петък, 22 октомври 2021 г.

Лучено-чесново пиле

 




Ароматно пилешко месо със сладък лук, чеснов аромат и сметанов сос. Подходящи гарнитури са варен ориз, различни видове пюре, качамак, запечена полента или паста. 

Продукти за 4 порции:

4 пилешки бутчета
сол и черен пипер
1 с.л. олио
40 г масло
400 г лук на полумесеци
1 равна с.л. брашно
1-2 ч.л. червен пипер
200 мл горещ зеленчуков или пилешки бульон
200 мл течна пълномаслена сметана
4 скилидки счукан чесън
магданоз за поръсване

Приготвяне:

* Обезкостете бутчетата и отстранете кожата. Посолете ги и поръсете с черен пипер. С олиото намажете  тиган с незалепващо покритие. Загрейте го на умерен огън и запечете месото до зачервяване от двете страни. Извадете бутчетата в чиния. 

* Сложете маслото в тигана и след като се стопи прибавете лука. Намалете силата на огъня и задушете под капак, докато лука омекне и стане сладък. Отхлупете и поръсете с брашното и червения пипер. Разбъркайте и налейте бульона. Гответе без капак 3-4 минути и прибавете сметаната. 

* Върнете месото в соса и оставете ястието да покъкри 10-15 минути. Накрая добавете чесъна, за да остане максимално свеж на вкус. Поръсете с магданоз и сервирайте. Да ви е сладко! 

*** Може да приготвите ястието и с бяло пилешко месо, но бутчетата са много по-сочни и гозбата става по-вкусна. За улеснение купете обезкостени бутчета, но ако го правите сами не изхвърляйте костите и кожата. Чудесни са за бульон. 
Също може да замените течната сметана със заквасена. Тя ще придаде свежест и лека киселинност. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар