вторник, 21 август 2018 г.

Студена супа от тиквички




С удоволствие споделям с вас тази фантастична студена супа от тиквички. Толкова е свежа и ароматна, че няма човек, който да не я хареса. Вкусна е и леко топла, но е истинска наслада да я хапнеш студена. По желание може да я гарнирате с крутони, чипс от бекон, лъжица крем-сирене или кисела сметана. Аз я поднесох с малко бадеми и меко козе сирене.

Продукти:

150 г нарязан на ситно праз-лук (ползвайте зелената част)
5 с.л. олио
2 нарязани на ситно стръка селъри
3-4 нарязани на ситно скилидки чесън
2 нарязани на едро тиквички (около 500г)
1/2 връзка босилек - листа
сол и бял пипер на вкус
лимонов сок на вкус

Приготвяне:

* В тенджера задушете праза в олиото докато омекне. Прибавете селърито, чесъна, тиквичките и половината босилек. Залейте с вода, колкото зеленчуците да се покрият и задушете докато тиквичките омекнат.

* Добавете останалия босилек и пасирайте всичко до гладкост.  Долейте вода по ваша преценка до получаване на плътна крем-супа. Кипнете още веднъж. Овкусете със сол, бял пипер и лимонов сок. Оставете супата да изстине и сервирайте, полята с малко зехтин. Да ви е сладко!

*** Селърито може да замените с резен глава целина, но ако търсите по-фин вкус и свеж зелен цвят, ползвайте селъри. Същото се отнася и за тиквичките. Ако са от сортовете със зелена кора супата ще стане с чудесен цвят. Не ги преварявайте, тъй като се обезцветяват. Този зеленчук е много нежен и изисква минимална термична обработка.



2 коментара: