петък, 18 октомври 2019 г.

Хляб с айрян без месене





Отново ви представям лесен и бърз хляб без месене. Приготвя се буквално за минути без дори да изцапате ръцете си. Хлябът е с айрян, но е чудесен и с кефир, който може да купите от руските магазини. Уханието и вкусът на намазаната с макло коричка е просто уникален! И още едно преимущество-хлябът остава мек и влажен дни след изпичане, но кой ще го чака толкова?  Опитайте!

Продукти:

350 мл айрян
1 равна ч.л. сол
1-2 ч.л. захар
1 ч.л. зехтин
1 пакетче суха мая
460 г брашно
20 г стопено охладено масло

 



Приготвяне:

* В голяма купа смесете айряна, солта, захарта, зехтина и маята. Разбъркайте и оставяте маята да се разтвори. Прибавете наведнъж брашното и разбъркайте с лъжица или лопатка, докато всичко се събере на лепкава топка. Ще ви отнеме не-повече от 30-40 секунди.

* Покрийте купата с найлоново фолио и оставете на стайна температура 2 часа.

* След като тестото втаса го изсипете върху обилно набрашнен плот. Посипете ръцете си с брашно и оформете топка без да месите. Колкото по-бързо направите това, толкова по-правилна форма ще получите. Поставете топката в тава, покрита с хартия за печене и оставете отново за 30 минути да втаса.

* Загрейте фурната на 200*. Намажете хляба с маслото и по желание направете няколко резки с остър нож. Изпечете за около 45-50 минути. Оставете хляба да изстине и чак тогава го нарежете. Да ви е сладко!

 





 

Няма коментари:

Публикуване на коментар