вторник, 27 март 2018 г.

Агнешки книжен кебап




Това ястие винаги много се е харесвало у дома и често се прави. Не само с агнешко, а и с телешко месо. Но по-пролетен вкус от агнешко с пресен лук, чесън и джоджен няма! Обикновено първо задушавам месото до полуготовност. За кратко слагам лука и чесъна, и чак след това завивам в хартия за печене. Правя това, тъй като хартията прегаря, ако се пече дълго време и след това става трошлива. Освен това е много прегоряла на вид и доста омазнена. При хартия за печене и алуминиево фолио 2 в 1 на Fino тези проблеми не съществуват. Хартията е изолирана от алуминиевото фолио и не е изложена на високата температура на фурната. Фолиото допълнително увеличава топлината при готвене и ястието се сготвя много по-бързо. Да не говорим, че като сервирам храната, пакетът, в който съм увила месото е напълно чист и всичкия сос е останал вътре. Затова агнешкия кебап, който направих е без предварителна термична обработка. Заповядайте рецептата.

Продукти за 4 порции:

600 г агнешка плешка
сол и черен пипер на вкус
2 връзки зелен лук
4 стръка пресен чесън
1 връзка пресен джоджен - листа
4-5 с.л. олио
1 ч.ч. бяло вино
1/2 ч.ч. вода
1/2 връзка магданоз
1 с.л. червен пипер

Приготвяне:

* Нарежете месото на хапки и ги поставете в купа. Посолете и поръсете с черен пипер.

* Зеления лук и чесъна нарежете на едро, а джоджена на ситно. Добавете ги към месото и залейте с олиото, виното и водата. Разбъркайте добре и оставете цялата смес да се маринова за 30 мин., а лука и чесъна да намалят обема си.

* Отрежете 4 големи парчета хартия за печене и алуминиево фолио 2 в 1 и разпределете в средата им месото. Поръсете с червен пипер, а най-отгоре сложете цели клончета магданоз.

* Загънете добре, като прищипете краищата на фолиото и оформите пакетчета.

* Загрейте фурната на 180*. Подредете пакетчетата в тава и налейте до средата на пакетите топла вода. Изпечете ястието за около 90 мин. Сервирайте с кисело мляко и стрък пресен чесън. Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Хахаха наистина нямаш умора.
    Много ми хареса идеята за агнешкото но в селцето където съм няма от тази хартия с фолио, а има четери големи магазина. Решила съм да опитам агнешкото с горчица и върху сол по рецептата на Драго ти как мислиш ще се получили?
    А намеря ли от фолиото ще опотам и рецептата за риба.
    Сърдечни поздрави
    Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, да! Ще се получи чудесно. Всички рецепти за месо на Драго ги препоръчвам горещо. Месарче си е момчето и много ги разбира мръвките. Давай смело.

      Изтриване
  2. И Йоли, благодаря за отговора. А в Германия пак ли трябва по интернет да поръчам боята за сладките?
    Благодара ти отново.
    Катя

    ОтговорИзтриване
  3. А! Кате, че аз точно от Германия си я поръчах от нета. Дойде за 2-3 дена. Частно, не помня от къде, но в Амазон и Ибей е пълно. Просто напиши в търсачката им това, което търсиш.

    ОтговорИзтриване