петък, 21 август 2020 г.

Меден сладолед с рикота и нектарини





Продукти за 10 топки сладолед:

3 жълтъка
100 мл течен мед
50 г пудра захар
ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон или 1 лайм
3 нектарини
400 г рикота
50 г орехи
2-3 с.л. кристална захар

Приготвяне:

* Разбийте на водна баня жълтъците, меда и пудрата захар. Като бъркате непрекъснато сварете крем до леко сгъстяване. Прибавете ванилията и лимоновата кора. Охладете.

* Две от нектарините смелете на пюре, а третата нарежете на малки кубчета. Прибавете ги в яйчения крем и разбъркайте.

* Разбийте добре рикотата с пасатор, за да стане съвсем гладка. Разбъркайте я добре с крема и сипете в кутия. Замразете за няколко часа, като периодично разбърквате с миксер, за да не се образуват кристали. Ако имате машина за сладолед непременно я ползвайте.

* Карамелизирайте кристалната захар. Прибавете орехите, разбъркайте и махнете веднага от огъня. Изсипете ги върху хартия за печене. След като карамелът се втвърди го натрошете на малки парчета.

* Извадете сладоледа от фризера 30 минути преди сервиране. С лъжица за сладолед оформете топки. Сервирайте във вафлени фунийки, като поръсите отгоре с карамелизирани орехи. Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар