събота, 6 ноември 2021 г.

Сметанов сладкиш със сушени сливи и орехи

 


Хрупкава маслена основа, пълни с орехи сушени сливи и нежна сметанова заливка. За още повече вкус - портокалови корички. Комбинацията е интересна и неустоимо вкусна!

Продукти за сладкиш 22 см:

маслена основа:

100 г много меко масло
40 г захар
2-3 щипки сол
ванилия
50 мл течна пълномаслена сметана
200 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер



пълнеж:

250 г едри меки сушени сини сливи без костилки
80 г едри орехови ядки

заливка:

350 мл течна пълномаслена сметана
70 г захар
ванилия
2 разбити с вилица яйца
2 с.л. сладко от портокалови корички или настъргана кора от 1 портокал
50 г нишесте



Приготвяне:

* За маслената основа разбъркайте на крем маслото, захарта, солта и ванилията. Налейте сметаната, а след това прибавете брашното, смесено с бакпулвера. Размесете на тесто. Не е нужно да месите с ръце, нито да ползвате миксер. Достатъчно е само да съберете съставките на топка. Бъркайте с лъжица или шпатула. Увийте тестото в стреч фолио и го приберете в хладилник за 1 час.

* Загрейте фурната на 170* с вентилатор. Покрийте дъното и стените на формата с хартия за печене. Разточете охладеното тесто върху набрашнена повърхност с дебелина 3-4 мм и изрежете кръг с големината на формата. Поставете го на дъното и надупчете с вилица. От останалото тесто направете ленти и оформете борд. Запечете основата до бледо розово за около 15 минути.

* За пълнежа разрежете сливите и ги напълнете с ореховите ядки. Ако нямате чак толкова едри сливи може да слепите няколко една в друга, както направих аз. Стиснете ги в шепа, за да се споят и ще получите най-големите сушени сливи на света!

* За заливката смесете заедно в купа всички продукти и разбъркайте добре до еднородност.

* Наредете сливите върху запечената маслена основа и ги залейте със сметановата заливка. Върнете формата във фурната и печете още 30-35 минути. Охладете напълно сладкиша и поднесете. Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар