержи. Да ви е сладко!






2 коментара:

  1. Йоли,
    не познавам вкуса на белите аспержи, но супата е прекрасна.Много интересно сервирана, на слоеве.Чудна е в тези чашки.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ели. Хубаво нещо са аспержите, независимо, че са скъпи. Толкова е жалко! Незнам дали знаеш, но до 1956 година България е била най-големия износител на аспержи за Европа. След това ги забраняват като буржоазна храна. Пълна идиотщина. И сега внасяме от чужбина на баснословни цени. Аз в момента съм в Германия и тук този зеленчук е на почит и уважение. Сега му е сезона и просто не мога да се въздържа да не направя няколко рецепти с аспержи. Благодаря ти отново.

      Изтриване