сряда, 24 октомври 2018 г.

Тиква с камамбер и песто





Ето какво е нужно:

1 малка тиква Хокайдо
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка босилек
1-2 скилидки чесън
8 с.л. олио
сол на вкус
1 малък камамбер (150г)
30 г накълцани на едро орехи

Приготвяне:

* Започнете с пестото. Сложете в блендер само листата на магданоза и босилека, чесъна и 7 с.л. олио. Накълцайте едро, посолете на вкус и добавете орехите.

* Отрежете капаче на тиквата и с лъжица отстранете семките. Посолете я отвътре и сипете половината песто. Върху него сложете сиренето и покрийте с останалото. Ако пестото ви се стори много не го слагайте цялото. Приберете го в хладилник и ползвайте за салата или друго ястие.

* Намажете кората на тиквата с останалото олио и я сложете в тава или плик за печене. Ако е в плик го завържете и надупчете на няколко места с игла, за да може парата свободно да излиза по време на печене.

* Изпечете тиквата, докато омекне и се запече в предварително загрята на 180* фурна. Оставете я да изстине до леко топло. Това е важно, тъй като в тиквата се образува сос, който трябва да попие в месото и́. За това е нужно време около час. Може да сервирате тикавата както се сервира фондю с препечени хапки хляб, а ако оставите сиренето леко да се стегне може да я поднесете нарязана на резени. Да ви е сладко!





4 коментара:

  1. Йоли,
    чудесна рецепта за печена тиква.У дома тиквата е любима особено пълнена със сушени и пресни плодове и ядки и нарязана като торта.Аз лично предпочитам цигулка заради нейната приятна сладост.Хокайдо не ми е любима, има малко месо и повече едри семки.Но явно тя е подходяща за тази рецепта понеже не е толкова сладка, а и месото и е по - плътно.Прекрасно есенно предложение, което възнамерявам да изпробвам.Изглежда прекрасно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели. Лично аз предпочитав солените варианти с тиква, а не сладките. И точно за тях Хокайдо наистина е най-подходящ сорт. Ще се радвам да опиташ, ако обичаш камамбер.

      Изтриване
  2. Здравейте,направих рецептата и резултата е великолепен! Вие сте голямо вдъхновение! Винаги съм доволна когато правя нещо,което сте публикували-Благодаря ви от сърце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, мила Гале! Така ме зарадва! И на мен точно този вариант с тиква ми е любим. Благодаря за доверието и светли празниц!

      Изтриване