понеделник, 28 юни 2021 г.

Бадемова торта с ягоди и крем с бъз

 


 Ягоди, аромат на бъз, хрупкава маслена основа и неустоим бадемов крем! Отделните компоненти на тортата може да направите дори няколко дена предварително и да я сглобите, когато ришите да я поднесете. Големината на формата не е от голямо значение. Ако е по-малка тортата ще стане по-висока, ако е по-голяма ще е по-ниска.

Продукти за торта от 20 до 24 см:

крем с бъз:

400 мл течна пълномаслена сметана
5-6 цвята бъз
65 г натрошен бял шоколад
ванилия
3 г желатин, набъбнат в 2 с.л. вода

основа:

120 г много меко масло
80 г пудра захар
ванилия
2-3 щипки сол
2 жълтъка
50 г царевично нишесте
240 г брашно

бадемов крем:

200 г меко масло
150 г пудра захар
200 г фино смлени бадеми
20 г брашно
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
2 яйца
10-12 нарязани на половинки ягоди

ягодово желе:

180 г ягодово пюре
100 г захар
3 г ябълков пектин
1 с.л. лимонов сок
250 г нарязани ягоди
7 г желатин, набъбнат в 3-4 с.л. вода

друго:

150 г ягоди, нарязани на четвъртинки

Приготвяне:

* Започнете с крема. Загрейте до кипване сметаната и бъза. Махнете от котлона и я оставете за 2-3 часа с цветовете, за да се ароматизира добре. Прецедете и загрейте наново. Добавете шоколада, ванилията и желатина. Разбъркайте добре, докато всичко се разтвори. След като сметаната изстине я приберете в хладилника за 6-8 часа. Може да я подготвите ден-два предварително. Ако искате по-силен аромат на бъз сложете повече цветове.

* За основата разбъркайте на крем маслото, захарта, ванилията и солта. Добавете жълтъците. Смесете нишестето с брашното. Сипете ги към маслената смес и размесете всичко добре. Миксер не ви е нужен, нито месене с ръце. Ползвайте лъжица или силиконова шпатула. Увийте тестото в найлоново фолио и го сложете в хладинлика за час, докато се стегне. Покрийте формата с хартия за печене. Разточете половината от тестото върху набрашнен плот с дебелина 3 мм. Изрежете кръг и покрийте дъното. Разточете и останалото тесто на същата дебелина. Нарежете ленти с широчина около 5-6 см и облечете с тях стените на формата от вътрешната страна. Ако ви остане тесто го изпечете на бисквити.

* За бадемовия крем разбъркайте с бъркалка всички продукти без ягодите. Изсипете го върху масленото тесто и отгоре наредете ягодите. Изпечете за около 35 минути в предварително загрята на 170* фурна с вентилатор. След като остовата на тортата изстине я махнете от формата и поставете в чиния.

* За желето кипнете за 2-3 минути ягодовото пюре, захарта, пектина, лимоновия сок и нарязаните ягоди. Махнете от огъня и добавете желатина. Разбъркайте, докато се разтвори. Сипете ягодите във форма с 2 см по-малка от формата, в която сте изпекли основата. Ако нямате силиконова форма я покрийте с лист найлоново фолио. Може да пропуснете пектина. Неговата цел е да остави желето меко и нежно, но може и без него.

* Сглобяване: Поставете замръзналото ягодово желе върху бадемовия крем. Отстрани запълнете разстоянието между основата и желето с четвъртинки ягоди. С миксер разбийте крема с бъз до сгъстяване. Шприцовайте го върху желето и украсете по желание. Може да поднесете тортата ведната, след като желирания слой се отпусне. Да ви е сладко!


3 коментара:

  1. Прекрасна торта, Йоли! Давай идея как да използвам сироп от бъз за крема или пък изсушен цвят, защото дръвчетата вече прецъфтяват.Тази година си направих и балсамовия оцет с бъз, но без да го сгъстявам и го използвам основно за зелени салати(много вкусно се получава)💖

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гале. Радвам се, че ти хареса тортата. Наистина стана много вкусна. Ще се радвам да я опиташ.
      Можеш да ползваш сироп, но трябва сама да догодиш крема на вкус. Подслади сметаната само със сироп и махни шоколада. Иначе ще стане много сладко. Освен това в този случай трябва да я разбиеш предварително и към нея да прибавиш желатина. И него трябва да го увеличиш на едно цяло пакетче. Експериментирай, винаги е добре това.

      Изтриване
  2. защото дръвчетата вече прецъфтяват.Тази година си направих и балсамовия оцет с бъз, но без да го сгъстявам и го използвам основно за зелени салати(много вкусно се получава)💖

    ОтговорИзтриване