неделя, 9 юли 2017 г.

Бадемов сладкиш с нектарини





Сладкишът е изключително фин и лек. Нектарините може да замените с праскови или сини сливи.

Продкукти за блат 20 см:

60 г меко масло
140 г захар
ванилия
2 яйца
75 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
2 с.л. прясно мляко
100 г бадеми на люспи



крем:


80 г захар
1 жълтък
настъргана кора от 1/2 лимон
ванилия
2 щипки сол
250 мл прясно мляко
25 г натурално нишесте
250 г маскарпоне
2 нектарини, нарязани на кубчета
1 стрък нарязана мента






Приготвяне:

* Разбийте на крем маслото заедно с 60 г от захарта и ванилия. Един по един добавете жълтъците на яйцата, като продължавате да разбивате. Към получения крем сипете брашното, примесено с бакпулвера. Разбъркайте, а накрая разредете с млякото. Отделно разбийте на сняг белтъците с останалата захар и ванилия.

* Загрейте фурната на 160*. Покрийте дъното и стените на две кръгли форми с хартия за печене и изсипете в тях по равно масленото тесто. Загладете.

* Върху него разпределете разбитите белтъци и поръсете с бадемите. Изпечете двата блата за около 30-35 минути. След двадесетата минута може да ги покриете с фолио за да не прегорят бадемите.

* За крема разбъркайте заедно захарта, ванилията, лимоновата кора, солта и нишестето. Прибавете жълтъка и разредете с млякото, като бъркате до гладкост. На слаб огън или водна баня сварете гъст крем. Охладете. Към студения крем прибавете маскарпонето и разбъркайте с лъжица. Накрая сложете и кубчетата нектарини.

* Подредете сладкиша, като върху единия блат нанесете крема и поръсите с мента. Втория блат нарежете на триъгълници и ги подредете върху крема. Да ви е сладко!





Няма коментари:

Публикуване на коментар