понеделник, 29 юни 2020 г.

Ягодов сладкиш с маскарпоне





Продукти за сладкиш 22-24 см

Тесто:

300 г брашно
75 г фино смлени бадеми или лешници
70 г бяла кристална захар
50 г кафява захар
2-3 щипки сол
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
250 г студено масло, нарязано на кубчета
при необходимост 1-2 с.л. студена вода

Пълнеж:

500 г маскарпоне
ванилия
100 г захар
2 жълтъка
300 г ягоди

Приготвяне:

* В купа смесете брашното, бадемите, захарта, солта, ванилията и лимоновата кора. Добавете маслото и стрийте всичко на фини трохи. При нужда капнете малко вода и леко намачкайте с пръсти, докато получите едри и влажни трохи. Половината от трохите изсипете в кръгла форма, постлана с хартия за печене. Притиснете ги с ръка, за да прилепнат една в друга и оформете основа.






* Разбийте заедно маскарпонето, ванилията, захарта и жълтъците. Изсипете крема върху маслената основа. Върху него наредете ягодите, нарязани на едро. Поръсете с останалите трохи.




* Изпечете сладкиша за около 40 минути в предварително загрята на 180* фурна. Оставете го да изстине напълно преди да го отрежете. Поръсете с малко пудра захар, гарнирайте с пресни ягоди и поднесете. Да ви е сладко!


*** Не печете сладкиша по-дълго, независимо, че кремът е още мек. Като изстине  ще се стегне напълно. След като го извадите от фурната сложете формата в друга тава, тъй като по време на охлаждане се оттича част от водата на маскарпонето.



Няма коментари:

Публикуване на коментар