събота, 11 ноември 2017 г.

Картофен хляб с кимион





След като хлябът се охлади напълно го начупете или нарежете. Толкова мек, вкусен и уханен, че му е нужно само парче хубаво българско сирене.

Продукти:

500 г картофи
1 скилидка чесън
2 ч.л. семена кимион
120 мл хладка вода
1 кубче прясна мая (42г)
2 яйца
2 с.л. олио
500 г бяло брашно+малко за доизмесване
1 ч.л. сол




Приготвяне:

* Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Сварете ги до омекване в подсолена вода заедно със скилидката чесън и половината от кимиона. След като се сварят ги отцедете, отстранете чесъна и веднага намачкайте на пюре с преса за картофи. Не използвайте миксер или пасатор, за да не стане пюрето лепкаво и с консистерция на лепило. Охладете го до стайна температура.

* Към картофеното пюре прибавете яйцата, олиото, останалия кимион, солта и маята, предварително разтворена в хладката вода. Разбъркайте добре и с брашното омесете меко, леко лепнещо тесто. Поставете го в намаслена купа, покрийте я с кърпа или найлоново фолио и  оставете тестото да втаса за около час или докато удвои обема си.

* Прехвърлете втасалото тесто в кръгла тава, покрита с хартия за печене. Поръсете го с брашно. Ако искате по-голяма височина на хляба, ползвайте тортена форма или подвижен ринг. Оставете хляба да втаса за още 15-20 минути и го изпечете за около 50 минути в предварително загрята на 200* фурна. Извадете го от формата и поставете върху решетка. Да ви е сладко!








Няма коментари:

Публикуване на коментар