събота, 30 октомври 2021 г.

Сьомга с фенел-ризото

 


Шардоне No Oak е едно от емблематичните вина на Salla Estate-бутикова винарна, разположена в Североизточна България, близо до гр. Провадия, за която ви разказах по-рано, но ако сте пропуснали : запознайте се с Salla Estate тук: 

Шардоне No Oak е свежо вино, без отлежаване и без аромат на дъб, но с интензивен и отличващ се вкус. Ще ви спечели с елегантен и зрял нос с нотки на сладки тропически плодове, зелена ябълка и с фин минерален завършек. Сочно и атрактивно вино, което допълва чудесно ястия с риба или пиле.

Ястието, което ви предлагам е много фино и ще задоволи всеки изискан вкус. Сьомга натюр, поднесена с кремообразно ризото с фенел. Анасоновата нотка отлично кореспондира с рибата, а виното го прави изключително свежо. Фенел, фенхел, финокио, резене или просто див копър-ще срещнете този средиземноморски зеленчук под различни имена. Няма значение как ще го наречем, важен е само вкусът. Ето и няколко неща, които трябва да знаем при приготвяне на ризото:

Подберете ориз, който е богат на нишесте. Най-често се използват сортовете Arborio, Сarnaroli и Vialone nano. Когато оризът е богат на нишесте по време на готвене той освобождава скорбяла, която прави ястието кремообразно. За да се получи нужната консистенция никога не мийте ориза. Добавяйте само горещ бульон и гответе на умерен огън. Разбърквайте често и наливайте течността на малки части. Оризът трябва да остане леко твърд (ал денте) и като прокарате шпатула по дъното на съда, ризотото трябва бавно да изпълни следата, без да има остатъчна течност.
Ризотото търпи всякакви вариации. Към ориза може да добавите всичко, което обичате. Ако сервирате ризото като основно ястие сложете по 100 г ориз на порция.

Продукти за 4 порции:

600-800 г сьомга филе с кожа
сол и черен пипер
олио за намазване на тигана

ризото:

50 г масло
30 г ситно нарязан лук
2 ситно нарязани скилидки чесън
200 г нарязан на ситни кубчета фенел
200 г ориз за ризото
200 мл шардоне No Oak-Salla Estate
500 мл горещ зеленчуков бульон
40 г настърган пармезан
сол и черен пипер
по желание 1-2 стръка ситно нарязан зелен лук

Приготвяне:

* Загрейте маслото на среден огън. Сипете лука и чесъна. Запържете ги до стъклено и прибавете кубчетата фенел. Задушете под капак за няколко минути.

* Към зеленчуците прибавете ориза и го запържете. Налейте на части виното и гответе без капак, за да се изпари остротата на алкохола. Започнете също на части да наливате бульона, като разбърквате. Сипвайте по малко, само когато бульонът се е абсорбирал напълно от ориза. Спрямо вида ориз и силата на огъня готвенето трае от 20 до 30 минути.

* След като оризът е готов го махнете от огъня. Сипете пармезана и разбъркайте. Накрая овкусете със сол и черен пипер. По желание добавете зелен лук за повече свежест.

* Посолете рибата и поръсете с черен пипер. Намажете тиган с незалепващо покритие с олио и го загрейте на умерен огън. Повече мазнина не е нужна. Сьомгата е една от най-мазните риби и по време на печене ще отпусне собствената си мазнина.

* Запечете рибата първо откъм кожата, докато стане хрупкава и златиста. След това я обърнете от всички страни и печете не повече от 30-40 секунди на страна. Сьомгата трябва да остане сочна, мека и леко стъклена отвътре. Ако по краищата на парчетата започне да се появява бяла пяна, това означава, че белтъкът започва да коагулира и както се казва по народному, "предобрили сме я".

* Сервирайте сьомгата с гарнитура от ризото и чаша студено шардоне. За по-интересно може да сипете ризотото в горните листа на фенела, които са чудесни купички. Да ви е сладко и наздраве!

2 коментара:

  1. Прекрасно есенно предложение Йоли.Както винаги при теб е вкусно и красиво.Не съм купувала много отдавна фенел.Но е чудесен както суров така и запечен на фурна или както е тук - ризото.
    Бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти допадна, Ели. Ризотото става изключително нежно с фенел. Благодаря ти!

      Изтриване