сряда, 21 декември 2016 г.

Кексчета с касис крем





Едно великолепно предложение от Йохан Лафер. Обичам да приготвям негови рецепти и винаги получавам много добър резултат.

Продукти за 12 кексчета:

тесто:

125 г меко масло
125 г захар
2 яйца
125 г брашно
ванилия
2 с.л. какао
1 равна ч.л. бакпулвер
50 г фино натрошен натурален шоколад
75 мл сок от касис

крем:

275 мл сок от касис
50 г пудра захар
10 г нишесте
125 г меко масло

друго:

нутела
кокосови стърготини
12 малки кръгли шоколадови бонбона

Приготвяне:

* За тестото разбийте за 2-3  минути маслото заедно със захарта. Едно по едно прибавете яйцата. В купа смесете брашното, какаото, ванилията и бакпулвера. Изсипете сухата смес при маслената и разбъркайте. Накрая налейте сока и добавете шоколада. Тестото не е капризно, може да направите всичко с миксер.

* Загрейте фурната на 170*. Разпределете тестото в хартиени формички за кексчета, като ги пълните до 2/3 . Изпечете кексчетата за около 25 минути.

* За крема налейте сока в тенджерка. Прибавете пудрата захар и варете без капак, докато сокът се редуцира до 150 мл. В купичка разтворете нишестето с 2-3 с.л. от редуцирания сок. Налейте го в останалият сок. Сварете за 1-2 минути, докато кремът се сгъсти. Охладете добре. Разбийте маслото на пухкав крем, докато побелее. Прибавете касис-крема, като го сипвате на малки части и продължавате да разбивате с миксер.

* Оформете кексчетата: намажете всяко с малко нутела или друг течен шоколад. Топнете намазаната част в кокосовите стърготини. По същият начин подгответе и бонбоните. С четка или с пръсти ги намажете с тънък пласт нутела и ги оваляйте в кокос. Върху всяко кексче шприцовайте малко от крема, а на върха сложете по един бонбон. Визията напомня на шапка на джудже. Да ви е сладко!




1 коментар:

  1. Поредното разкошно предложение, вълшебнице -
    прекрасна коледна колекция... благодаря за удоволствието,Йоли!
    Най-сърдечни поздрави, прегръдка, вдъхновени и щастливи празници!

    ОтговорИзтриване