събота, 6 юни 2020 г.

Сладко от цели ягоди




Когато варим нежни плодове на сладко, често се превръщат в конфитюр. С удоволствие споделям с вас опита си, как да ги запазите напълно цели. Не е трудно, само трябва да спазите няколко важни неща. По този начин може да направите сладко от всякакви плодове, но конкретно за най-нежните този способ е незаменим. Представям ви сладко от ягоди с напълно запазени плодове, напоени в чудесен бистър сироп и разкошен вкус!

Продукти:

1 кг ягоди
600 г захар
100 мл вода
сок от 1/2 лимон или 1 равна ч.л. лимонтузу





Приготвяне:

* В тенджера смесете захарта, водата и лимоновия сок. Кипнете на сироп за около 2 минути, колкото захарта да се стопи. Прибавете ягодите и след като започнат да врат намалете котлона до слабо. Оставете плодовете да къкрят само 3-4 минути. Изключете го и оставете ягодите в сиропа за 6-8 часа. Не захлупвайте тенджерата. Може само да покриете с мрежа, докато плодовете престояват в сиропа.

* Отново загрейте сладкото до кипене и варете 2 минути на слаб огън. Изключете котлона и оставете ягодите за няколко часа. Повторете цялата процедура отново и отново, докато ви хареса гъстотата на сиропа. Това е всичко. Докато сладкото е горещо го насипете до горе в буркани и затворете.

* Това, което трябва да спазите е в никакъв случай да не бъркате сладкото. Забравете за всякакви лъжици. Разклащайте леко тенджерата, колкото плодовете да се облеят със сиропа. Не препенвайте, не е нужно. След всяко изстиване на сиропа пяната изчезва. Сложете лимоновия сок още в началото, а не в края на варенето, както обикновено се прави. Този начин на варене на сладко напоява плодовете бавно и ги озахарява. Буквално ги консервира, запазва целостта им и ги втвърдява. Обикновено кипвам плодовете четири-пет пъти, но може и повече, ако искате сиропът да е по-гъст. Това зависи изцяло от предпочитанията ви. Надявам се да ви е полезен този начин за правене на сладко. И както казва приятелката ми Дани Добрева: " Не пускайте аспиратора, докато варите сладкото. Уханието в цялата къща е неустоимо!" Приятно майсторене!



Няма коментари:

Публикуване на коментар