четвъртък, 27 септември 2018 г.

Варен крем карамел





Любима класика, приготвяна по целия свят! Почти няма човек, който да не обича крем карамел. Каквито и вариации да търпи, основните продукти си остават винаги едни и същи: карамел, яйца, захар, мляко и ванилия. Крем карамелът се пече на водна баня, след това се охлажда добре и се обръща в чиния. Може да се направи в малки персонални формички или в една голяма.

Продукти за 6 малки купички:

150 г захар за карамела
масло за намазване на купичките
3 яйца
350 мл прясно мляко
120 г захар
ванилия

Приготвяне:

* Загрейте млякото до топло и разтворете в него захарта. Разбийте яйцата с телена бъркалка, колкото добре да се смесят белтъците и жълтъците. Налейте млякото при яйцата и подправете с ванилия. Прецедете сместа през фина цедка.

* Намажете купичките с малко масло.

* Карамелизирайте захарта за карамела и го разлейте по равно в купичките. Напълнете ги с яйчената смес.

* Постелете кърпа на дъното на тенджера и наредете купичките върху нея. Всяка купичка затворете добре с парче алуминиево фолио. Налейте топла вода до средата им. Захлупете тенджерата.






* Включете котлона и след като водата започне да завира го намалете. Варете крема за 15 до 20 минути на много тих огън, за да не се образуват шупли и да не се превърне в бъркани яйца.
 
* Махнете фолиото, изстудете добре в хладилник и сервирайте по обичайния начин, обърнат в купички. Да ви е сладко!






2 коментара:

  1. Здравей Йоли. Мъдрите хора са го казали: човек се учи докато е жив. Непременно ще пробвам крема по този начин и благодаря за полезния урок относно фолиото.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така си е, Кате. И аз научих нещо ново за крем карамела. Оказа се, че в много държави така го правят, но замен си беше новост. Поздрави и от мен!

      Изтриване