четвъртък, 13 октомври 2016 г.

Медено парфе




Сладкишът, който виждате на снимката е 20 см. За да не става толкова дебел блата препоръчвам да се изпече в по-голяма форма, но най-добре преценете сами, как на вас ще ви хареса. Същото важи и за крема. Ако харесвате по-ниски сладкиши ползвайте форма 24 см.

Продукти:

блат:

1 яйце
50 г захар
30 г мед
20 г олио
100 кисело мляко
4 с.л. счукани орехи
ванилия
100 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
150 мл студено прясно мляко, подсладено с мед

крем:

1 яйце
2 жълтъка
2 с.л. захар
2 с.л. мед
200 мл разбита на сняг течна пълномаслена сметана
1 пакетче желатин (10 г)

глазура:

500 г сини сливи
200 мл сок от сливи
1-2 ч.л. нишесте или 1 пакетче желатин (10 г)



Приготвяне:


* За блата разбъркайте яйцето заедно със захарта и меда. Миксер не е необходим. Прибавете олиото и киселото мляко. Отделно смесете брашното, орехите, ванилията и бакпулвера. Прибавете ги към течната смес и разбъркайте. Покрийте кръгла форма с хартия за печене. Изсипете вътре тестото, захладете го и изпечете за около 20 минути във фурна, загрята на 170*. Охладете блата.

* За крема разбийте с миксер на водна баня яйцето, жълтъците, захарта и меда. Сместа трябва да утрои обема си и да получите пухкав гъст крем, като за пандишпанено тесто. Охладете добре. Залейте желатина с малко студена вода за да набъбне. Стопете го на водна баня или в слаба микровълнова фурна. Налейте го при яйчената смес и разбъркайте. Смесете крема с разбитата сметана.

* Поставете блата в равна кръгла чиния и го стегнете с ринг за торта. Сиропирайте с прясното мляко. Ако харесвате по-сухи сладкиши пропуснете сиропирането. Върху блата излейте крема. Приберете в хладилника за 3-4 часа докато парфето се стегне.

* Глазурата може да направите по два начина:

1. Кипнете сока от сливи и добавете нишестето, размито в малко студена вода. Варете 1-2 минути, докато сосът се сгъсти. Охладете. (Може да ползвате сок от компот и от други плодове, ако нямате сливов сок)
2. Залейте желатина с няколко лъжици от сока и го оставете да набъбне. Загрейте останалия сок до кипване. Махнете от котлона и добавете набъбналия желатин. Разбъркайте, докато се стопи напълно. Охладете добре до степен на леко желиране.
3. И един трети вариант от мен. Просто нарежете пресните сливи върху желираното парфе и ги намажете с малко сладко от ягоди, малини, сливи или друго подходящо. Така е най-лесно и не по-малко вкусно.

* Все пак да довършим сладкиша: извадете го от хладилника и отгоре подредете сливите, нарязани на резенчета. Залейте с глазурата, която предпочитате и отново приберете в хладилника за 2-3 часа. Преди сервирате отстранете ринга. Нарежете парфето с горещ подсушен нож и поднесете. Да ви е сладко!





2 коментара: