понеделник, 21 септември 2020 г.

Caprilù (Бадемово-лимонови сладки от остров Капри)




Както много други световноизвестни рецепти, така и оригиналната рецепта за тези очарователни бисквити е ревниво пазена от сладкарница "Buonocore" в Капри. В Интернет, готварски книги и списания се срещат най-различни варианти, но никой не може да претендира за истинската рецепта на Caprilù. Все пак всички те са сходни помежду си, като основата винаги си остава бадеми-белтъци-лимони-лимончело. Сладките са без брашно и мазнина, с мека дъвчаща вътрешност, ухаят на бадеми и лимон, вкусът им е свежо накиселяващ и с други думи, неустоими са! Трайността им е голяма, но кой ли ще ги остави да стоят... Непременно ги опитайте, а ако ви се отвори път към средиземноморската перла Капри, посетете сладкарница "Buonocore", за да се насладите и на оригинала.

Продукти за 20-25 сладки

250 г белени бадеми
150 г захар
настъргана кора от 1 лимон
сок от 1/2 лимон
ванилия
1 белтък
2 с.л. лимончело
2-3 капки бадемова есенция
1 равна ч.л. бакпулвер

друго:

кристална и пудра захар за овалване

Приготвяне:

* В блендер сложете бадемите и захарта. Смелете ги фино и ги прехвърлете в купа. Към тях добавете всички останали продукти. Разбъркайте добре с лъжица. Може да го направите и с ръка, но ползвайте ръкавица, той като тестото е лепкаво. Оставете го в хладилник да престои половин час.

* В две отделни купички сложете по няколко лъжици кристална и пудра захар. Покрийте тава с хартия за печене и загрейте фурната на 170*.

* От тестото направете топчета колкото голям орех. Оваляйте ги първо в кристалната захар, като им придадете леко продълговата форма. След това ги оваляйте в пудрата захар, като се уверите, че е полепнала добре навсякъде. Подредете ги в тавата и с пръсти ги прищипете, за да станат с неправилна форма. Изпечете ги за 15-17 минути. Поднесете ги добре изстинали към еспресо или чашка лимончело. Да ви е сладко!

*** Както споменах, има различни варианти на тези сладки. В някои не се слага бадемова есенция и захарта е заместена с мед. В други лимончелото е заменено с амарето или друг бадемов ликьор. Аз пък ги направих с небелени бадеми, защото нямах без люспи. Разликата е само, че тестото става по-тъмно. Каквото и да направите няма да сгрешите. Сладките ще са все така

 Трябва да допълня към рецептата, че много зависи от големината на яйцето, лимона. Както и от количеството ликьор. Ако тестото е по-рядко трябва да се добавят още бадеми. Тестото трябва да е гъсто и да държи форма.  


 


Няма коментари:

Публикуване на коментар