сряда, 17 март 2021 г.

Постни морковени бонбони

 


Тези симпатични топчета са само от моркови и кокос. Идеални за хората, спазващи Великденския пост.

Продукти:

2 ситно настъргани моркова (около 150г)
70 г захар
ванилия
50 г кокосови стърготини
2 с.л. кокосово мляко
запечени цели бадеми или лешници
кокосови стърготини за овалване

Приготвяне:

* В тиган или тенджерка сложете заедно морковите и захарта. Гответе на среден огън без капак, докато водата от морковите се изпари. Сместа трябва да стане с карамелен цвят и да се сгъсти до степен, че да може да се оформя с ръце. Прибавете ванилията, кокосовите стърготини и млякото. Разбъркайте и оставете да се охлади.

* Направете топчета с желана от вас големина, като в средата на всяко сложите по една ядка. Оваляйте в кокос. Съхранявайте ги на стайна температура. Да ви е сладко!



*** Кокосовите стърготини може да замените с фино смлени ядки. За захарта, моля не ми задавайте въпрос, с какво може да се замени. Съжалявам, не е от моята компетенция. В средата на топчетата вместо цял бадем може да сложите парченце локум. Ако пропуснете кокоса непременно овкусете морковената смес с подходящи подправки-кардамон, канела, джинджифил и други по ваш вкус. Гъстотата на масата зависи от това, до каква степен са изварени морковите. Ако е по-гъста винаги може да добавите повече мляко, а ако е по-рядка да я уплътните с кокос или ядки. Броят на топчетата изцяло зависи от големината им, но ако са между лешник и орех може би ще получите около 20 бонбона.

Няма коментари:

Публикуване на коментар