четвъртък, 18 февруари 2021 г.

Ананасови топчета

 



Пълнежът за тези тайвански сладки е изключително концентриран на вкус и много ароматен. Обикновено се прави от пресен ананас, но може да се приготви и от консервиран. Ако приготвите по-голямо количество може да го съхранявате в хладилник 1-2 месеца, а още по-дълго, ако го сипете горещ в буркан и затворите по същия начин, както правите конфитюр. Сладките са изключително вкусни, а в Тайван често приготвят тестото със сирене тип пармезан, смляно на пудра.

Продукти за около 40 сладки:

тесто:

125 г меко масло
2 с.л. течна сметана (може да замените с прясно мляко)
2 жълтъка
80 г пудра захар
ванилия
около 200-220 г брашно

пълнеж от ананасова паста:

около 1 кг почистен и нарязан ананас
сок от 1 малък лимон
200 г захар

друго:

1 разбит с вилица белтък
натрошени ядки или кокосови стърготини за овалване

Приготвяне:

* За тестото разбъркайте на крем маслото, сметаната, жълтъците, захарта, ванилията и 2 с.л. от брашното. Постепенно добавете останалото брашно и омесете меко тесто. Оставете го в хладилника в найлонов плик, докато приготвите пълнежа.

* За пълнежа смелете ананаса в блендер. Не трябва да е на гладко пюре, а да се усещат мънички парченца от плода. Сипете го в тенджера и добавете лимоновия сок и захарта. (Ако ананасът е много сладък може да намалите захарта с 50г). На умерен огън сварете на конфитюр. Когато сместа започне да се сгъстява намалете огъня и продължете да готвите като бъркате периодично. Трябва да получите много гъста маса с тъмен карамелен цвят. Охладете.

* От тестото направете топчета с желана от вас големина, примерно колкото малък орех. Направете същия брой и големина топчета от изстиналия ананас. (Ако ви остане от сместа я приберете в плик или кутийка в хладилника и ползвайте за друго). Всяко топче тесто оформете на кръг. В средата сложете топче ананас и завийте около него краищата на тестото. С длани оформете отново на топче. Попотете ги в белтък и оваляйте в ядки или кокос. Подредете сладките в тава, покрита с хаптия за печене.





* Изпечете ги за около 20-25 минути в загрята на 170* фурна с вентилатор. Поднесете ги изстинали. Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар