понеделник, 27 август 2018 г.

Целувчен сладкиш с френско грозде




Johannisbeer Baiser-Kuchen е класически немски сладкиш и има многото варианти, които могат да бъдат опитани навсякъде в страната. Сладостта на белтъчения крем чудесно се съчетава с киселото френско грозде. Уханието на канела, свежестта от лимоновата кора и неустоимия вкус на печените лешници правят този обикновен целувчен сладкиш специален. Френското грозде може да се замени с боровинки, касис, малини, кокосови стърготини или маково семе. От пълнежа остава малка част, която може да изпечете на целувки.

Продукти за форма 24 см:

Тесто:

80 г меко масло
100 г захар
ванилия
5 жълтъка
200 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела

безе:

5 белтъка
250 г захар
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
160 г фино смлени запечени лешници
120 г пшеничен грис
600 г френско грозде





Приготвяне:

* За тестото разбъркайте с миксер или ръчна бъркалка маслото, захарта и ванилията. Добавете жълтъците, а след това брашното, примесено с бакрулвера и канелата. Ще получите тъсто, леко лепнещо тесто. Охладете го за 30 минути.

* Покрийте дъното и стените на формата с хартия за печене. Изсипете вътре тестото и с набрашнени пръсти го разстелете на равномерен пласт, като се стараете да оформите висок борд. Надупчете основата с вилица и приберете формата в хладилника, докато приготвите пълнежа.
Разбийте белтъците на твърд сняг. На тънка струйка прибавете захарта, като продължите да разбивате, докато тя се разтвори. Овкусете с ванилия и лимонова кора. Смесете гриса и лешниците. Сипете ги в белтъците и внимателно разбъркайте с лопатка. Накрая добавете гроздето, почистено от дръжките. Изсипете пълнежа върху тестото.




* Изпечете сладкиша за около 50-60 минути в предварително загрята на 160* фурна. Охладете напълно и чак тогава нарежете. Да ви е сладко!




6 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извинете,със замразени плодове може ли и как?

      Изтриване
    2. Илияна, принципно може, само се страхувам да не отпуснат много вода при печенето. А ако това стане целувката ще се разводни и нищо няма да се получи. Знаеш, белтъкът не търпи вода. Затова е по-добре с предни плодове. Може да са всякакви, не е нужно да е само френко грозде.

      Изтриване
  2. А,знам го ъози сладкиш. Аз също го правя. Даже и със замръзени плодове. Както казваш има много варианти. Аз правя крем от яйца, жълтъци, захар и орехи с който заливам сладкиша и така го печа. После правя целувчения крем и връщам във фуната. Понеже Илиана попита можели със замръзени си позволих да кажа и моя вариант.
    Поздрави Катя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Кате, типично немски сладкиш. Може би твоят вариант ще ми хареса лично на мен повече от целувчения. Поздрави и от мен!

      Изтриване