четвъртък, 27 октомври 2016 г.

Ябълкова торта с карамелен ганаш





Една великолепна бърза торта. Блатът сам по себе си е много вкусен като сладкиш. Тортата не се нуждае от сиропиране. Благодарение на плодовете и олиото тестото е влажно, сочно и много меко. За разлика от повечето торти тази не се нуждае от стягане с ринг или отлежаване в хладилника. Може да се консумира веднага. Не пропускайте солта в рецептата. В случая е много важна за баланса между сладостта на кафявата захар, карамела и шоколада.
Карамелен сос може да купите от магазина. За тези, които искат да си го приготвят у дома препоръчвам рецептата на Диди от фантастичния блог "Опитайте". Заповядайте линк.
А ако решите да си приготвите у дома сами Дулсе де лече, мисля, че рецептата на Йоана е точното нещо, което ви е нужно. Лесна, прекрасно обяснена в стъпки и много вкусен краен резултат.

Продукти за торта 20 см:

блат:

180 г брашно
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. сол
ванилия
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 равна ч.л. бакпулвер
130 г кафява захар
120 мл олио
2 яйца
2 с.л. прясно мляко
2 кисели ябълки на малки кубчета

крем:

225 г бял шоколад
3 с.л. карамелен сос или дулсе де лече
140 г течна сметана
на върха на ч.л. сол

Приготвяне:

* Започнете с крема. Стопете шоколада на водна баня. Към него добавете карамеления сос. Разбъркайте и започнете да добавяте сметаната. Налейте я на 2-3 пъти, като бъркате. Посолете. Ще получите рядък сос. Охладете го и приберете в хладилника за 4-5 часа, след което разбийте с миксер до получаване на твърд крем.

* За блата смесете в купа брашното заедно с канелата, ванилията, солта и двата вида набухвател. В друга купа сложете наведнъж захарта, яйцата, прясното мляко и олиото. Разбъркайте кратко с миксер или с домакинска бъркалка. Добавете ябълките, а след това и сухата смес. Размесете.

* Изсипете тестото в две малки тавички с размер 20 см, покрити с хартия за печене. Изпечете двата блата в загрята на 170* за около 30-35 минути. Охладете.

* Сглобете тортата, като поставите единия блат в равна кръгла чиния. Върху него намажете половината от крема. Сложете втория блат. С останалия крем измажете тортата отгоре и отстрани. Украсете по желание. Да ви е сладко!




2 коментара:

  1. Есенен разкош, Йоли ... страхотно изкушение -
    чудесна комбинация с изобилие от нежни вкусове и фини аромати.
    Благодаря за удоволствието, поздрави за теб и усмихнати есенни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз благодаря за чудесната рецепта за карамелен сос, Диди. Посочила съм я като линк за да може хората да се възползват и да си направят сами карамелен сос.

      Изтриване