неделя, 3 юли 2016 г.

Кекс с тиквички и грах




Обикновено солените кексове се правят с олио и яйцата се слагат цели. И аз винаги съм ги правила по този начин, но не винаги са ми харесвали. Сега мога да кажа, че никога повече няма да направя солен кекс с олио! С масло се получава уникално нежна структура и превъзходен вкус! А отделно разбитите на сняг белтъци правят кекса лек и пухкав. Зеленчуковите кексове са с много влага, тестото е тежко и често става сбито и тикливо. Разбитите белтъци предотвратяват донякъде това. Кексът пак си остава влажен, което го прави чудесен на вкус дори и след 3-4 дена, но не е тиклив. Ще се радвам, ако опитате този начин на приготвяне.

Продукти:

3 жълтъка
150 г кисело мляко
100 г стопено масло
150 г едро настъргана тиквичка с кората
80 г замразен грах
3 с.л. накълцана прясна мента
120 г нарязано на кубчета краве сирене
3 разбити на сняг белтъка
200 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
сол на вкус

Приготвяне:

* С бъркалка разбийте леко жълтъците заедно с киселото мляко и маслото. Прибавете тиквичката, граха и ментата. Разбъркайте и сложете сиренето.
Пресейте заедно брашното, двата вида набухвател и солта. Прибавете ги към сместа, като ги редувате с разбитите белтъци. Бъркайте внимателно с лъжица или бъркалка.

* Намажете с масло кексова форма и я поръсете с брашно. Изсипете  вътре тестото и загладете. Загрейте фурната на 170* и изпечете кекса за около 35-40 минути. Възможно е да е необходимо по-дълго печене.  След тридесетата минута може да го покриете с лист алуминиево фолио, за да не прегаря отгоре и да запази хубавия си цвят. Доизпечете кекса, като периодично проверявате готовността му с дървена клечка. Сервирайте добре охладен. Да ви е сладко!




1 коментар: