събота, 28 ноември 2020 г.

Пурички с шоколад




Коледа наближава. Независимо, че навсякъде по света ситуацията е много сложна и неприятна, хората ще почетат най-хубавия и светъл празник-Рождество. Празничните дни няма да са шумни, няма да има събиране на много хора на едно място, ще минат без ресторанти, без концерти, без коледни базари. Но ще са уютни, топли и ухаещи на канела и портокали. С любимите хора у дома, с подаръците под елхата и веселия глъч на децата. А какво по-хубаво от това? Може би тази година ще имаме повече време да си бъдем в къщи и да приготвим вкусни сладки лакомства. Подготвила съм ви няколко идеи за дребни сладки и започвам с тези хрупкави пурички, пълни с шоколадов крем. А вие ми бъдете здрави! Здрави, здрави и щастливи! Нищо друго!

Продукти за тестото:

80 г захар
70 г брашно
65 г много меко масло
ванилия
2-3 щипки сол
5 г какао
2 белтъка

крем:

100 г стопен натурален или млечен шоколад
80 мл гореща пълномаслена течна сметана
20 г масло

Приготвяне:

* За тестото разбъркайте на крем маслото и захарта. Добавете белтъците, ванилията и солта. Накрая сипете брашното и отново добре разбъркайте. Миксер не ви е нужен, само бъркалка.
Разделете тестото на две части. В едната сложете какаото и разбъркайте. Сипете двата крема по отделно в два сладкарски поша или в две хартиени фунийки от хартия за печене. Отрежете върховете им, като направите малък отвор.
Покрийте тава с хартия за печене и загрейте фурната на 180*.
Шприцовайте тънки ивици от какаовото тесто, като оставите малко разстояние помежду им. Важно е да започнете с него, тъй като какаото го прави по-гъсто и стабилно от бялото. Така контурът на изпечената бисквита ще е по-добър. Направете ивиците с приблизителен размер 12 см дължина. Аз шприцовах по 14 ивици, а за да са равни предварително очертах правоъгълник върху хартията за печене. Вие ги направете с размер, какъвто решите. При моите мерки стават около 10-12 пурички, но може да ги направите двойно по-малки.
След това запълнете разстоянието между кафевите ивици със светлото тесто. В тавата направете 3 или 4 бисквити. Много бързо изстиват и се втвърдяват, и ако са повече няма да успеете да ги навиете всички толкова бързо. Изпечете ги до леко порозовяване за около 10-12 минути.





* Докато са съвсем горещи ги навийте на тръбичка около молив.



* Тук идва въпросът, как да не си изпогорим пръстите. Ще ви кажа какво направих аз, а вие сами преценете за себе си. Вече споменах, че изпечените бисквити мигновено се стягат и стават трудни за завиване. Лесно се чупят и наистина трябва да се работи бързо. След като се изпекоха ги оставих в работещата фурна, но на отворена врата. С шпатула пренасям една бисквита върху кухненска хартия и като си помагам с нея завивам около молив, като същевременно притискам с пръсти, за да се получи добра форма. Лесно и безпроблемно се завива с хартията, изобщо не пари. Все едно завивате руло във фолио, принципът е един и същ. След това изваждам молива и взимам следващата бисквита. И така, докато свършат. Пак да повторя, не печете по много бисквити наведнъж.

* За крема смесете и разбъркайте всички съставки. Оставете го в хладилника за няколко часа. Може да го направите от предния ден. Ако искате да е по-гъст и пухкав може да го разбиете за кратко с миксер, но наистина трябва да е много добре охладен.

* Сипете крема в пош и напълнете пуричките от двете им страни. Е, това беше. Приятно хрускане!




Няма коментари:

Публикуване на коментар