събота, 9 декември 2017 г.

Кравайчета с конфитюр от сушени плодове





Конфитюрът е невероятно ароматен и ухае на Коледа. Добре е да се приготви 2 седмици предварително, за да може всички аромати да се споят максимално. След това може да го използвате като пълнеж в различни сладки, сладкиши и торти. Разбира се, ако нямате толкова време го оставете да престои поне един ден.
Знаете, че най-добре се работи с бутер тесто, ако е много добре охладено. Противно на правилото препоръчвам за тези сладки то да е съвсем меко. Така залепването на кравайчетата е по-лесно, а и се избягва разлистването, което в случая е нежелателно. Глазурата предпазва сладките от изсъхване и гарантирам, че са прелестни и след няколко дена, ако ги съхранявате в кутия. Определете гъстотата на глазурата сами. Ако искате да е по-рядка, разредете с малко мляко. Ако желаете сладките да са изцяло покрити с глазура, направете по-голямо количество.

Продукти за около 30 кравайчета:

400 г бутер тесто

за конфитюра:

80 г тъмни стафиди
80 г сушени червени боровинки
50 г нарязана на ситно ябълка
30 г меко масло
30 г сладко от портокалови корички или захаросани портокалови корички
30 г накълцани бадеми
настъргана кора от 1 лимон
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. настъргано индийско орехче
60 г кафява захар
60 мл бренди или коняк

за глазурата:

6-7 с.л. пудра захар
3 с.л. прясно мляко
2 ч.л. мак




Приготвяне:

* Започнете с приготвянето на конфитюра. В буркан смесете сушените плодове с ябълката, бадемите, портокаловото сладко, маслото, захарта и подправките. Разбъркайте добре и залейте с алкохола. Приберете буркана на тъмно и хладно място. След един ден разбъркайте отново. Оставете конфитюра да престои 2 седмици преди да го използвате.

* Разточете леко тестото, за да не се разлиства по време на печене. Нарежете го на ленти с приблизителни размери 12X5 см. В средата на всяка лента сложете малко от конфитюра.






* С пръсти прищипете много добре краищата на лентата по дължина. Затворете и двата края. С длани внимателно разточете получената пуричка, за да я издължите още малко. Завийте на кравайче и притиснете двата края. Поставете кравайчетата в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 200* и изпечете сладките до зачервяване за около 25-30 минути. Оставете ги да изстинат.

* Разбъркайте всички съставки за глазурата. Поръсете я върху сладките и оставете на стайна температура, докато изсъхне. Сервирайте към чай или кафе. Да ви е сладко!





2 коментара:

  1. Изглеждат много, много вкусни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Ще се радвам да ги опиташ. Това, което ще препоръчам е конфитюра от сушени плодове. Уникално добър е и може да се ползва като пълнеж за различни други печива.

      Изтриване