четвъртък, 17 септември 2020 г.

Пиле Марсала




Виното Марсала е незаменимо в кулинарията. С него се приготвят различни десерти, основни ястия и сосове. Марсала е посдилено ликьорно вино, което се прави в градовете Марсала и Трапани-Сицилия. Технологията на виното е по-различна от класическата, тъй като при процеса се отделя една част от гроздето за приготвяне на подслаждащ агент, който винопроизводителите наричат кото /cotto/ и мистела /mistella/. Мистела се получава, когато изсушени, почти стафидени гроздови зърна се комбинират с винен алкохол. При кото зърната се обработят топлинно. Получава се нещо като гъст сироп. Марсала е силно вино, задължително подсилено с алкохол. Цветът е тъмен червено-кафяв, а уханието напомня на плодове, ядки и ванилия. Спрямо процеса на зреене има различни видове Марсала. Колкото по-старо е виното, толкова е по-меко и ароматно.
Пиле Марсала е класически аламинут, който се приготвя лесно и бързо. Ако нямате Марсала може да замените виното с друго ликьорно. Подходящи са Шери, Порто, Мадейра и др.

Продукти за 4 порции:

500 г пилешки гърди без кожа и кост
30г масло
2 с.л. зехтин
1 с.л. ситно нарязани розмарин и мащерка
2 с.л. брашно
сол и черен пипер на вкус

Продукти за соса:

1 ситно нарязан шалот
20 г масло
200 г нарязани на едро печурки
шепа сушени гъби по избор
250 мл топъл пилешки бульон
2 скилидки счукан чесън
150 мл Марсала
200 мл пълномаслена течна сметана
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

* Залейте сушените гъби с бульона и ги оставете да омекнат. (Ако нямате сушени гъби може да ги пропуснете и да увеличите количеството пресни).

* Нарежете месото на едри парчета и леко ги изтънете с домакинско чукче. Оставете ги по-дебели, за да останат сочни. Посолете, поръсете с черен пипер и оваляйте в брашното. Загрейте на умерен огън маслото и зехтина. Изпържете пилето до златисто от двете страни. Към края добавете розмарина и мащерката, за да не прегорят. Извадете месото в чиния.

* Сос: В останалата от пърженето мазнина добавете още 20 г масло и шалота (може да го замените с 2 с.л. ситно нарязан кромид лук). След като лукът омекне прибавете печурките и чесъна. Запържете за кратко и налейте виното. Оставете 1-2 минути, за да се изпари остротата на алкохола. След това сипете бульона заедно със сушените гъби и сметаната. Оставете соса да покъкри без капак 3-4 минути на слаб огън. Върнете пилешкото месо в соса и редуцирайте до желана от вас гъстота. Най-накрая посолете и поръсете с черен пипер. Да ви е сладко!


 


2 коментара: